Strona 1 z 1

Destylator od poczatku???

: niedziela, 19 wrz 2010, 21:42
autor: karas44
Witam, jako jest to mój pierwszy post przedstawię się, mam na imię Bartek i jestem z Kujawsko-pomorskiego i... Lubię wypić :pije:, chcę sam robić bimberek, robić to może każdy ale pod siebie, od czegoś muszę zacząć.
Chciałbym zrobić aparaturkę żeby wyszło z tego 90-94% za pierwszym razem(może walić bimbrem mi to nie przeszkadza), mam już takie coś http://allegro.pl/banka-20l-nierdzewna- ... 42244.html :crazy: leżało u mnie, mam jeszcze termometr analogowy :freak: 0-140, i ciśnieniomierz, chciałbym dołożyć trochę kaski i zrobić sobie refluxa. Jednak myślę ze coś by się jeszcze u mnie znalazło, może mi ktoś powiedzieć czego jeszcze potrzebuje :?: .

Re: Destylator od poczatku???

: niedziela, 19 wrz 2010, 22:46
autor: rozrywek
Czego potrzebujesz? hmmm najpierw to wytrzeźwieć, jeśli ci się uda to w następstwie tego potrzebujesz nastawu, popularnie zwanego zacierem, w dalszej kolejności potrzebujesz kolumny z rw, refluxem wewnętrznym który jest w miarę łatwy w operowaniu, skręcic to do kupy i na gaz stawiać bezapelacyjnie. A tak poważnie to poszperaj w galerii destylatorów na pewno znajdziesz jakiś pomysł. Pozdro dla ciebie.

: niedziela, 19 wrz 2010, 23:01
A dało by rade to na piec postawić? Bo na gazie to nie bardzo...

: niedziela, 19 wrz 2010, 23:41
autor: marvet
karas44 pisze:A dało by rade to na piec postawić? Bo na gazie to nie bardzo...
Nie wiem o jakim piecu piszesz, ale jeśli o takim co ja to chyba ciężko będzie Ci tam regulować temperaturę....

Jak nie możesz zastosować gazu, zastosuj grzałkę lub kuchenkę elektryczną.

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 00:20
Karaś jaki piec masz na myśli? rozwiń wypowiedź. I co rozumiesz pod określeniem TO???

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 08:27
Coś takiego, myślę ze temperaturę dało by się regulować.

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 11:07
wytłumacz mi proszę w jaki sposób...

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 12:16
autor: PNGospodarka
Da się regulować, wiem bo sam tak kiedyś grzałem, jednak nie polecam, bo trzeba cały czas przy tym siedzieć z jakimś pogrzebaczem i sprawdzać temperaturę

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 14:08
Regulować się da ale nie mam pomysłu na tego refluxa, nie wiem czy robić ZP czy nie i nie wiem jakiej długości ma być rura.

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 14:41
Oj niestety czeka ciebie kolego karaś inwestycja w postaci taboretu gazowego i dwóch butli na propan. Już mi cię szkoda jak pomyślę ile się namęczysz aby cokolwiek regulować. Nie lepiej wyciągnąć parę zyli i zrobić to jak trza? raz a dobrze?

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 16:18
autor: Zygmunt
Optymista... Ja reguluje grzanie dosłownie dotykając (a nie kręcąc) potencjometr, a Ty chcesz takim czymś stabilną temperaturę utrzymać...
Regulować się da ale nie mam pomysłu na tego refluxa, nie wiem czy robić ZP czy nie i nie wiem jakiej długości ma być rura.
Wszystko jest na forum. Aha, pisze się "ten reflux" :)

: wtorek, 21 wrz 2010, 08:15
Dobra niech już będzie grzałka bo i tak za darmo tego nie wykombinuje, patrzyłem na aparatury w galerii i zainspirowała mnie aparatura Lothara, ale to nie dla mnie, nadal nie mam pomysłu. :cry:, myślałem żeby jako rurę na zmywaki użyć starego typu kaloryfera, sr ma dobrą ale ma spirale z blachy mogło by to obniżyć temperaturę całego urządzenia na zewnątrz(chyba ktoś wie o co chodzi), mam 5 takich i to w ocynku :punk: , jak myślicie nadaje się???

: środa, 22 wrz 2010, 20:31
autor: Zygmunt
Nie.

: czwartek, 23 wrz 2010, 01:39
autor: mac-gyver
Zygmunt pisze:Nie.
:hahaha:
Leżę i nie mogę wytrzymać. Karas44 chyba musisz ruszyć trochę głową i zrozumieć dość wymowną i bardzo wyczerpującą odpowiedź Zygmunta, który zasugerował Ci w ten sposób, żebyś najpierw trochę poczytał.
Gdyby budowa aparatury była taka prosta, to każdy miałby ją w domu. Nie wspominam tu już o samym procesie produkcyjnym do którego też jest wymagane jakieś minimum wiedzy teoretycznej. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, nikt Ci teraz tego wszystkiego nie wyłoży tak poprostu w jednym temacie na forum.

: czwartek, 23 wrz 2010, 08:22
autor: Maciej_K
Proste to to generalnie jest, chodzi raczej o koszty. No i wymagania użytkownika: jeśli ktoś robi nastawy z owoców - kolumna do niczego mu się nie przyda, bo nawet jeśli jej użyje, to bez refluksu.

Mój mentor - Wuj Zbych - mimo sporych ilości przerabianego cukru i dawnej kariery szefa małej gorzelni rolniczej, nie chce słyszeć o kolumnie. Twierdzi, że jakość z pot-stilla zupełni mu wystarcza - i ja go rozumiem, bo rzeczywiście jego metodyka pracy jest godna podziwu, a sposób zaprawiania trunku wyśmienity. Goni tylko raz, a smakiem (w chemię nie wnikajmy...) przewyższa moje dwukrotnie pędzone produkty.

: czwartek, 23 wrz 2010, 11:07
karas44 pisze: myślałem żeby jako rurę na zmywaki użyć starego typu kaloryfera, sr ma dobrą ale ma spirale z blachy
Aż sprawdziłem kiedy do Nas dołączyłeś 19.09.2010, Twoja wiedza na temat kolumn czy nawet zwykłego pot stilla jest znikoma. Posłuchaj kolegów z poprzednich postów i lepiej najpierw poczytaj troszkę lektury, a jest tu zbiór wszystkich WAŻNYCH porad, które będą Ci potrzebne do budowy aparatury, jak również co przeprowadzenia produkcji pierwszej psoty.
Całą swoją wiedzę opieram o forum AD, pierwszego pot stilla wykonałem jeszcze bez tych rad, ale oczywiście były potrzebne poprawki, ale kolumnę po obszernej lekturze wykonałem już mam nadzieję w pełni poprawnie! Nie jestem wszechwiedzący, ale się szybko uczę!

Pozdrawiam i życzę cierpliwości podczas czytania (czasami jest potrzebna :))

: czwartek, 23 wrz 2010, 21:30
A czy ktoś się mnie zapytał czy czytałem, ja tylko daje propozycje czy z tego się nada bo nie mam funduszy na poprawianie czegoś i dokupywanie co chwile jakichś elementów, chcę zrobić coś prostego i wydajnego, myślę nad grzałką 1500w, i tym grzejniku, mam już schemat, jak coś mogę ten grzejnik zastąpić rurą sr 7cm z SS, w między czasie :pije: zrobiłem schemat, i zastanawiam się nad rurkami z lodówki czy nie będą za cienkie.
http://img227.imageshack.us/img227/2601/beztytuuhf.jpg

: piątek, 24 wrz 2010, 09:25
autor: Agneskate
I tym postem kończę temat.