Strona 1 z 2

Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 6 gru 2014, 18:04
autor: Zygmunt
Sposób znany od daaaawna, więc żadna nowość, ale przygotowałem w miarę przystępną formę. O co chodzi? Środki dwuskładnikowe, które wykorzystujemy do klarowania (głównie cukrówek) to żadna skomplikowana chemia, a po prostu roztwór żelatyny oraz zolu krzemionkowego. Wszystko, co potrzeba do odtworzenia zawartości saszetek znajdziemy w spożywczym i budowlanym, czyli elemencie obowiązkowym "galerii handlowych", które otwierają się ostatnio co 200m.

Lista zakupów:
- żelatyna spożywcza (taka jak do karpia, więc w ferworze przedświątecznych przygotowań możemy podwędzić trochę z kuchni)
- ocet (10%)

Ze spożywczego udajemy się teraz do budowlanego i kupujemy szkło wodne. Jak najmniejsze opakowanie, bo potrzebujemy tylko kilkunastu mililitrów.

Obrazek
Z akcesoriów przyda się nam:
- waga
- menzurka/ cylinder miarowy/ miarka do mąki
- łyżka lub- jeżeli ktoś dysponuje- mieszadełko magnetyczne
- naczynie: słoik, kolba, zlewka, kubek, słowem cokolwiek, w czym możemy wygodnie połączyć składniki
- pipeta lub strzykawka

Przygotowanie:

Rozpuszczamy 5g żelatny w 50ml ciepłej wody. Ciepłej, ale nie wrzątku, bo żelatyna nie będzie działać.

Pierwszą saszetkę naszego domowego środka klarującego mamy z głowy. Czas na drugą, czyli zol krzemionkowy. Sugeruję pośpiech, bo żelatyna właśnie zaczęła nam tężeć. Do nowego słoika wlewamy:
- 40ml wody
- 40ml szkła wodnego

Obrazek

Mieszamy (lub ustawiamy na mieszadełku magnetycznym) i czekamy na pełne rozmieszanie. Do osobnego pojemniczka odmierzamy 30ml octu i nabieramy część porcji strzykawką lub pipetą. Po kropli dodajemy ocet do mieszaniny szkła wodnego i wody. Cały czas mieszamy. Przy ostatnich kroplach z porcji należy uważnie obserwować, czy nie wytrąca się wspomniana galareta- jeżeli pojawią się białe "kłaczki" dodawanie octu możemy przerwać.

Obrazek

Jeżeli przegapimy moment i kłaczków będzie dużo- można dodać trochę wody. Jeżeli nie będziemy mieszać lub dodamy całość na raz, to zamiast zolu krzemionkowego otrzymamy zwartą galaretę, a nie o to nam chodzi.

Obrazek

Jeżeli nasz ocet jest słabszy (bo to np. stara, zwietrzała butelka) może się okazać, że octu potrzeba trochę więcej niż 30ml. Wtedy wkraplamy aż zobaczymy pierwszego "kłaczka" i przerywamy.


Użycie:
Klarujemy wyłącznie nastawy, które zakończył pracę. Dolanie środka klarującego do pracującego nastawu nie ma sensu, nie zadziała. Po upewnieniu się, że życie w fermentorze zamarło odgazowujemy całość łychą lub mieszadłem i dodajemy nasz roztwór żelatyny. Mocno mieszamy, zostawiamy na kilka minut. Piany będzie sporo, tym więcej, im bardziej świeży nastaw.

Obrazek


Po kilku minutach dodajemy zol krzemionkowy, mieszamy i zostawiamy na 24h. Klarowanie zacznie się już po kilkudziesięciu minutach, pełny efekt po dobie. Oczywiście proporcje są skalowalne, więc większe nastawy= więcej środka. W/w ilości sprawdzają się do 40l.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 6 gru 2014, 18:42
autor: lesgo58
Ląduje w archiwum domowym... :respect:

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 7 gru 2014, 18:54
autor: W_TG
Zastanawiam się czy nadał by się ten sposób do sklarowania oczka wodnego??? i nie zaszkodzi rybom.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:25
autor: zielik93
Czy dodawany tutaj ocet,nie zaszkodzi na kolumnę miedzianą?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: wtorek, 1 mar 2016, 11:00
autor: divastion
Ja u siebie nie zaobserwowałem żadnego negatywnego wpływu, a stosuję tę metodę już przynajmniej 7 miesięcy.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: środa, 9 mar 2016, 22:06
autor: ykp0261
Super sprawa, ale mam obawy co do wpływu na zdrowie takiego szkła wodnego. :-(

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: czwartek, 10 mar 2016, 23:07
autor: eldier
A zamierzasz pić ten nastaw?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: piątek, 11 mar 2016, 06:42
autor: ykp0261
Oczywiście samego środka klarującego nie. Ale czy to jakoś negatywnie na klarowane wino nie wpłynie.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: wtorek, 12 kwie 2016, 12:06
autor: richb
Ja tam Bentonit Extra Mocny w wedkarskim za 7PLN 1kg kupilem (klej do przynety czyli Bentonit pylisty) i efekt ten sam a o ile mniej zachodu :-)

Pozdrawiam
BR

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 16 kwie 2016, 09:06
autor: ykp0261
Też używam bentonitu, ale z tego co kojarzę to działa tylko na ładunki dodatnie. W każdym razie wina aroniowego mi nie potrafił wyklarować :-(

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: czwartek, 5 maja 2016, 23:11
autor: mydlo
Drogi Zygmuncie czy zol krzemionkowy to z angielska silicon dioxide czyli popularny antyzbrylacz stosowany powszechnie w spożywce bardzo lekki biały proszek trochę przypominający suchy śnieg?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: piątek, 6 maja 2016, 21:03
autor: Zygmunt
Zol krzemionkowy to koloidalny roztwór SiO2, ale jako że SiO2 nie rozpuszcza się w wodzie musiałbyś na niego zadziałać silną zasadą, np. NaOH.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: piątek, 6 maja 2016, 23:19
autor: mydlo
Zastosuje się do Twojego przepisu bo szkło wodne jest tanie, a bawić się z zasadami bez potrzeby nie ma sensu. Uwielbiam to forum cały czas się człowiek czegoś uczy. Szkoda że taka noga z chemii jestem :( Z góry dziękuje za każdy Twój post.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: wtorek, 10 maja 2016, 13:49
autor: urbanmaster
Ja po użyciu pirosiarczynu potasu (10g na 50l nastawu) w parę dni pięknie mi wyklarowało cukrówkę (cała przezroczysta). Polecam. Szkło wodne, inna chemia? Jakoś to do mnie nie przemawia... Stawiajmy na naturalność jak się da. w końcu chyba tutaj po to jesteśmy, czyż nie?? :D

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: czwartek, 19 maja 2016, 14:21
autor: gr000by
Na zdrowie po klarowaniu nastawów do destylacji za pomocą piro. Nie dość że siarczyny podczas rektyfikacji uwalniają SO2 (ditlenek siarki), to jeszcze ten uwolniony SO2 dość dobrze rozpuszcza się w alkoholu (ta część, która nie zostanie usunięta z przedgonami). Pirosiarczyn też nie jest substancją naturalną ;), to jest jeszcze gorsza chemia niż szkło wodne, które nie przechodzi do destylatu...

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: wtorek, 31 maja 2016, 15:55
autor: urbanmaster
Chyba się wygłupiłem powyższym postem. I faktycznie koledzy używacie tego szkła wodnego?? Chyba sprawdzi się dobrze w cukrówkach. Czy zbożówki lub owocówki tez tym można traktować?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 16 lip 2016, 20:42
autor: martilion
Właśnie zastosowałem ten sposób do nastawu cukrowego i jetem ciekaw co wyjdzie. Pierwsze dwa mieszania szkła wodnego z wodą i octem dały mi w efekcie mleczną galaretkę - zawsze po przekroczeniu dawki 20 ml octu. Dopiero trzecie mieszanie się CHYBA udało, ale poprzestałem na wspomnianych 20 ml octu i właściwie zaraz wlałem do nastawu (uprzednio dodając oczywiście roztwór żelatyny). Tak więc 30 ml octu to chyba za dużo.
Przygotowałem jeszcze czwartą porcję mieszanki (z 20 ml octu) celem eksperymentu - jak długo można przechowywać w słoiku i jaki wpływ ma na zwykłe szkło (coś mi świta że może reagować ze szkłem) - niestety po 5 minutach też się zrobiła mleczna galaretka i słoik poszedł do kosza.
Ciekawe czy turbo klar to ta sama mieszanka...?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 23 lip 2016, 17:59
autor: martilion
Zrobiły się luźne białe gluty które pływają po powierzchni - nastaw sklarowało ale trudno oddzielić te gluty od reszty. Dokładniej - nie ma problemu żeby zlać pierwsze 20 litrów ale pozostałe 5 litrów chyba będę musiał filtrować. Cytując Wiesława Wszywkę - badziewie do badziewia, polecam dzieciom.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: czwartek, 17 maja 2018, 22:14
autor: Dwaid
Odgrzebię temat, ale mam pytanie :)
Czy mieszanka szkła wodnego(krzemianu sodu) z octem w efekcie da nam zol krzemionkowy, taki sam jaki jest zastosowany w turboklarze popularnej firmy Badziewin?
Z chemii jestem noga, próbowałem znaleźć te informacje w googlach i słabo mi to wyszło.
Jedyne co mogę, to rozwiać wątpliwości ludzi, którzy boją się szkła wodnego w nastawie, cytując za wikipedią:
"Szkło wodne sodowe ma szereg zastosowań pełniąc głównie rolę lepiszcza:
(...)
-stosuje się jako dodatek do żywności (E550)"

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 3 sie 2019, 19:22
autor: arTii
Po ponad roku od ostatniego posta odkopuję temat....
Czy tak przygotowany "klar" można dłużej przechowywać? Chodzi mi o to, czy mogę sobie przygotować składniki, wlać je np. do słoików a później używać w miarę potrzeb. Trochę mi się nie chce każdorazowo przygotowywać porcji.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 3 sie 2019, 20:37
autor: aakk
Ocet i szkło wodne po paru chwilach zrobi się białe, żelatyna zacznie tężeć..

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 3 sie 2019, 20:56
autor: arTii
Czyli tylko na bieżąco? Trudno - trzeba sobie kupić mieszadło magnetyczne :D

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 3 sie 2019, 21:13
autor: Zygmunt
Jak masz w domu wiatraczek komputerowy z demontażu, to potrzebujesz tylko dwóch magnesów i rdzenia mieszadełka, poszukaj na forum piwowarskim opisów budowy. Koszt przy zastosowaniu "elektrośmieci" to kilka złotych.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: czwartek, 17 paź 2019, 23:32
autor: LuarvikLuarvik
Podbijam temat.
No więc właśnie, czy i jak długo można przechowywać gotowca?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: piątek, 18 paź 2019, 08:11
autor: arTii
@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź

Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 19 paź 2019, 12:19
autor: Cynammon
urbanmaster pisze:Ja po użyciu pirosiarczynu potasu (10g na 50l nastawu) w parę dni pięknie mi wyklarowało cukrówkę (cała przezroczysta). Polecam. Szkło wodne, inna chemia? Jakoś to do mnie nie przemawia... Stawiajmy na naturalność jak się da. w końcu chyba tutaj po to jesteśmy, czyż nie?? :D
Dlatego ja klaruje najprostszym i najstarszym sposobem na świecie i jest naturalnie (grawitacyjnie), czekam aż się ładnie wszystko wyklaruje, osad spada na dno i ściągam z nad osadu.

Wysłane z mojego Z2 przy użyciu Tapatalka

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 19 paź 2019, 13:56
autor: aakk
Ile czasu zajmuje Ci takie klarowanie? Z odgazowaniem / bez po zakończeniu pracy.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: wtorek, 22 paź 2019, 02:10
autor: LuarvikLuarvik
arTii pisze:@LuarvikLuarvik - przecież 4 posty powyżej zadałem dokładnie to samo pytanie i otrzymałem odpowiedź
Racja, mój błąd. Nie zauważyłem, że temat ma 2 strony i Twoje pytanie wziąłem za ostatnie w dyskusji... W każdym razie sposób zadziałał, więc wielkie dzięki dla Zygmunta!

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 17 lis 2019, 12:26
autor: peter1956
Takie 2 pytania poczatkujacego odnośnie klarowania:
- po czym poznać, że drożdze już napewno zakończyły swój żywot? nic się nie pieni, nie bulka, nastaw z winogron ma już 3 tygodnie na turbodrożdzach
- chcialem nastaw poraktować superklarem24h przed destylacja. Tak sie składa, że potem beczkę muszę przetransportować samochodem do miejsca gdzie mogę skorzystać z potstilla. Czy to będzie problem jak po klarowaniu potrzęsie nim w aucie? czy wszystko i tak będzie na dnie? Może lepiej to co wykalrowane zlać do innej beczki i tylko wyklarowane przewieżć?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 17 lis 2019, 13:29
autor: aakk
Sam sobie odpowiedziałeś po czym poznać.. Po sklarowaniu koniecznie zlać znad osadu jeśli zamierzasz transportować.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 17 lis 2019, 17:54
autor: boxer1981228
Pomiar blg nastawu/zacieru. Najskuteczniej używać miernika. Jeśli blg przestanie spadac to znaczy że drożdże już padły. A jeśli nie masz miernika to nastaw/zacier zacznie się klarować samoistnie od góry.

Box

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: środa, 20 lis 2019, 16:57
autor: peter1956
Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania? Zamykamy beczkę szczelnie czy zostawiamy tylko przykryta szmatką?

Wysłane z mojego Redmi 7 przy użyciu Tapatalka

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: środa, 20 lis 2019, 23:48
autor: LuarvikLuarvik
Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu (ja mam kranik, ale możesz użyć pompki lub rurki), a następnie użyj wiertarki z mieszadłem, by pozbyć się CO2. Teraz zapodaj klar i przykryj tak, jak do fermentacji. Znów zlej znad nowo powstałego osadu, zamknij szczelnie i możesz sobie to transportować lub przechowywać w chłodnym miejscu.

Re: RE: Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: piątek, 22 lis 2019, 08:12
autor: Zygmunt
peter1956 pisze:Gdy nastaw jeszcze fermentuje to potrzebuje min powietrza więc przykrywamy tylko szmatką lub pielucha tetrowa. A co w czasie klarowania?
Gdy nastaw już fermentuje, to powietrze jest zbędne, a może być nawet szkodliwe (ryzyko infekcji). Tlen jest potrzebny tylko do namnożenia drożdży, sama fermentacja jest procesem beztlenowym.
Klarujesz po fermentacji i odgazowaniu, więc nie musisz już dostarczać powietrza, możesz zabezpieczyć korkiem z rurką lub zakręcić pokrywę beczki- i tak nie są w 100% szczelne.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: sobota, 11 kwie 2020, 10:53
autor: Erazer
Mam szklo wodne JURGA, opis składu :
'' Roztwór wodny soli sodowej kwasu krzemowego (Na2O + SiO2)
Jest niemal rzadkie jak woda, nada się?

Widziałem inne szkła wodne, to były gęściejsze, coś jak kisiel rządki, a to co mam rzadkie.
Wystarczy więc dodać trochę octu bez rozwadniania szkła wodą?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 08:58
autor: aakk
Wcześniej miałem takie kislowate w przezroczystej butelce. Ostatnio kupiłem w żółtej i jest jak woda. Mam wrażenie że jakoś gorzej się klaruje. Tak przy okazji nastaw po klarowaniu nadal jest delikatnie mętny że dna nie widać czy powinien być krystaliczny jak woda do samego dna?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 09:30
autor: Erazer
A klarowaleś wcześniej tym kiślowatym szkłem wodnym?
W teorii powinno być całkiem klarowne do samego dna
Jeszcze kwestia kolejności, jedni podają że żelatynę podaje się w pierwszej kolejności tak jak tutaj w przepisie, a gdzie indziej podają, że najpierw zol krzemionkowy, a później dopiero żelatynę

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 09:52
autor: aakk
Tak, na kiślu zdarzało się że pływały takie kluchy drożdży i nastaw całkiem klarowny. Ostatnio klarowałem na tym rzadkim i chyba za długo zwlekałem bo dodałem sporo octu i całość już zaczynała się robić delikatnie mleczna. Szybko wlałem do nastawu ale słabo się klaruje.. Chyba wrócę do klarowania gotowymi środkami albo kupię jakieś mieszadełko magnetyczne dla wygody.

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 18:13
autor: Erazer
Chlupnalem miksturę do nastawu, o ile nastaw był już w zasadzie w połowie wyklarowany, bo zlewałem dwa razy znad osadu, tak po wlaniu specyfiku zrobił się mleczny - minęła godzina i nie widać by się coś klarowalo, zobaczym co to z tego będzie.
Zachodzi pytanie co zrobić, jeśli nic się nie zmieni, puścić tak na rury?

Re: Domowy dwuskładnikowy środek klarujący- wykonanie

: niedziela, 12 kwie 2020, 20:56
autor: LuarvikLuarvik
Jeśli Ci się spieszy to puszczaj, skoro zlewałeś wcześniej dwa razy. Z kolei jeśli masz czas i możliwość to wystaw w nocy na zewnątrz. Nie ma mrozu, ale jest szansa, że coś pomoże.