Strona 1 z 1

Zakąski różne Klodka4!!!

: środa, 12 paź 2011, 13:20
autor: klodek4
Witam!!!!!
A i zakąska jest ważnym elementem w naszej pasji, po wielogodzinnych sesjach, sukcesach i porażkach ten nieodłączny element celebracji uwieńczony małą lub większą zakąską /tapas/ zmienia nam obraz świata , dlatego warto im poświęcić troszkę czasu i szacunku :punk: :punk: :punk: :punk: :punk: :punk: :punk: :punk: :piwo: :piwo: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Będę w miarę możliwości czasowych dodawał różnego rodzaju zakąseczki fotki + krótki opis i jeśli kogoś by interesowało rozwinięcie tematu - służę pomocą :czytaj: :czytaj: :czytaj: :czytaj:
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :!: :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:
Dziś krewetki w tym wypadku langustynki / langostinos/ w zalewie /wino białe+oliwa z oliwek+czosnek+łyżka miodu+papryka czerwona+sól+pieprz/, kilka godzin w lodówce i na grilla lub patelnie , mocno grzejemy i szybko i mniam mniam!!!!!!

Re: Zakąski różne Klodka4!!!

: czwartek, 20 paź 2011, 21:37
autor: mario_
Mmm.. owoce morza - mój ulubiony temat. :-)
Postaram się też coś wrzucić. Twoje krewetki świetnie wyglądają. :)

: poniedziałek, 31 paź 2011, 17:06
Witam!
Ciężko byłoby to nazwać przekąską lub jak kto woli zakąską nie mniej pycha było tak zwana paella mixta, pychotka akurat w tej wersji!!!!!
pozdrawiam :punk: :punk: :punk: :punk: :punk: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :ok: :ok: :ok: :ok:

: poniedziałek, 31 paź 2011, 17:09
autor: JanOkowita
Dawać mi tu składniki i to już ! :freak: :respect:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita

: poniedziałek, 31 paź 2011, 17:19
Panie Janie!!!! robił to mój kumpel typowy Hiszpan i co on tam nie dodał tego nie opiszę, królik, kurczak, obowiązkowe tutejsze ślimaki, różne warzywa i ryż i winko białe, palce lizać, dawno nie jadłem tak dobrej, niedługo wkleję przepis i fotki tak zwanej paelli z owoców morza /paella marisco/, tak to można świra dostać jeśli ktoś lubi oczywiście owoce morza, pozdrawiam :odlot: :odlot: :odlot: :odlot:

: wtorek, 27 gru 2011, 23:38
No to tak świątecznie /jeszcze/ zapodaję zakąseczkę bez której nie umie sobie wyobrazić świąt tutaj, niestety z racji kryzysu na te święta doszła tylko przednią nogą :mrgreen:

: środa, 28 gru 2011, 00:10
autor: Wald
Świnia jesteś! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

: środa, 28 gru 2011, 01:07
Wald pisze:Świnia jesteś! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Zapraszam - wpadaj :!: :!: :!: to pomlaskamy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

: środa, 28 gru 2011, 07:48
autor: radius
A propos świni i tej "zakąski":
Przychodzi kolega do kolegi i widzi, że po ogródku chodzi świnia z drewnianą nogą.
Czemu ta świnia ma drewnianą nogę - pyta?
A co? Jak chcę zjeść golonkę to muszę zabić całą świnię :!: :?:

: środa, 28 gru 2011, 20:22
Kucyk rozwalił mnie własnymi wyrobami, aż się uśliniłem. Ty trąciłeś najczulszą smakową strunę. Mam coś z dzikusa, bo uwielbiam surowiznę, a w tym wydaniu to poezja. Znajomy Katalończyk czasem przywozi taki smakołyk (krajowe to marne podróbki) i wtedy mam prawdziwą ucztę.
klodek4 pisze:Zapraszam - wpadaj to pomlaskamy
Oj dobrą butelczynę bym jeszcze przywiózł, ale pewnie zapraszasz bo czujesz się bezpiecznie. Odległość jest sporą barierą. Uważaj, bo znajomi mówią o mnie szalony, nieobliczalny...

: czwartek, 29 gru 2011, 00:54
Oj dobrą butelczynę bym jeszcze przywiózł, ale pewnie zapraszasz bo czujesz się bezpiecznie. Odległość jest sporą barierą. Uważaj, bo znajomi mówią o mnie szalony, nieobliczalny...
Goszczę wielu znajomych /szczególnie w okresie ciepłym/ i w pełni tego słowa znaczeniu mówię raz jeszcze - zapraszam, zawsze byłem, jestem i mam nadzieję być otwarty wobec ludzi choć nieraz oberwałem po nosie za naiwność ale...........
......a tyle wspólnych tematów........
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

za karę że pomyślałeś że się zasłaniam odległością to Ci dowalę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

: czwartek, 29 gru 2011, 07:48
autor: radius
Qrwa, klodek4 :!: Jeszcze jedno takie zdjęcie a rzucę na ciebie klątwę :respect: :cry:

: czwartek, 29 gru 2011, 21:04
Nie mam siły do Niego :bezradny: . Robi nam na złość. :bardzo_zly: Proponuję upomnienie, :evil: albo do razu bana. Dłużej nie zdzierżę.

: piątek, 30 gru 2011, 00:59
autor: rozrywek
Dać mu bana na dodawanie zdjęć, Kłodku jesteś wręcz złośliwie nieludzki!!!!!

Ps" skąd wiedziałeś że z owoców morza najbardziej lubię szynkę?

Pozdrawiam.

: piątek, 30 gru 2011, 15:25
Jak mnie zbanujecie to się odrodzę jako świnia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

: piątek, 30 gru 2011, 19:08
autor: Partyzant
Ja tak po cichutku

klodek4 :!:
Jeszcze nie znają takiej surowizny z dodatkiem dymu :evil: .................... niema mnie, zwinąłem się. Nic nie powiedziałem :!:

: poniedziałek, 2 sty 2012, 18:21
Banujcie mnie :!:
Banujcie :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

będę się bronił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam NOWOROCZNIE :punk: :piwo: :ok:

: poniedziałek, 2 sty 2012, 18:56
autor: JanOkowita
Ta cena na drugim foto to za kilogram ?

JO

: poniedziałek, 2 sty 2012, 20:35
autor: Partyzant
No dobra... Podpowiem coś dla lubiących te przysmaki.
Takie coś, może każdy przygotować w domu i nie potrzeba jakiś dodatkowych gadżetów. Przepisów jest wiele:
Kupujemy tylną nogę wieprzka ( znana nam blondi ) :mrgreen:
- Natrzeć dobrze drobną solą
- Przykryć grubą solą i trzymać do miesiąca ( peklowanie na sucho) zależy od wagi
- Wyciągnąć ze soli i umyć w wodzie... poczekać aż wyschnie.
- Z kwasu borowego zrobić papkę i natrzeć ( po to aby muchy nie siadały)
- Powiesić na 5 miesięcy. ( mniej więcej)
UWAGAMIĘSO MUSI BYĆ DOBRZE ODKRWIONE, BO INACZEJ WSZYSTKO SIĘ POPSUJE.

: poniedziałek, 2 sty 2012, 23:15
Ta cena na drugim foto to za kilogram ?
Tak, cena jest za kilogram!!!!
Pozdrawiam!!!

: czwartek, 9 lut 2012, 14:32
No to zapodajemy inne smaki, czyli pasztet w/g przepisu mojej ciotki Kryśki,
na który zawsze będąc jeszcze w Polsce, czatowałem jak wilk na kapturka.
Do gara z zimną wodą dodajemy warzywa /marchew, pietrucha,seler, por, cebula/ i mięcho /kawałek wołowiny, karkówka, łopatka, boczek, udko kurczaka/. Gotujemy do miękkości, w wywarze moczymy bułę, doprowadzamy do wrzątku i na to wrzucamy wątrobę wieprzową /tylko sparzamy/.
SAM_4788.jpg
Po wystudzeniu mięsa i warzywa mielimy oprócz pora, dodajemy 3-4 jaja /byle nie swoje /, gałkę muszkatołową, wegeta, sól, pieprz /w/g własnego uznania/ i mieszamy
SAM_4794.jpg
blachy-formy smarujemy tłuszczem + bułka tarta i wypełniamy 3/4 formy. Dekorujemy
w/g uznania /mogą być teksty niecenzuralne :respect: /
SAM_4797.jpg
Potem buch :!: i do piekarnika
SAM_4798.jpg
I konsumpcja, jak kto woli: i na zimno i na ciepło, byle mordki nie oparzyć, bo nic do ust nie włożymy, ani wypijemy, a to już by była apokalipsa.
SAM_4817.jpg
SMACZNEGO :!: :!: :!:

: czwartek, 12 kwie 2012, 12:29
autor: Pastor
No dobra to i ja coś podrzucę !
'Utopence' albo Utopieńce z polskiego.
Ja robię troszeczkę uproszczoną wersję z braku dostępu do czeskich kiełbasek. Używam parówkowych (są najbardziej podobne do czeskich spekacek).

2-3 grube parówki wieprzowe pokrojone w plasterki
4-5 cebulek pokrojonych w plasterki
0.7 l butelka octu
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku

Ocet i przyprawy mieszamy pół na pół z wodą i podgrzewamy z przykrywką. Pozostawić gotujące się na około 10 min i zostawić do ostygnięcia.
Chłodny roztwór przelać do pojemnika z kiełbaskami i cebulką.
Zamknąć i odstawić do lodówki na 3 dni.

Najlepsza zakąska jaką jadłem serwowana w każdym barze i domu w Czechach i na Słowacji!

: piątek, 13 kwie 2012, 05:27
autor: manowar
Też robie utopence ... niestety parówkowa nie umywa się do spekacki :( . Ja do swoich dodaje też jedną papryczkę chili - no i parówkową / serdelki w całości daje tzn nacinam jedynie wzdłuż.

: piątek, 13 kwie 2012, 21:33
autor: jose
Pastor w przepisie jest 0,7 litra octu ? trochę to ostre chyba

: wtorek, 1 maja 2012, 20:51
Łososia można wędzić /pychotka/, można obłożyć solą z ekstraktu wędzonki /tutaj można to kupić/ lub jeszcze jest inny sposób dla zwolenników łososia a mianowicie.

Ja robię to tak /przepisu nauczył mnie nie żyjący mój wujo który był zawodowym kucharzem w Szwecji/, kupujemy kawał fileta z łososia i łączymy 1 do 1 sól+cukier w ilości takiej aby można było nasz kawałek rybki obtoczyć 1 cm warstwą, dobrze jest jeszcze do tego dodać setkę dobrego łiskacza /wujek Jessie się kłania/ i koperku, na oko, tym wszystkim obtaczamy nasz kawałek łososia, szczelnie zawijamy w folię i najlepiej przydusić to czymś cięższym i wsadzić do lodówki na 48 godzin, po tym czasie nasz kawałek płuczemy i zostawiamy na nockę do lodówki lub bezpośrednio konsumujemy, najlepiej krojąc na cieniutkie plasterki, do tego cytryna i jakaś dobra okowitka i miód w gębie, przepis sprawdzony wielokrotnie, polecam :punk: :piwo: :ok:

: wtorek, 1 maja 2012, 21:38
autor: mtx
Jako że łososia u mnie "dostatek" to dodam coś od siebie ;)

Płat surowego laksa (filet łososia) pokroić na kilka kawałkow (wg. uznania pod względem wielkości)
i posypać vegetą i koperkiem (świeżym - nie suszonymi wynalazkami), zawinąć w folię alu i wsadzić
na min. 24godz do lodówki. Po tym czasie nadaje się do jedzenia jako "zagrycha" lub po prostu jako
dodatek do kanapek itp. Wystarczy kroić w cienkie plastry jak takiego wędzonego na zimno łososia.

Smacznego.

: wtorek, 15 maja 2012, 17:58
autor: manowar
Kłodek - DZIĘKI !!

2 dni temu w promocji w Auchan kupiłem płat łososia z myślą o sushi i przetestowaniu tego przepisu. Dziś próba... ludzie to jest tak łatwe do zrobienia a tak pyszne - miód w gębie... malina, cymes i co tam kto lubi - absolutnie wchodzi do mojego repertuaru. :poklon; :klaszcze:

Twoje zdrowie :piwo:

: wtorek, 15 maja 2012, 22:49
Cieszę się że Ci posmakowało, ja też to uwielbiam, zdrówko :!: :lol:

: czwartek, 9 sie 2012, 10:26
Kontynuując wątek łososia, jako że jestem w tej chwili w Norwegii i po niedawnej wizycie u kolegi forumowego Wikinga / :respect: :poklon; / zostałem zaopatrzony przez niego nie tylko w okowitki ale także rybki, między innymi w łososia.
Z części zrobiłem tzwn rybkę po grecku /łosoś + czerniak/, a częśc płata przeznaczyłem na wcześniej opisany sposób /cukier+sól+koperek+whiskacz/, po zmajstrowaniu tego przepisu, kiedy jest gotowy, podam Wam hiszpański sposób jak tutaj go robią, to rodzaj szybkiej i łatwej, przekąski/sałatki;

Łososia kroimy na cieńkie kawałeczki/plastereczki, przecieramy na tarce smaczne pomidory /bez skórki/, lub używamy jak w moim wypadku /teraz/, pomidorów z puszki, zalewamy oliwą z oliwek i doprawiamy w/g smaku i ......przekąska gotowa, proste i smaczne, pozdrawiam!!!