Strona 1 z 2

Wytwarzamy węgiel do filtracji

: poniedziałek, 28 sie 2017, 18:30
autor: cerwonynos
Panowie i panie proszę o prosty, nieskomplikowany przepis na wytworzenie swojego własnego węgla do filtracji. Te kokosowe sklepowe naprawdę potrafią odrzucać. No i ta cena .. Pozdrawiam

Re: Wytwarzamy węgiel do destylacji

: poniedziałek, 28 sie 2017, 19:12
autor: Doody
Węgla do destylacji??? Nie bardzo rozumiem..

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 13:56
autor: silvio2007
Kolego Doody jest napisane do filtracji.
Cerwonynos to nie będzie raczej takie proste, węgiel kokosowy do filtracji to węgiel przede wszystkim aktywowany nie jest to zwykły węgiel drzewny na gril.
Chociaż jak przepuścisz przez zwykły węgiel drzewny to też na wielki plus wyjdzie dla destylatu.
Najprościej i najzdrowiej będzie nauczyć się tak destylować, żeby stosowanie węgla nie było potrzebne.
Proponuję zacząć dwa razy gotować na armacie, drugi raz koniecznie ciąć frakcje.

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 14:40
autor: Doody
silvio2007 pisze:Kolego Doody jest napisane do filtracji.
Jest tak napisane bo kolega poprawił ale nie sprostował...

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 14:46
autor: silvio2007
Jop. Teraz zauważyłem, że był edit.

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 16:09
autor: cerwonynos
Na wikipedi piszą tak:

,, Znaczenie węgla aktywnego podnosi fakt, że jest to substancja nietoksyczna, tania w produkcji (otrzymywana m.in. z drewna jako węgiel drzewny i z rozmaitych odpadów produkcji rolniczej, np. ze skorup orzechów, pestek i nasion owoców, łupin, łusek, słomy i wielu innych[7][8]), a jednocześnie łatwa do utylizacji po zużyciu (przez spalenie). Jeżeli adsorbowane były metale ciężkie, można je łatwo odzyskać z powstałego popiołu. "

Także silvio2007 .. może i nawet z grilla ;)

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 18:58
autor: robert4you
Musisz zacząć od zakupu kawałka ziemi, najlepiej na Ślasku....

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 19:27
autor: cerwonynos
Mam i co ? Mieszkam na kopalni praktycznie... Bez jaj panowie. Generalnie jeżeli kokosowy sklepowy węgiel nadaje aromat kokosu .. to co zrobi własny wytworzony dębowy węgiel aktywny ? Odrobiłem zadanie domowe i doczytałem o procesach wytwarzania węgli aktywnych.

1. Karbonizacja to chyba proste. Potrzebujemy beztlenowego środowiska jakie dostarczy nam jakaś przepiękna puszka w której umieszczamy tworzywo . Podają temperaturę miedzy 773–1073 K gdzie 1073 K = 800 stopni C.Ognisko załatwi sprawę. To jest do zrobienia.

2. Aktywizacja, przytoczę
"Następnie, w procesie aktywacji, substancja
węglowa reaguje z utleniaczem w efekcie czego kształtuje się ostateczna struktura
porowata, charakter chemiczny powierzchni węgla aktywnego oraz wytrzymałość
mechaniczna.
Kontrola temperatury procesu aktywacji ma zasadnicze znaczenie dla powstania
określonej struktury porowatej węgli aktywnych, decydującej o ich zdolności
sorpcyjnej. W temperaturze poniżej 1073 K szybkość procesu aktywacji jest zbyt
mała, aby reakcja ta była efektywna i doszło do ukształtowania się rozwiniętej
struktury porowatej. Natomiast w temperaturze powyżej 1273 K obserwuje się
wysokie straty substancji węglowej, a struktura porowata ulega zniszczeniu. "

I w tym momencie proszę o jakiegoś zacnego chemika niech mi to na polski wytłumaczy, ewentualnie co ma być utleniaczem w aktywizacji :) Pozdrawiam

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 20:23
autor: Pretender
Zobacz sobie filmik mega factories JD NG. Tam robią węgiel z klonu curkowego o ile dobrze pamiętam.

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 20:28
autor: Doody
Tam robią węgiel drzewny z klonu cukrowego i przez niego puszczają destylat. Węgiel drzewny ma również własności absorbcyjne ale węgiel aktywny (aktywowany) to trochę inna bajka. Właśnie porowata struktura zapewnia mu ogrąmną powierzchnię absorbcyjną.

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 20:32
autor: robert4you
cerwonynos pisze: /.../ Generalnie jeżeli kokosowy sklepowy węgiel nadaje aromat kokosu ..
/../
A jak go przygotowałeś do filtrowania ?

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 21:19
autor: cerwonynos
Na 24 zalałem wodą destylowaną, potem odsączyłem i trafił do kolumny. Wszystko na live leci z kranu , leci do kolumny cykl hmmm kap kap kap ;)

Co do węgla klonowego to czytałem że pełnoprawnie dla jakiegoś gatunku gorzołki, teraz nie wiem czy szkocka czy burbon jakiś , musi być puszczana przez klon i to z wytycznymi ze liter przypuśćmy przez 24 godziny. Obejrzę filmiki , wysuniemy wnioski ;) Do dębowego bynajmniej zmierzam. Pozdro

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: wtorek, 29 sie 2017, 21:49
autor: robert4you
Na białym forum masz poradnik jak przygotować węgiel - polecam.

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: środa, 30 sie 2017, 09:24
autor: silvio2007
Jak kolega cerwonynos taki oblatany to po co posta umieścił?
Napisałem Tobie, że węgiel drzewny na gril też dużo pomoże a Ty się wymądrzasz, należy czytać do końca i ze zrozumieniem. Po pierwsze primo.
Po drugie primo:
Kiedyś używałem węgla kokosowego i uwierz mi, że mój nie dawał aromatu kokosowego destylatu ani nawet nie przypominał z wyglądu kokosu w żadnej postaci.

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: środa, 30 sie 2017, 10:15
autor: kwik44
Kiedyś gdzieś o tym czytałem. Węgla aktyw(owan)ego używa się do oczyszczania spirytusu na wódkę. Natomiast węgla nieaktywowanego używają w produkcji JD. Różnica jest zasadnicza, bo ten pierwszy oczyszcza z zanieczyszczeń dzięki swojej strukturze, a drugi natomiast nadaje smaku. Taki węgiel grilowy to będzie nieaktywowany. Kołacze mi się po głowie, że aby aktywować węgiel wystarczy wsypać gorący do wody. Jak by co to google translator pomoże: link ;) To tylko jeden z pierwszych linków w wyszukiwarce...

Re: Wytwarzamy węgiel do filtracji

: środa, 30 sie 2017, 15:45
autor: cerwonynos
Po pierwsze: nie unoś się tak ;) wcale to nie było wymądrzanie tylko jakoś źle to odebrałeś kolego. Widać że czujesz się atakowany z wszystkich możliwych stron, nie jesteś czasem politykiem? ;)

Po drugie primo balerino: Wszystko to nie w temacie , potrzebuje posta w którym jasno ktoś napisze jak mam domowym sposobem wytworzyć aktywny węgiel. Nic więcej. Wyluzuj gorzołki się napij :) Pozdrawiam

Kwik44 poczytamy , potłumaczymy. Dzięki wielkie :)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 13 sty 2018, 13:36
autor: Zbyszek T
Koledzy, mi Tennessee Whiskey bardzo smakuje :-)

Właśnie w tej chwili kapie mi destylat kukurydziany. 100% kukurydzy, drugi przebieg. Chętnie bym zrobił Jacka Danielsa :-)

Gdzie kupie ten węgiel klonowy? Na allegro nie ma...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 13 sty 2018, 14:53
autor: Maniecki
Witam. Nigdy nie interesowałem się tym węglem drzewnym z klonu cukrowego. Mieszkam w Kanadzie gdzie liść klonowy jest symbolem i znalazłem że można ten oto węgiel kupić w sklepie 20$ CAD za 8kg. Ostatnio puściłem na półki zacier kukurydziany z dodatkiem słodu jęczmiennego w stosunku 80/20. Destylat jeszcze siedzi w słoikach i dzisiaj miałem to przelać i zadębić. Podjadę i zobaczę czy można ten węgiel dostać zimą jeśli tak to przepuszczę destylat i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Kanadyjskie whisky nazywają "rye" czyli żyto ale są robione z kukurydzy z dodatkiem żyta. Obejrzałem ciekawy filmik o whisky "40 Creek" I jest ona robiona z kukurydzy żyta I jęczmienia. Każde ziarno osobno zacierane , destylowane i później przechowywane w dębowych beczkach po winie Sherry i na koniec mieszają to w odpowiednich proporcjach. Kanadyjska łycha nie bardzo mi podchodzi do picia na czysto bo ma ostry smak ale do drinków jest ok. Jedynie "crown Royal" mogę wypić z lodem i wodą sodową.




Obrazek

Sent from my F3213 using Tapatalk

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 13 sty 2018, 18:14
autor: Doody
Kanadyjczycy mają tyle klonu cukrowego, że robią z niego węgiel na grilla zamiast używać go do wyższych celów czyli do produkcji whiskaczy ;)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 13 sty 2018, 19:46
autor: gadaka
@Doody
Tylko pozazdrościć

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 14 sty 2018, 08:17
autor: Maniecki
Jak by ktoś był zainteresowany tym kanadyjskim węglem klonowym to mógł bym wysłać paczkę. W zamian bym chciał drożdże. Tak u nas za Alcotec 24/48 trzeba dać ponad 10$ CAD za paczkę
Rok temu byłem w Polsce to wysłałem se kilka paczek drożdży T3 w kopercie bombelkowej. Doszły w ciągu tygodnia bez żadnych problemów. Muszę sprawdzić czy ten węgiel jest teraz dostępny jeśli tak to nawet sam chcę spróbować. Po moich obliczeniach wychodzi że węgiel 20$ a przesyłka 30$. Drogo ale mogę wysyłać na mój koszt aby ktoś obadał czy warte jest to zachodu.
Jak by nie patrzeć to można puścić destylat przez węgiel a później do grilla i kiełbasę na nim zrobić. Zero strat

Sent from my F3213 using Tapatalk

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 14 sty 2018, 09:00
autor: maniek86
Wiem że to jeszcze nie węgiel ale może się Wam przyda https://www.bbqland.co.uk/4-5kg-maple-w ... gmEALw_wcB

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 19 sty 2018, 21:31
autor: Pułkownik Dowgird
Namiastką węgla drzewnego pozostaje nam dodatek syropu klonowego.
Pytanie w głównej mierze do Kolegi Radiusa: jak jest z tym dodatkiem chmielu w przepisie na GEORGE WASHIGTON'S RYE WHISKEY? Poszperałem trochę i proporcje wychodzą trochę inne, o dodatku chmielu jest tylko w Twojej recepturze. Ale chyba spróbuję coś innego z tym chmielem, bo zacier Jacka D. atakuje fermentacja mlekowa, czyli czuć lekki smrodek rzygów...

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 19 sty 2018, 21:54
autor: Pretender
Coś koledze się pomyliło, co ma wspólnego węgiel drzewny, nawet z klonu cukrowego z syropem klonowym?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 19 sty 2018, 22:12
autor: klepa
Syrop klonowy czasu swego jako remedium rozpowszechnił w tym temacie Gr000by. Syrop się został, Gr000by przepadł. Też gdzieś kiedyś pytałem pana Radiusa, skąd on ten chmiel wytrzasnął, ale do dziś nie wiadomo. Zapowiadał tylko, że jak wypróbuje, to powie.
A syrop tyle ma z węglem, co ja z mongolską operetką.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 19 sty 2018, 22:20
autor: redhot
Dodanie chmielu do zacieru, w którym zaczeło dziac się coś dziwnego może to coś wyhamować bo chmiel ma działanie bakteriobójcze. A za bardzo do destylatu nie przechodzi.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 19 sty 2018, 23:19
autor: Maniecki
Wczoraj puściłem destylat kukurydza słód jęczmienny przez ten węgiel drzewny. Nie mam żadnego sprzętu tylko po prostu rozdrobniony węgiel wyspałem do lejka z filtrem do kawy i powoli destylat leciał ze słoja z kranikiem. Pierwsze 0.7 miało bardzo intensywny smak tego oto węgla a kolejne butelki już mniej, przelałem to do słoja i zadębiłem czipsami średnio opiekanymi. A ha i po przepuszczeniu przez węgiel destylat zrobił się lekko brązowy. Teraz wiem skąd JD ma ten specyficzny smak podejrzewam że syropem klonowym nie da się tego uzyskać. Z tego co pamiętam na filmiku o produkcji JD destylat dosłownie kapie na węgiel i zajmuje mu kilka dni aby wpłynąć do beczki. Właśnie skończył fermentować zacier według przepisu na JD, jak to przegonię to zrobię więcej testów.

Sent from my F3213 using Tapatalk

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 11:36
autor: Pułkownik Dowgird
Pretender pisze:Coś koledze się pomyliło, co ma wspólnego węgiel drzewny, nawet z klonu cukrowego z syropem klonowym?
Pochodzą z tego samego drzewa :twisted: Tak, jak napisałem, jest jego NAMIASTKĄ. Patrz receptura na Jacka ze strony pierwszej - dodatek syropu klonowego. Zgadzam się, że najlepiej jak oryginał przepuścić przez węgiel klonowy, bez dodawania jakichś syropów. I pewnie by tak wielu amatorów tego trunku robiło, gdyby węgiel z drzewa klonowego był powszechnie u nas dostępny. Nie jest. Ale jak ktoś jest pasjonatem, ma dużo czasu na hobby, to i z tym problemem sobie poradzi. Pozdrawiam.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 11:45
autor: Pretender
Że niby przepuszczenie destylatu przez węgiel z klonu cukrowego da podobne, minimalne efekty jak dodatek syropu klonowego?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 11:48
autor: Pułkownik Dowgird
Zerknij w słownik, co znaczy słowo "namiastka". Jeśli dalej nie kumasz, to NIE.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 12:32
autor: Pretender
Proszę bardzo
https://sjp.pwn.pl/sjp/namiastka;2486484.html
To, że coś pochodzi z tego samego drzewa nie oznacza, że zastępuje drugi produkt. Dlatego w tym przypadku nie należy używać takie porównania. Nie ma co mieszać w głowach innym.

Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 12:48
autor: ralphinistrator
Pretender pisze:Że niby przepuszczenie destylatu przez węgiel z klonu cukrowego da podobne, minimalne efekty jak dodatek syropu klonowego?
Ja bym to ujął raczej odwrotnie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 13:32
autor: Pretender
Z tego co kojarzę to węgiel drzewny używany do filtracji destylatu wyrabiany jest z klonu cukrowego gdyż jest to najbardziej neutralne drewno, z którego węgiel drzewny nie wnosi żadnych zapachów i aromatów. Dlatego nie widzę żadnego sensu aby twierdzić, że jedno jest namiastką drugiego.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 14:18
autor: Pułkownik Dowgird
namiastka - produkt zastępczy; surogat; ersatz; erzac.
"Oto przykład: Namiastką masła jest margaryna. Namiastką prawdziwej matki, we wczesnym dzieciństwie dziecka, jest macocha. Namiastką prawdziwej kawy była niegdyś, w latach powojennych, kawa zbożowa. Namiastką młotka może być stosownej wielkości kamień, którym wbijamy jakiś gwoźdź. Mam nadzieję, że powyższe przykłady ułatwią zrozumienie tego słowa". Gdyby nic nie wnosił, to by pewnie producenci Jacka to zauważyli po tylu latach i skończyli się pierdzielić z filtracją przez warstwę węgla, bo i szybciej to i taniej. Mam ciekawsze zajęcia, niż przekonywać kogoś, że Ziemia nie jest płaska.
Ale ok, "Twoja racja jest twojsza niż moja".

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 14:56
autor: Pretender
... a namiastką filtracji przez węgiel drzewny z klon cukrowego jest dodatek syropu klonowego, brawo! Przytoczone przykłady mają jak najbardziej sens, nie sposób się z tym nie zgodzić. Gdyby tak było, to podejrzewam, że producent stosował by go. Nie neguje stosowania węgla a jedynie Twoje porównanie i nazywanie syropu klonowego namiastką filtracji węglem z klonu cukrowego. Nie wypisuj takich bzdur, inni to czytają i powielają ... i nie chodzi tu o rację a o czyste fakty. Ale niektórzy nie potrafią tego zrozumieć a jeszcze inni przyznać się do błędu.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 19:43
autor: radius
Wg mnie, namiastką filtracji przez 3 metrową warstwę węgla z klonu cukrowego w przypadku Jacka Daniels'a, byłaby filtracja naszego destylatu ze słodu, przez 30 centymetrową warstwę węgla drzewnego do grilla :mrgreen:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 21 sty 2018, 20:11
autor: klepa
Pułkownik Dowgird:
Gdyby nic nie wnosił, to by pewnie producenci Jacka to zauważyli po tylu latach i skończyli się pierdzielić z filtracją przez warstwę węgla, bo i szybciej to i taniej. Mam ciekawsze zajęcia, niż przekonywać kogoś, że Ziemia nie jest płaska.

Toś dał, Pułkowniku :D
Węgiel nie wnosi, a "wynosi" to, co uznaje się za zanieczyszczenia. Przez cały XIX wiek na Dzikim Zachodzie królowała whiskey biała, czyli niestarzona. Jeśli oglądamy western i panowie popijają wódę koloru herbaty, to ma to raczej mało wspólnego z historią, bo walili śmierdzący, na zapleczu pędzony bimber, nie danielsa. Z tego też powodu destylaty poddawano filtracji przez węgiel drzewny. Taaa, ale czemu z klonu cukrowego? A z tego samego powodu, co ruscy, którzy węgiel do oczyszczania pszenicznej robili z brzozy! Tak wyszło, bo pasowało. Nota bene źródła mówią, że to ruscy właśnie wymyślili ten sposób oczyszczania wódy.
To, że Jack D. filtruje... Proces oczyszczania węglem nazywa się Lincoln County Process, ale wziął się z czego innego. Puszczanie destylatu przez węgiel było w branży powszechne, szczególnie w Kentucky, które już wtedy było gorzelnianym zagłębiem Ameryki. Podobnie w Tennessee, a szczególnie w Lincoln County, która w owym czasie produkowała słynną (a przynajmniej już wtedy walczącą o swoją reputację) Lincoln County Whiskey. Znajomo brzmi? - no właśnie. Jeszcze na początku XX wieku JD miał na etykiecie napisane "Jack Daniel's Pure Lincoln County Corn Whiskey" i już wtedy twierdził, że nie jest jakimś tam byle bourbonikiem. Osobliwostką jest dopiero to, że marketingowy bączek wziął się z "dobrodziejstwa"... prohibicji. Gdy branża znów ruszyła, to okazało się, że nikt w sąsiednim stanie już właściwie nie używa anachronicznego filtrowania przez węgiel, bo i po co? Kolumna robi swoje, a ruda i tak trafia przecież do beczki. Daniels poszedł więc pod prąd - nie jesteśmy bourbonem, bo się filtrujemy. O pardon - my się nie filtrujemy, tylko poddajemy nasz półprodukt procesowi "Linkolnkątowania".
Syrop klonowy? No cóż... :scratch:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 22 sty 2018, 00:41
autor: Przemo0331
radius pisze:Wg mnie, namiastką filtracji przez 3 metrową warstwę węgla z klonu cukrowego w przypadku Jacka Daniels'a, byłaby filtracja naszego destylatu ze słodu, przez 30 centymetrową warstwę węgla drzewnego do grilla :mrgreen:
Właśnie tak robię, destylat przed maderyzacją zyskuje dużo więcej ogłady. Nie jest taki piekący i trochę słodszy.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 22 sty 2018, 20:31
autor: Pułkownik Dowgird
I'm back. Widzę mała koalicję przeciwników mojego wpisu... Teraz analiza na chłodno, bo dyskusja z Pretenderem taka nie była. Zerknąłem na posty wspomnianego i widzę, że lubi wskoczyć na kogoś i sprowokować... Hmmm, lubię bronić swojego zdania, ale potrafię również przyjąć argumenty oponentów. Ponownie zagłębiłem się w temacie i filtracja przez węgiel klonowy ma na celu usunięcia zanieczyszczeń i poprawienia smaku. Czy aby nie wnosi czegoś klonowego? Nie mam 100% pewności. A teraz wróćmy do tematu syropu klonowego... Skąd się wziął? Receptura ze strony pierwszej autorstwa Radiusa. Post autor: radius » niedziela, 21 sty 2018, 20:43 Wg mnie, namiastką filtracji przez 3 metrową warstwę węgla z klonu cukrowego w przypadku Jacka Daniels'a, byłaby filtracja naszego destylatu ze słodu, przez 30 centymetrową warstwę węgla drzewnego do grilla :mrgreen: Radiusek, może lepiej odpowiedz, skąd wziąłeś dodatek chmielu do receptury na George Washington's whiskey, bo za jakiś czas może będziesz śmiać się z kogoś, kto nieopatrznie wspomni o namiastce chmielu w tymże przepisie? Idę "se zrobić" naleśniki z syropem klonowym, tymczasem Wasze zdrowie. Peace.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 22 sty 2018, 20:51
autor: Pretender
Hehe, ehhh pułkowniku ...
Ja wskakiwać? Jak to gdzieś kiedyś ktoś powiedział ... jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem ...
A propo naleśników, może z węglem drzewnym jako namiastką syropu? Hehe, Sorki, ale niemogłem się powstrzymać, pułkowniku
Co do dodatku syropu klonowego, niewielka ilość dodaje specyficznego aromatu oraz słodyczy, wpływa na mniamuśność ot co.