Strona 1 z 1

Kwas w "alkoholu"

: sobota, 14 sie 2010, 22:40
autor: pantera19
Witam!

Mam problem odnośnie kwasowości alkoholu (zacieru) z cukru. Mianowicie: dziadek poprosił mnie, żebym zobaczył w Internecie jak zlikwidować kwasowość w "alkoholu" z cukru lub co dodać, żeby ten kwas zlikwidować. Prosiłbym o jasne przedstawienie mi sprawy, gdyż jestem kompletnym nowicjuszem w zakresie pędzenia bimbru i nie operuję fachowymi terminami. W googlach już siedziałem sporo czasu i tego nie moglem znaleźć. Proszę o w miarę jasną i szybką odpowiedz. Przepis na alkohol mogę napisać.
Z góry dziękuje :)

Re: Kwas w "alkoholu"

: sobota, 14 sie 2010, 22:56
autor: Zygmunt
Destylat jest kwaśny, czy nastaw? Nastaw ma być lekko kwaśny, drożdże własnie takie środowisko lubią najbardziej. Masz możliwość zmierzenia pH tego nastawu?

Re: Kwas w "alkoholu"

: niedziela, 15 sie 2010, 09:01
autor: pantera19
Powiem, że raczej chodziło o to co wypływa z destylatora czyli "destylat" jak to określiłeś. Pomiaru nastawu raczej nie mogę zmierzyć (bo nie mam czym) :hmm: . To co wypływa z tej ochładzanej rurki destylacyjnej. Raczej o to chodzi, ale się dopytam jeszcze.

Chodzi o destylat. Dziadek w ogóle nie dodaje drożdży. Dzwoniłem do dziadka moment temu i powiedział że chodzi o to, że destylat jest kwaskowy i pyta się co dodać(lub zrobić) żeby taki nie był.

Re: Kwas w "alkoholu"

: środa, 25 sie 2010, 20:56
autor: StruśPędziwiatr
pantera19 pisze:Chodzi o destylat. Dziadek w ogóle nie dodaje drożdży. Dzwoniłem do dziadka moment temu i powiedział że chodzi o to, że destylat jest kwaskowy i pyta się co dodać(lub zrobić) żeby taki nie był.
Z tego rozumiem, że dziadek robił zacier na dzikich drożdżach. A kwaskowy smak destylatu prawdopodobnie spowodowało zaoctowanie nastawu.

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę

Re: Kwas w "alkoholu"

: środa, 25 sie 2010, 21:02
autor: Zygmunt
Najprawdopodobniej tak, chociaż sam ocet wrze w ok. 115C, ale nie wiem jak zachowuje się w roztworze woda-etanol-ocet. Przekonaj dziadka do zmiany nawyków- poczytaj o drożdżach na forum, kup mu jakieś i pewnie będzie po problemie.

Re: Kwas w "alkoholu"

: środa, 11 sty 2012, 16:43
autor: wiktoree
Jestem co prawda laikiem ale czytałem, że można neutralizować kwas poprzez dodanie kredy.