Strona 1 z 1

Wino z aronii restart

: piątek, 1 gru 2023, 21:58
autor: Togus
Cześć, robię wino z aronii, po restarcie ma 12blg, do restartu dałem drożdże bayanus g995 i pożywkę. Na 40 l opakowanie droższy i 20 g pożywki. Bardzo wolno chodzi praktycznie wcale, mierzyłem dziś blg i jest 12. Co dalej z tym zrobić ? Jest delikatna piana/bąbelki na gorze nastawu nie na całym tylko gdzieniegdzie. Dodać cukru ?

Re: Wino z aronii restart

: piątek, 1 gru 2023, 22:37
autor: Góral bagienny
:witam: Sprawdziłeś blg startowe ?

Re: Wino z aronii restart

: piątek, 1 gru 2023, 23:29
autor: jakis1234
Togus pisze: piątek, 1 gru 2023, 21:58 Co dalej z tym zrobić ? Jest delikatna piana/bąbelki na gorze nastawu nie na całym tylko gdzieniegdzie. Dodać cukru ?
A po co?

Re: Wino z aronii restart

: sobota, 2 gru 2023, 09:47
autor: Togus
Góral bagienny pisze: piątek, 1 gru 2023, 22:37 :witam: Sprawdziłeś blg startowe ?
Startowe było ponad 20, teraz ledwo chodzi, postawiłem przy piecu gdzie ma cieplej i zastanawiam czy się nie dosłodzić może lepiej pójdzie fermentacja
jakis1234 pisze: piątek, 1 gru 2023, 23:29 [quote=Togus post_id=287099 time=<a href="tel:1701464322">1701464322</a> user_id=53660]
Co dalej z tym zrobić ? Jest delikatna piana/bąbelki na gorze nastawu nie na całym tylko gdzieniegdzie. Dodać cukru ?
A po co?
[/quote]
Bo to bardzo słaba pianka w kilku miejscach tylko, widać ze chodzi ale bardzo wolno

Re: Wino z aronii restart

: sobota, 2 gru 2023, 18:30
autor: jakis1234
To jak pracuje, to zostaw. Podgrzanie pewnie zwiększy szybkość fermentacji. Dodatek cukru tylko zepsuje smak.
Cukier możesz dodać już po fermentacji, jak będziesz chciał mieć słodsze wino.