Wino jabłkowo-aroniowe
: poniedziałek, 19 sie 2024, 21:59
Witam
Z racji, że większość tematów skupia się na problemach związanych z winem z tematu to w sumie ja też mam zagwostkę.
Większość przepisów na wino jabłkowo-aroniowe zakłada dodatek wody, co jeżeli zrobić takie wino ale na samym soku, czy kwasowość owoców nie będzie przeszkodą w fermentacji?
Zebrałem łącznie u siebie na wsi 21 kg owoców aronii (z dwóch krzaków), na oko z 5-7 kg jeszcze zostało na krzakach, jabłek mam pod dostatkiem. Owoce zamrożone czekają na swój czas. Część na nalewkę, część na wino.
W planie mam wykorzystanie ok. 7,5 kg owoców aronii + 10 litrów soku z jabłek z wyciskarki. Owoce aronii w formie miazgi dodane do soku z jabłek + ilość cukru dla podbicia alko (to już sobie założę ile go dodam jak przejdę do działania).
I pytanie czy takie wino bez dodatku wody może utrudnić proces fermentacji? Nie chcę rozwadniać nastawu tak aby uzyskać jak najwięcej aromatów. Macie jakieś pomysły lub inne proporcje?
Pozdrawiam
Z racji, że większość tematów skupia się na problemach związanych z winem z tematu to w sumie ja też mam zagwostkę.
Większość przepisów na wino jabłkowo-aroniowe zakłada dodatek wody, co jeżeli zrobić takie wino ale na samym soku, czy kwasowość owoców nie będzie przeszkodą w fermentacji?
Zebrałem łącznie u siebie na wsi 21 kg owoców aronii (z dwóch krzaków), na oko z 5-7 kg jeszcze zostało na krzakach, jabłek mam pod dostatkiem. Owoce zamrożone czekają na swój czas. Część na nalewkę, część na wino.
W planie mam wykorzystanie ok. 7,5 kg owoców aronii + 10 litrów soku z jabłek z wyciskarki. Owoce aronii w formie miazgi dodane do soku z jabłek + ilość cukru dla podbicia alko (to już sobie założę ile go dodam jak przejdę do działania).
I pytanie czy takie wino bez dodatku wody może utrudnić proces fermentacji? Nie chcę rozwadniać nastawu tak aby uzyskać jak najwięcej aromatów. Macie jakieś pomysły lub inne proporcje?
Pozdrawiam