Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Awatar użytkownika

Autor tematu
maniek2939
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Załączniki
Watomierz z alliexpres

Postautor: maniek2939 » wtorek, 12 sty 2021, 12:18

Siemka, mam takie pytanko czy ktoś używa takiego lub podobnego watomierza ?

36,85 zł 29%OFF | AC 50-300V woltomierz amperomierz moc licznik energii Wattmeter licznik elektryczny 0-100A X4YE
https://a.aliexpress.com/_B0Aihl


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

W_TG
600
Posty: 615
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: W_TG » wtorek, 12 sty 2021, 13:08

Mam coś podobnego od kiku lat. https://pl.aliexpress.com/item/32958060 ... web201603_
Sprawdsza się bardzo dobrze. Jedej jako podlicznik a drugi w regulatorze do maszynki.
Ten mój ma jeden mankament. Wolno myśli ;-)
Jak zmieniam moc grzania potrzebuje 3-4 sekund aby się odświeżył.

Zauważyłem ze ten z twojego linku jest w 2 wersjach 10 i 100 Amper.
10 to trochę mało. Mój jest z zakresem do 20 A i to jest optymalne.
Obawiam sie ze ten 100A będzie przy niskich mocach przekłamywał.
Ale za to wbudowany termometr to fajna opcja. Można mieć temp w Kegu na regulatorze mocy
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 sty 2021, 13:22 przez W_TG, łącznie zmieniany 2 razy.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

Autor tematu
maniek2939
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: maniek2939 » wtorek, 12 sty 2021, 13:17

a wiesz może na ile pomiar tymi chińczykami jest wiarygodny ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


W_TG
600
Posty: 615
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: W_TG » wtorek, 12 sty 2021, 13:28

W sumie to tylko do mojej widomości dane i nie przykładałem do tego większej wagi.
Choć sprawdzałem go włączając różne żarówki i dane były bardzo zbliżone do deklarowanych.
Z wyliczeń mocy grzałki. Nie deklarowanej ale liczonej z napięcia i oporu też się zgadzało.
Więc nie powinno być zastrzeżeń do innych podobnych modeli.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1232
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: drgranatt » wtorek, 12 sty 2021, 15:19

maniek2939 pisze:Siemka, mam takie pytanko czy ktoś używa takiego lub podobnego watomierza ?..
Ja używam w swoich urządzeniach. Nie mam większych zastrzeeżeń.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
maniek2939
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: maniek2939 » środa, 13 sty 2021, 20:35

zamówione z linku który podałem, zdam relacje jak przyjdzie. Przy okazji znajomy elektryk ma dobry watomierz cęgowy więc sprawdzimy odczyty i czy chińczyk kłamie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Kamyk12
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 18:18
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: Kamyk12 » czwartek, 14 sty 2021, 07:27

Pomiar w tym watomierzu odbywa się za pomocą przekładnika prądowego z zakresem pomiarowy 0-100A. Jego dokładność, wiarygodność będzie lepsza przy pomiarze kilkudziesięciu amperów niż przy kilkunastu amperach jakie szacuje, że płynie przy zasilaniu kega ;) Druga kwestia to sama dokładność (błąd) przekładnika i jego klasa. Na pewno bardziej dokładnie jest z przekładnikiem z zakresem np. 50A przy pomiarze rzędu kilkunastu amperów. Może wystarczy zwykły do gniazdkowy watomierz, z tego co kojarzę wytrzyma spokojnie 16A.


czytam
300
Posty: 347
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: czytam » czwartek, 14 sty 2021, 17:43

Zawsze można zrobić kilka zwojów na takim przekładniku. Co prawda np. przy 4 zwojach będzie pokazywał cztery razy większy prąd i moc ale za to dokładniej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
maniek2939
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: maniek2939 » czwartek, 14 sty 2021, 20:22

a że zapytam można zamontować cewkę na zasilaniu trójfazowym grzałek ? Czy trzeba montować na każdej fazie osobno żeby sprawdzić moc ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


bociann2
500
Posty: 502
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: bociann2 » czwartek, 14 sty 2021, 20:50

Nie bardzo rozumiem , o co pytasz?
Jaką cewkę?


rastro
1400
Posty: 1402
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: rastro » czwartek, 14 sty 2021, 21:17

czytam pisze:Zawsze można zrobić kilka zwojów na takim przekładniku. Co prawda np. przy 4 zwojach będzie pokazywał cztery razy większy prąd i moc ale za to dokładniej.

Nie wiadomo czy można... może nic się nie stanie a może z ADC uleci magiczny dym... i już nigdy nie będzie pokazywał niczego ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2021, 21:17 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1232
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: drgranatt » czwartek, 14 sty 2021, 21:42

maniek2939 pisze:a że zapytam można zamontować cewkę na zasilaniu trójfazowym grzałek ? Czy trzeba montować na każdej fazie osobno żeby sprawdzić moc ?
Do jednego miernika tylko jedna faza. Możesz założyć 3 przekładniki po jednym na każdą fazę do jednego miernika ale musisz wtedy zamontować przełączniki tak aby pomiar odbywał się tylko z jednej fazy z jednego przekładnika.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


czytam
300
Posty: 347
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Watomierz z alliexpres

Postautor: czytam » piątek, 15 sty 2021, 07:52

rastro pisze:
czytam pisze:Zawsze można zrobić kilka zwojów na takim przekładniku. Co prawda np. przy 4 zwojach będzie pokazywał cztery razy większy prąd i moc ale za to dokładniej.

Nie wiadomo czy można... może nic się nie stanie a może z ADC uleci magiczny dym... i już nigdy nie będzie pokazywał niczego ;)

Podany w linku miernik jest 100A. Grzałka 4kW pobiera 17,4A przy 230V. Pomnożone przez cztery daje około 70A. Nic się nie stanie. Cały czas pracujemy w zakresie pomiarowym. Poza tym przekładnik ma to do siebie, że się nasyca przy znacznych przekroczeniach prądu.


Wróć do „Problemy i pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości