Strona 1 z 1

Delikatny zapach denaturatu

: czwartek, 12 paź 2017, 21:14
autor: marszma4
Kolumna Aabratek. Odbiór 25,potem 20 ml na minute, czasami delikatnie czuć denaturat.
Keg 50 litrowy.Odbiór przedgonów 0,5 litra.Destyluję do temp 95,5 stopnia.
W smaku super ale troszkę niesmak.
Zacier 50 litrowy z cukru i drożdży Biowim (14 kg cukru+ 2 op drożdży 135g+woda)
Wsad stoi 5 do 6 tygodni naturalnie klarując się.Odbiór serca ok 5 litrów.
Co robię źle. Nie chcę używać węgla.
Pozdrawiam

Re: Delikatny zapach denaturatu

: czwartek, 12 paź 2017, 21:28
autor: Doody
Opisz jak robisz nastaw. Korygujesz odbiór w miarę ubywania etanolu z kotła?

Re: Delikatny zapach denaturatu

: czwartek, 12 paź 2017, 21:59
autor: gadaka
@marszma4
Z jaką mocą grzejesz?

Ps. Przy takiej prędkości odbioru i kolumnie to rektyfikacja.

Pozdrawiam, Łukasz

Re: Delikatny zapach denaturatu

: czwartek, 12 paź 2017, 22:18
autor: marszma4
Zacier 50 l klarowany 5-6 tygodni.
Odbiór 25 ml potem 20 ml do temp 95,5.
Serce 5 i i koniec

Re: Delikatny zapach denaturatu

: czwartek, 12 paź 2017, 23:36
autor: gadaka
Pamiętaj: z cukru robisz nastaw.

Przez te 5-6 tygodni nastaw stoi bez żadnego zlewania znad osadu?

Re: Delikatny zapach denaturatu

: wtorek, 17 paź 2017, 15:42
autor: mardok
Jaka wysoka kolumna? Rektyfikujesz raz czy dwa razy? Najlepiej to metoda 2,5 opisana przez lesgo58 http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html

Re: Delikatny zapach denaturatu

: wtorek, 17 paź 2017, 17:15
autor: lesgo58
marszma4 pisze:Kolumna Aabratek. Odbiór 25,potem 20 ml na minute, czasami delikatnie czuć denaturat.
Keg 50 litrowy.Odbiór przedgonów 0,5 litra.Destyluję do temp 95,5 stopnia.
W smaku super ale troszkę niesmak.

Nie chcę używać węgla.
Pozdrawiam
Jeśli zależy Ci na czystym alkoholu to:
Pytanie pierwsze - gdzie masz termometr prowadzący rektyfikację?
Pytanie drugie - z jaką mocą grzejesz?
Zakładam, że masz termometr na tzw 10 półce i grzejesz z mocą 2400W. Opierając się na takich danych podam Ci w skrócie przykładową rektyfikację.
- stabilizuj minimum 40 minut. W międzyczasie rób zrzuty jeziorka po ok. 100ml co 20 minut. Pierwsza setka do wylania a następne 2 setki do specjalnego naczynia, przerobisz to w przyszłości na spirytus techniczny.
- przepłucz głowicę odbierając rektyfikat z prędkością 12ml/min co w 30 minut powinno Ci dać ok 400ml. To jest zanieczyszczony spirytus resztkami przedgonów ze skraplacza. Możesz dolać przed gotowaniem do następnego nastawu.
- zmień naczynie i wężyk odbioru i zacznij odbiór z prędkością 25ml do osobnych butelek
- koryguj odbiór w zależności co pokazuje termometr który Ciebie kieruje (chyba masz termometr w dole kolumny?, a jesli nie - to gdzie?)
Prowadząc tym sposobem rektyfikację powinieneś uzyskać spirytusu licząc razem z przedgonami minimum 0,5 litra z 1 kg cukru. A jak Ci się uda i uzyskasz 0,55 l /1 kg cukru to będzie bardzo dobrze. Jeśli tak nie jest to źle prowadzisz rektyfikację i za prędko kończysz.

Re: Delikatny zapach denaturatu

: wtorek, 17 paź 2017, 22:09
autor: mardok
Leszku piszesz oczywiście o rektyfikacji surówki tak? Tak wiem, że i nastaw w ten sposób prowadzisz, ale pytam, co by nas kolega dobrze zrozumiał.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka

Re: Delikatny zapach denaturatu

: wtorek, 17 paź 2017, 22:49
autor: lesgo58
Opisywałem jak przeprowadzić regularną rektyfikację coby otrzymać lepszy trunek od tego co go opisywał. Nawet tylko po jednokrotnym gotowaniu.
Trochę improwizowałem, bo kolega jest bardzo oszczędny w informacjach.