Strona 1 z 1

Fermentator stożkowy do klarowania

: niedziela, 11 wrz 2016, 21:09
autor: agresst
Witam,
Od pewnego czasu zastanawiam się jak ułatwić i usprawnić proces klarowania nastawu. Na tą chwilę nastawiam w beczce 200 l po przepracowaniu przelewam do beczek 100 l i dodaje bentonitu. Wszelakie spuszczanie wężami czy pompkami do mnie nie przemawia. Wymyśliłem że wykonam zbiornik coś na wzór https://destylacja.com/pl_PL/p/Fermentator-stozkowy-100L/2007
na dnie tego zbiornika będzie zawór do spuszczania drożdży, natomiast na pewnej wysokości (tak aby pojemnosc zbiornika powyżej odpowiadała objętości kega) umieszczę kolejny który pozwoli na sprawne spuszczanie klarownego nastawu. Stosował ktoś z was podobne rozwiązanie?

Re: Fermentator stożkowy do klarowania

: sobota, 26 sie 2017, 07:30
autor: użytkownik usunięty
Ciekawe.
Po zakończeniu fermentacji, drożdżowe truchło opada na dno i znajduje się w stożku. Wtedy wystarczy odkręcić zawór i spuścić to w kanał, pozostawiając klarowny nastaw.
Odpowiadając na pytanko- nie stosowałem, gdyż po raz pierwszy spotykam się z takim zbiornikiem. Myślę, że piwowarzy mieliby z tego pożytek, ale "cukrownicy" też- tak sądzę.
Biorąc pod uwagę datę tego postu, zapewne coś już tam zmajstrowałeś.
Pochwalisz się ?
Pozdrówa :ok:

Re: Fermentator stożkowy do klarowania

: niedziela, 27 sie 2017, 09:18
autor: rastro
Gdzieś jest wątek chyba na piwo.org na temat takiego fermentatora. O ile dobrze pamiętam to chyba jest sens stożka przy zbiornikach > 100l i z tym osiadaniem drożdży w stożku też nie jest tak różowo bo one lubią osiadać na ścianach w stożkowej części i nie koniecznie lubią się osuwać na samo dno. Koledzy tam coś pisali o ostukiwaniu zbiornika żeby drożdżaki spadły na samo dno. Ale to trzeba by poszukać właśnie tam bo mogłem coś niecoś pokręcić.

Re: Fermentator stożkowy do klarowania

: niedziela, 27 sie 2017, 09:43
autor: użytkownik usunięty
Zgadzam się z faktem "przyklejania" się osadu na ściankach zbiornika, gdyż już niejednokrotnie, nastaw wyglądający na bajecznie sklarowany, potrafił podczas kolejnego zlewania "pociągnąć" za sobą drożdżową "mgiełkę".
Pomimo to, w żaden sposób nie psuje to smaku towaru, zwłaszcza, gdy psotyfikuje się dwukrotnie. :D
Pozdrówa

Re: Fermentator stożkowy do klarowania

: czwartek, 9 lis 2017, 21:39
autor: redhot
Szukam użytkowników femrntorów stozkowych. Palnuję kupic sobie taki fermtor plastikowy:

http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja ... 4730245005

Czy ktoś ma i uzywa? Cena atrakcyjna w porównaniu do stalowych odpowiedników ale jak z jakością? Czy plastik się rysuje w środku? Jak ze szczelnością zaworów?