Warzenie z zacieraniem - moje początki

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
mamdobreklapki
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 24 sie 2011, 15:54
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Gdańsk / Chojnice
Kontakt:

Post autor: mamdobreklapki »

Chyba Ty mieszasz :)
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki

Post autor: gr000by »

Wysładzam na raty, łatwiej mi utrzymać w ten sposób w miarę wysoką wydajność. Wlewam wodę, mieszam z młótem, pozwalam mu się ułożyć i spuszczam powoli filtrat. Wysładzanie ciągłe przy moim sprzęcie szło bardzo powoli, dlatego "mieszam".
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

pegaz1970
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 23 paź 2011, 17:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki

Post autor: pegaz1970 »

gr000by pisze:Po odebraniu całego filtratu znów wlewasz 14l wody i odbierasz cienkusz, który możesz wykorzystać przy warzeniu kolejnego piwa jako część wody do zacierania.
W jaki sposób można przechowywać cienkusz jeśli następną warkę będę warzył za kilka dni.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki

Post autor: Zygmunt »

Rezerwę do refermentacji pasteryzuje się w słoikach lub mrozi. Większych ilości cienkusza nigdy nie magazynowałem, ale powinny sprawdzić się woreczki pour and store (dost. w Tesco):

Obrazek

Można je wygodnie ułożyć w zamrażalniku, nie "wmrażają" się w płyn jak zwykłe foliówki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki

Post autor: gr000by »

Teraz sprzyja nam jeszcze pogoda, to można cienkusz wystawić na pole w odpornych wiadrach (ja stosuję 10l wiadra PP po miodzie) i tam go przechować. Osobiście trzymam cienkusz w zamkniętych wspomnianych wiadrach w piwnicy, ale leję go jeszcze gorącego do wiader i przez to do 5-6 dni wytrzymuje bez infekcji jak się do niego nie zagląda.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki

Post autor: seneka »

A tak wogóle to zapraszam wszystkich z Krakowa i okolic na niedzielne posiedziny:-) Gr000by bedziesz?:-) http://www.piwo.org/page/index.html/_/p ... rakow-r236
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Warzenie z zacieraniem - moje początki

Post autor: Grzego »

Że ja teraz dopiero zauważyłem ostatni wpis :/ Chętnie bym się dołączył do posiedzenia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”