Strona 1 z 1

Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: czwartek, 28 gru 2017, 23:01
autor: Igor1995
Witam!
Udało mi się drugi raz napsocić, przeprowadziłem dwa całkowicie różne procesy, na dwóch różnych nastawach (nawet powiem że za drugim razem trzymałem całkowicie inne temperatury głowicy i użyłem papugi) blablabla..
W obydwu przypadkach:
1. Rozrobienie kranówką - robi się mleko
2. Rozrobienie wodą źródlaną (mam z 30km do źródełka niby naturalnego etc.) - mleko
3. Rozrobienie wodą źródlaną z biedronki - mleko
4. ROZROBIENIE OSTUDZONĄ WODĄ Z KRANU ALE PRZEGOTOWANĄ - ideał
Ktoś mógłby pomóc mi to wyjaśnić? Bo niezbyt to rozumiem, to znaczy że.. te wszystkie wody biedronkowe / źródlane itd.. nie są tak czyste jak zwykła przegotowana kranówka?
Pozdrawiam
P.S. Sprzęt to kolumna z głowicą puszkową na górze + katalizator na krążkach miedzianych (pocięta rura - oczyszczona) + zmywaki + boczny odbiór

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 29 gru 2017, 02:05
autor: masterpaw2
Kolego, przyczyn może być wiele. Począwszy od wody którą rozcieńczasz (skład mineralny - im mniej minerałów tym lepiej), a skończywszy na destylacie który jest rozcieńczany (niektóre smakówki potrafią być wredne pod tym względem i w okolicach 40% potrafią mętnieć i opalizować)
Przeczytaj sobie :
http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... 0destylatu

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 23 lis 2018, 12:07
autor: Zabadabadeusz
Cześć. Ja wczoraj rozcieńczyłem z wodą Żywiec i nic się nie działo. Zrób próbę - kieliszek wody i kieliszek destylatu do szklanki, wymieszaj i sprawdź, powinno być dobrze. Pozdrawiam

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 23 lis 2018, 13:28
autor: jatylkonachwile
Z mojego doświadczenia wynika że woda która ma tylko 300mg/l minerałów już powoduje osad/mętnienie. Dlatego stosuję wodę demineralizowaną, a woda przegotowana jest niejako demineralizowaną bo minerały tworzą kamień w czajniku.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 23 lis 2018, 13:57
autor: wkg_1
To też jest ciekawe ... zgodnie z opiniami z forum najlepsza woda to Ostromecko, źródło Marii niegazowana. Sprawdziłem, działa pięknie.
Ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych okł. 630 mg/l. Więc jak to jest ? :))

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 23 lis 2018, 14:30
autor: rozrywek
A próbowaliście stopniowo, nie na raz?

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 23 lis 2018, 15:53
autor: jatylkonachwile
Próbowaliście (przynajmniej ja), na różne kombinacje i wychodzi to samo. Ogólnie u mnie osad pojawia się dopiero na drugi dzień.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 23 lis 2018, 16:05
autor: lewy87r
U mnie kranówa ma 142.7mg/l (tak reklamują wodociągi) - mętnieje jedynie wątpliwej jakości destylat (pogoniasty).
W sumie dobry destylat mieszałem z różną wodą na różne sposoby i nie zdarzyło mi się mętnienie.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 7 sty 2019, 14:08
autor: uszat4
Ja spróbowałem w ten sposób, że gdy się robiła mętna to przepuszczałem przez węgiel i wychodziła piękna :)

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 7 sty 2019, 15:31
autor: arTii
Używam wody źródlanej - na pewno ma dużo minerałów, ponieważ jeśli rozcieńczę bez przepalanki to na dnie wytrąca się osad/kamień.
Ale nie mam zmętnienia pomimo, że różnymi wodami rozcieńczałem wcześniej. Zarówno z Biedronki, jak i z Lidla jak i z kranu.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 7 sty 2019, 15:39
autor: zzibii
Mnie zrobiło się mleko po Ostromecko magnezowej (681 mg/l). Magnezowa ma więcej minerałów. Rozrabiałem z ciekawości surówkę na 40% z końca procesu, odbiór LM gdy już temp na 10 półce poszła w górę. Na innej wodzie z okolicznego źródełka kryształ. Po destylacji surówki i rozrobieniu z Ostromecko (tą normalną) trunek lepszy od sklepowej.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:16
autor: Marsaw30
Dolewasz wodę do destylatu czy odwrotnie? Wyczytałem gdzieś ,że dolewanie wody do destylatu a nie odwrotnie może powodować zmętnienie i że dolewa się zawsze roztwór mocniejszy do słabszego.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:21
autor: pako73
Ja wczoraj rozcieńczyłem woda źródlaną " Żywiec Zdrój", suma minerałów 230. Mam kryształ i zero zmętnienia

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 4 mar 2019, 19:17
autor: MalyJack
Przełamałem się i zalewam zbożówkę kranówką -42-45%. Zero mętnienia. Pewnie qwestia dobrego ujęcia.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 4 mar 2019, 22:25
autor: wkg_1
Miałem ostatnio może nie zmętnienie ale delikatną opalizację. Rozrabiałem jak zwykle Cisowianką lekko gazowaną - wysoko zmineralizowaną 750mg lub Kingą Pienińską 550mg. Lekko opalizowało. Rozrobiłem Żywcem Zdrój 230mg - mniej ale też opalizowało.
Więc wygotowałem sprężynki, wymyłem głowicę, zbiornik - najpierw tabletki do zmywarki potem kwasek cytrynowy, dobrze wypłukałem i jazda.
Nic nie opalizuje na Cisowiance, Kindze, Żywcu ani kranówce nawet rozrobione do 20%.

Morał - jak czysty destylat - nic nie opalizuje niezależnie od wody (w granicach rozsądku). A opalizacja była spowodowana minerałami w kolumnie.
Dolewam wodę do destylatu.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 5 mar 2019, 09:17
autor: pauka
A czy nie powinno się wlewać destylatu do wody :scratch:

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 5 mar 2019, 10:31
autor: wkg_1
Nie mam pojęcia. Kwas się leje do wody ale alkohol ? I co by to miało mieć do zmętnienia ? Przecież zmętnienie nie jest konsekwencją procesu mieszania tylko stężenia otrzymanego po tym mieszaniu. Można sobie potrenować na pogonach : )

"Pamiętaj chemiku młody, zawsze wlewaj kwas do wody" : ))) Mieszanie kwasu i wody jest silnie egzotermiczne. Jeżeli wlewamy wodę do kwasu zaczyna pryskać kwasem i może nas poparzyć, jeżeli wlewamy kwas do wody - najwyżej dostaniemy wodą : )
Łączenie alkoholu i wody również jest egzotermiczne ale znacznie mniej, mieszanina lekko się ogrzewa ale nie widziałem, żeby pryskała. Dlla świętego spokoju można wlewać alkohol do wody.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: środa, 6 mar 2019, 13:15
autor: lesu.pl
Zróbcie sobie prostą próbę. Raz wlejcie wodę do spirytusu a w drugą butelkę - spirytus do wody. 40 % będzie ok. Podzielcie próbki na dwie części i dodajcie identyczną ilość palonego cukru tak aby uzyskać dwie próbki czyste i dwie majone. Niech to sobie postoi dwa tygodnie i zróbcie próbę na smak. Próbki opisujemy pod spodem. Najpierw próbujemy a później sprawdzamy opis. Jedni odczują różnicę a inni nie. Na rosyjskich forach nalegają aby wlewać spirytus do wody. Otrzymany trunek ma być łagodniejszy w smaku. Do tej opinii ja bym się przychylał. Odnośnie mętnienia trunku... zawsze wlewam nastaw względnie wyklarowany. Nie dopuszczam aby osady drożdżowe poszły do bańki. Wodę mam ze studni, nie badałem jej ale wiem, że kamienia ma sporo. Widać to po naciekach na wc i po kamieniu w czajniku. Wlewam bezpośrednio z kranu nie bacząc na różnice temperatur. Ostatnio nawet filtry mam zdjęte ( nie ma czasu kupić) i żadnego mętnienia nigdy nie miałem. Rzadko kiedy rozcieńczam produkt, który ma mniej niż 96%. Pozdrawiam.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: czwartek, 7 mar 2019, 13:43
autor: wkg_1
lesu.pl pisze: Zróbcie sobie prostą próbę ...
Jedni odczują różnicę a inni nie ...
Ano, być może - jak to często bywa - teoria sobie a życie sobie : ))

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: czwartek, 7 mar 2019, 14:29
autor: Marsaw30
Juz to pisałem ale się powtórzę, na innej stronie na temat rozcieńczania alkoholi było napisane jak wół że wlewamy destylat o mocniejszym stężeniu alkoholu do tego o słabszym stężeniu, czyli destylat do wody niby powinno sie wlewac. Ja wlewam wodę źródlana do destylatu i wychodzi kryształ a tamtego dowiedziałem się przez przypadek, ale może warto przetestować.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: czwartek, 7 mar 2019, 14:35
autor: wkg_1
Marsaw30 pisze:Juz to pisałem ale się powtórzę, na innej stronie na temat rozcieńczania alkoholi było napisane jak wół że wlewamy destylat o mocniejszym stężeniu alkoholu do tego o słabszym stężeniu, czyli destylat do wody niby powinno sie wlewac. Ja wlewam wodę źródlana do destylatu i wychodzi kryształ a tamtego dowiedziałem się przez przypadek, ale może warto przetestować.
A próbowałeś z tym samym destylatem i tą samą woda źródlaną zrobić odwrotnie ?
Bo mi wychodzi tak samo - jak destylat czysty to kryształ niezależnie od kolejności a jak nie jest idealny to i opalizuje niezależnie od kolejności wlewania ...

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 8 mar 2019, 17:09
autor: Marsaw30
No próbowałem odwrotnie i jest tak samo,wiec też myślę ,że może to świadczyc o czystości destylatu,jak jest pozbawiony różnych nierozpuszczalnych w wodzie substancji to wychodzi ok.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: piątek, 8 mar 2019, 18:57
autor: Doody
Ostatnio używam do rozcieńczania spirytusu wody z filtra RO (odwróconej osmozy). Pomimo, iż mam w sieci bardzo twardą wodę (25 stopni niemieckich), zbijam twardość ogólną i węglanową do 0-0,5 stopnia. Taka woda nie mętnieje nigdy w kontakcie z dobrym spirytusem.
Jeżeli natomiast rozcieńczam whisky torfową, nie mogę zejść poniżej 47% aby uniknąć zmętnienia, ale to już zupełnie inna przyczyna zmętnienia ;)

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 18:20
autor: acurlydrug
A czym spowodowane może być zmętnienie, które po odstaniu utrzymuje się na 1/3 górnej wysokości? Na dole zrobił się kryształ.
Destylat był mieszany z zaprawką z płatków cognacu, ale mętność wystąpiła świeżo po rozrobieniu do ~42%.
Jutro sprawdzę, czy to mleko zatrzyma się w takim razie na wacie...

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 19:56
autor: lesgo58
A ja wlewałem i ciągle wlewam wodę do rozcieńczania - bez zastanowienia - w zupełnie przypadkowy sposób. Dotyczy to tak spirytusu jak destylatów. 40% jest zawsze klarowne - bez żadnych sensacji typu opalizowania. Mętnienie nigdy nie występuje.
Jedyny wyjątek to gruszkowica. I nie ma znaczenia czy wlewam destylat do wody czy na odwrót to zawsze jeśli rozcieńczam do mocy poniżej 45% daje się zauważyć delikatne opalizowanie.
Ten stan rzeczy występował gdy jeszcze używałem wody Żywiec Zdrój czy Ostromecko. Teraz używam tylko i wyłącznie wody z OO . A to oznacza, że nawet gruszkowica rozcieńczona do 40% jest klarowna.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 20:10
autor: acurlydrug
Mi dotychczas kranówa przepuszczona przez filtr dafi bardzo rzadko robiła takie problemy. Przedostatnia i ostatnia partia robi takie rzeczy mimo, że między gotowaniami dokładnie czysciłam keg (tabletka od zmywarki) oraz rurę z wypełnieniem (soda oczyszczona). Przedostatnie męty właśnie unoszą się ku górze, a ostatnie jest zbyt świeże bym mogła stwierdzić podobieństwo /różnice.
Czy ten filtr dostanie się w 'normalnej' cenie? Pan google pokazuje mi tylko sprzęt kosztujący kilkaset złotych.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 20:50
autor: JasnyPierun
Dafi to u mnie lipa, ja tego nie kupuję bo działa to bardzo słabo. Brita jedynie daje radę przy mojej wodzie.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 21:24
autor: lesgo58
@acurlydrug
Ja mam taki: https://filtry.co/pl/p/Filtr-RO9-OSMOZA ... izacja/657
Czy jego cena jest normalna to już musisz ocenić samodzielnie. Poza kosztami zakupu musisz też wziąć pod uwagę koszt uzyskania litra wody. Poza niezaprzeczalną pozytywną korzyścią przy rozcieńczaniu destylatów wniósł do mojego domu też inne zalety. Wodę mogę pić prosto z kranu. Jest smaczna. Oszczędzam więc na wodzie kupowanej w sklepie. Następna zaleta to pozytywny efekt gdy używam jej do mycia rąk. Powodem były moje problemy ze skórą. Mam tzw. AZS. Piszę o problemach w czasie przeszłym gdyż użycie wody wraz z mydłem własnej roboty spowodowały to że skóra wróciła do normalnego stanu. Są jeszcze inne zalety. Ale tu nie miejsce na ich opisywanie. Więcej można poczytać w necie.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 9 kwie 2019, 14:58
autor: acurlydrug
No mi przydałby się głównie do jednego celu. A że robię mocno hobbystycznie, koszt dla mnie o wiele za duży.
Wyniki filtracji przez watę - jest znacznie lepiej, ale coś przeleciało, bo nie jest klarowne...

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: środa, 10 kwie 2019, 12:47
autor: zarazek4
Mi zmętniał destylat po nalewkowy po rozcieńczeniu do 42 procent.Dałem na filtr do kawy łyżeczkę węgla aktywowanego ,no teraz jest czyściutkie i smak też został. :klaszcze:

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: poniedziałek, 17 cze 2019, 23:02
autor: użytkownik usunięty
jatylkonachwile pisze:Z mojego doświadczenia wynika że woda która ma tylko 300mg/l minerałów już powoduje osad/mętnienie. Dlatego stosuję wodę demineralizowaną, a woda przegotowana jest niejako demineralizowaną bo minerały tworzą kamień w czajniku.
A z mojego krótkiego, ale intensywnego doświadczenia mogę powiedzieć, że mętnienie, to tylko i wyłącznie wina kiepskiego destylatu, jego jakości.
U mnie nie ma problemu, czy wlewam wodę do destylatu, czy destylat do wody, czy gorącą czy zimną, mineralną, kranówę czy z kałuży, a już na pewno nie można mówić, że woda przegotowana, to jakby demineralizowana.
Tak się składa, że mam miernik TDS i na demineralizowanej pokazuje mi max 2 PPM, a na przegotowanej 150...parę, a na nieprzegotowanej ok 160...parę.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 9 lip 2019, 16:31
autor: jarzi
Ja używam wody destylowanej i nigdy nie miałem problemu z metnieniem. Jedynie sliwowica miała lekka poświate, takie jakby refleksy świetlne jak się pod światło oglądało.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 9 lip 2019, 16:42
autor: Góral bagienny
Wlewałem wodę z trzech żródeł do swoich destylatów i nigdy nie miałem problemu z mętnieniem.
Woda z wodociągu na wsi, woda z tego samego wodociągu przepuszczona przez filtr.
Woda z wodociągu w mieście. Coś nie tak z Waszymi destylatami :D
Stężenia alkoholu od 60% do 40%
Pozdrawiam Góral :)

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 9 lip 2019, 19:53
autor: Doody
Nie ma opcji żeby rozcieńczyć destylat ze słodu wędzonego torfem, nie filtrowanego na zimno, do stężenia 40% bez opalizacji. Nawet woda o zerowej twardości zmętnieje.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 9 lip 2019, 19:57
autor: Góral bagienny
Nie zacierałem jeszcze więc nie wiem ale owocówki wódki smakowe i ostatnio z ekstraktu nic mi nie mętnieje :)

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: wtorek, 9 lip 2019, 21:07
autor: czytam
Doody pisze:Nie ma opcji żeby rozcieńczyć destylat ze słodu wędzonego torfem, nie filtrowanego na zimno, do stężenia 40% bez opalizacji. Nawet woda o zerowej twardości zmętnieje.
Jest. Zależy to w znacznym stopniu od punktów odcinania przed- i pogonów.

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: środa, 10 lip 2019, 09:53
autor: Doody
Nie do końca prawda.
Czasami ciąłem frakcje bardzo drastyczne i również zmętnienie występowało. Gdy wszystkie półki pracują i odbieram urobek o mocy 88 - 90% wtedy jest on na tyle oczyszczony, że można go rozcieńczać mocniej. Przy odbieraniu destylatu w zakresie temperatur 89 - 91 na głowicy, nawet serce przechodzi z takimi "zanieczyszczeniami", które wywołują mętnienie.
Oczywiście te "zanieczyszczenia" są najbardziej pożądane w torfiakach ;)

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: środa, 28 kwie 2021, 11:58
autor: arekh91
Próbowałem najróżniejszych kombinacji i za każdym razem mleko.
Ostatnio kupiłem wodę destylowaną "ultraczystą do doświadczeń" i w końcu kryształ! :D
Smak idealny 8-)

Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

: środa, 28 kwie 2021, 15:13
autor: rozrywek
Nie nie próbowałeś najróżniejszych kombinacji.
Ty tylko zmieniałeś wodę.szukając najlepszej.

Próbowałeś wzmacniać wodę a nie rozcieńczać destylat?
Nie.
Próbowałeś zmrożonego destylatu zmieszać z z wodą o 3 stopniach Celsjusza?
Wątpię.
A kostek lodu czekając aż same się w destylacie rozpuszczą?
Taa. Każdy tak robi przecież.

Próbowałeś dolewać powolutku aż osiągnie własciwy procent?
Już widzę.
Próbowałeś rozcieńczyć sklepowy spirytus z wodą aby wyeliminować źródło złej wody?
Acha.
Arekh91. Proszę cię.

A zmierzyłeś kiedyś temperaturę roztworów przed mieszaniem i po?
No zapewne tak.

Krystalicznie czysta...to jest tak względne pojęcie jak czysta wódka.
Taka ona czysta.

Jedno musisz zrozumieć:.to co powoduje zmętnienie i tak w tych dwóch roztworach jest. A że nie zmętniało i się nie wytrąciło nie oznacza że tego tam nie ma.

Lepiej uderz w stronę dobrego destylatu.
Bo tu najczęsciej jest pies pogrzebany.

Oczywiście mam nadzieję że to nie będzie odebrane jako krytyka a konstruktywne podpowiedzi.

A jeśli chodzi o destylowaną wodę. To jest tak ....jak sexi jak gumowa lalka.
Bezpłciowa i bez smaku.

Szukaj przyczyn w destylacie. Potem w wodzie.