Strona 1 z 2

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 3 sie 2019, 20:37
autor: aakk
Ocet i szkło wodne po paru chwilach zrobi się białe, żelatyna zacznie tężeć..

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 3 sie 2019, 20:56
autor: arTii
Czyli tylko na bieżąco? Trudno - trzeba sobie kupić mieszadło magnetyczne :D

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 3 sie 2019, 21:13
autor: Zygmunt
Jak masz w domu wiatraczek komputerowy z demontażu, to potrzebujesz tylko dwóch magnesów i rdzenia mieszadełka, poszukaj na forum piwowarskim opisów budowy. Koszt przy zastosowaniu "elektrośmieci" to kilka złotych.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: czwartek, 17 paź 2019, 23:32
autor: LuarvikLuarvik
Podbijam temat.
No więc właśnie, czy i jak długo można przechowywać gotowca?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: piątek, 18 paź 2019, 08:11
autor: arTii
@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź

Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 19 paź 2019, 12:19
autor: Cynammon
urbanmaster pisze:Ja po użyciu pirosiarczynu potasu (10g na 50l nastawu) w parę dni pięknie mi wyklarowało cukrówkę (cała przezroczysta). Polecam. Szkło wodne, inna chemia? Jakoś to do mnie nie przemawia... Stawiajmy na naturalność jak się da. w końcu chyba tutaj po to jesteśmy, czyż nie?? :D
Dlatego ja klaruje najprostszym i najstarszym sposobem na świecie i jest naturalnie (grawitacyjnie), czekam aż się ładnie wszystko wyklaruje, osad spada na dno i ściągam z nad osadu.

Wysłane z mojego Z2 przy użyciu Tapatalka

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 19 paź 2019, 13:56
autor: aakk
Ile czasu zajmuje Ci takie klarowanie? Z odgazowaniem / bez po zakończeniu pracy.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: wtorek, 22 paź 2019, 02:10
autor: LuarvikLuarvik
arTii pisze:@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź
Racja, mój błąd. Nie zauważyłem, że temat ma 2 strony i Twoje pytanie wziąłem za ostatnie w dyskusji... W każdym razie sposób zadziałał, więc wielkie dzięki dla Zygmunta!

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 17 lis 2019, 12:26
autor: peter1956
Takie 2 pytania poczatkujacego odnośnie klarowania:
- po czym poznać, że drożdze już napewno zakończyły swój żywot? nic się nie pieni, nie bulka, nastaw z winogron ma już 3 tygodnie na turbodrożdzach
- chcialem nastaw poraktować superklarem24h przed destylacja. Tak sie składa, że potem beczkę muszę przetransportować samochodem do miejsca gdzie mogę skorzystać z potstilla. Czy to będzie problem jak po klarowaniu potrzęsie nim w aucie? czy wszystko i tak będzie na dnie? Może lepiej to co wykalrowane zlać do innej beczki i tylko wyklarowane przewieżć?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 17 lis 2019, 13:29
autor: aakk
Sam sobie odpowiedziałeś po czym poznać.. Po sklarowaniu koniecznie zlać znad osadu jeśli zamierzasz transportować.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 17 lis 2019, 17:54
autor: boxer1981228
Pomiar blg nastawu/zacieru. Najskuteczniej używać miernika. Jeśli blg przestanie spadac to znaczy że drożdże już padły. A jeśli nie masz miernika to nastaw/zacier zacznie się klarować samoistnie od góry.

Box

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: środa, 20 lis 2019, 16:57
autor: peter1956
Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania? Zamykamy beczkę szczelnie czy zostawiamy tylko przykryta szmatką?

Wysłane z mojego Redmi 7 przy użyciu Tapatalka

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: środa, 20 lis 2019, 23:48
autor: LuarvikLuarvik
Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu (ja mam kranik, ale możesz użyć pompki lub rurki), a następnie użyj wiertarki z mieszadłem, by pozbyć się CO2. Teraz zapodaj klar i przykryj tak, jak do fermentacji. Znów zlej znad nowo powstałego osadu, zamknij szczelnie i możesz sobie to transportować lub przechowywać w chłodnym miejscu.

Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: piątek, 22 lis 2019, 08:12
autor: Zygmunt
peter1956 pisze:Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania?
Gdy nastaw już fermentuje, to powietrze jest zbędne, a może być nawet szkodliwe (ryzyko infekcji). Tlen jest potrzebny tylko do namnożenia drożdży, sama fermentacja jest procesem beztlenowym.
Klarujesz po fermentacji i odgazowaniu, więc nie musisz już dostarczać powietrza, możesz zabezpieczyć korkiem z rurką lub zakręcić pokrywę beczki- i tak nie są w 100% szczelne.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 11 kwie 2020, 10:53
autor: Erazer
Mam szklo wodne JURGA, opis składu :
'' Roztwór wodny soli sodowej kwasu krzemowego (Na2O + SiO2)
Jest niemal rzadkie jak woda, nada się?

Widziałem inne szkła wodne, to były gęściejsze, coś jak kisiel rządki, a to co mam rzadkie.
Wystarczy więc dodać trochę octu bez rozwadniania szkła wodą?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 08:58
autor: aakk
Wcześniej miałem takie kislowate w przezroczystej butelce. Ostatnio kupiłem w żółtej i jest jak woda. Mam wrażenie że jakoś gorzej się klaruje. Tak przy okazji nastaw po klarowaniu nadal jest delikatnie mętny że dna nie widać czy powinien być krystaliczny jak woda do samego dna?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 09:30
autor: Erazer
A klarowaleś wcześniej tym kiślowatym szkłem wodnym?
W teorii powinno być całkiem klarowne do samego dna
Jeszcze kwestia kolejności, jedni podają że żelatynę podaje się w pierwszej kolejności tak jak tutaj w przepisie, a gdzie indziej podają, że najpierw zol krzemionkowy, a później dopiero żelatynę

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 09:52
autor: aakk
Tak, na kiślu zdarzało się że pływały takie kluchy drożdży i nastaw całkiem klarowny. Ostatnio klarowałem na tym rzadkim i chyba za długo zwlekałem bo dodałem sporo octu i całość już zaczynała się robić delikatnie mleczna. Szybko wlałem do nastawu ale słabo się klaruje.. Chyba wrócę do klarowania gotowymi środkami albo kupię jakieś mieszadełko magnetyczne dla wygody.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 18:13
autor: Erazer
Chlupnalem miksturę do nastawu, o ile nastaw był już w zasadzie w połowie wyklarowany, bo zlewałem dwa razy znad osadu, tak po wlaniu specyfiku zrobił się mleczny - minęła godzina i nie widać by się coś klarowalo, zobaczym co to z tego będzie.
Zachodzi pytanie co zrobić, jeśli nic się nie zmieni, puścić tak na rury?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 20:56
autor: LuarvikLuarvik
Jeśli Ci się spieszy to puszczaj, skoro zlewałeś wcześniej dwa razy. Z kolei jeśli masz czas i możliwość to wystaw w nocy na zewnątrz. Nie ma mrozu, ale jest szansa, że coś pomoże.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: środa, 11 lis 2020, 09:20
autor: Cynammon
Co do klarowania to szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile to czasu zajmuje fermentacja zazwyczaj się kończy po 3 tygodniach a później to różnie bo czasami mam wenę i zaraz po tym jak drożdże opadną zlewam i odstawiam już bez rurki aż mi się przypomni wtedy już drugi zlewanie do butelek. Nigdy nie mam jakiegoś schematu i nigdy się tym nie przejmuję... ile czasu to stoi.