Strona 2 z 2

Re: Klub miłośników chili

: piątek, 19 lut 2021, 15:31
autor: Doody
Ładny ogródek, życzę owocnych zbiorów ;)

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 17:51
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Czy to może być już młoda papryka?

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 19:38
autor: mtx
Tak to zawiązka papryki, ale jeśli krzak jest młody to i tak nie urośnie prawidłowo, o ile w ogóle wcześniej nie odpadnie. Wszelkie kwiaty powinno się obcinać przez pierwsze kilka miesięcy, dopiero tak po pół roku od wysiewu można coś próbować zostawiać i hodować pojedyncze papryki, tak samo z przycinaniem krzaków, warto jest ciąć by roślina rozrastała się i gęstniała zamiast rosnąć w górę, da to o wiele większe zbiory niż przy krzakach nie przycinanych.

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 20:03
autor: użytkownik usunięty
Na hodowli totalnie się nie znam. Dostałem słoik ciętej w zalewie i kilka sztuk naturalnej :lol: Wrzuciłem trzy ziarna do ziemi i wyrosło. Roślinka szczodrze zakwitła ale nie wszystkie kwiatki takie są. Większość się ususzyła i odpadła. Bardziej to eksperyment niż poważna rzecz. To Jalapeno. Galanta pikanteria.

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 20:30
autor: mtx
Ile czasu minęło od wysiewu?

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 20:38
autor: użytkownik usunięty
Wydaje mi się, że nie upłynęło więcej niż 6 miesięcy :ok:

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 21:40
autor: mtx
Potrzymaj ją tak do maja bez owocowania, podlej czasem nawozem, ustaw w nasłonecznionym miejscu i niech rośnie :)

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 16 mar 2021, 13:06
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Obalają mi się te papryczki.
Mam to "podparte" wykałaczkami 20cm ale pomału zaczyna jej brakować.
Jaki macie sposób na to?

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 20 kwie 2021, 12:46
autor: mtx
Minęły dwa miesiące od mojego pierwszego posta w tym temacie, krzaczki przez ten czas trochę przycinałem, obcinałem większość kwiatów, ale kilka zostawiłem i oto efekty :D
20210420_121828a.jpg
20210420_121855a.jpg
20210420_121925a.jpg
20210420_121940a.jpg
Może w połowie maja będzie już odpowiednia temperatura, to przesadzę w większe donice i będę powoli wystawiał na dwór :)

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 20 kwie 2021, 12:54
autor: Doody
Maryśka rośnie jak na drożdżach :hahaha:
Fajnie to wygląda :ok:

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 20 kwie 2021, 13:18
autor: użytkownik usunięty
Istotnie
Ładnie to u Ciebie wygląda kol @mtx. U mnie, z trzech sadzonek, zaledwie 1 sztuka się zawiązała.
Dla mnie to i tak jest sukces :ok:

Re: Klub miłośników chili

: piątek, 17 wrz 2021, 20:45
autor: Wojtek5
Muszę się pochwalić swoimi przetworami z papryczek

Od lewej:
w całości Piri Piri RED 100.000 - 350.000
dwa wąskie słoiczki z mieloną Carolina Reaper coś ala Sambal ok 1.640.000
kolejne dwa to ala Sambal z Trinidat Scorpion ok. 1.463.700, ale zawiera dodatki więc pewnie jest słabsza
na końcu ala Tabasco z Carolina Reaper

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 wrz 2021, 09:52
autor: leon24_36
Poproszę przepis wg którego robiłeś sos Sambal
Z góry dziękuję

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 wrz 2021, 10:51
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Również poczynilem starania, ażeby i u mnie ostrego, napewno nie aż tak hardkorowego nie zabrakło. Dwa kilogramy popryczek jalapeno już w szkle. Ostrość jej w zupełności mi odpowiada i oceniana jest między 2.500- 8000 Shu. To niemal 2x więcej od popularnego tabasco. Dają radę :ok:
@Wojtek5 :respect:

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 wrz 2021, 11:02
autor: Wojtek5
Wiesz co @leon24_36 ja robiłem ten sos po raz pierwszy i bazowałem chyba na 5-6 różnych filmikach z YT z każdego coś tam sobie wyciągnąłem. Nie próbowałem, wiec nie wiem jaki wyszedł, ale finalnie robiłem tak:
Sos Sambal z Caroliny (te dwa małe słoiczki od lewej) - praktycznie bez dodatków by uzyskać jak największą moc
ok. 220g papryczek (ok. 25-27 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa, całe bez szypułek
W garnku zagotowałem, dodając trochę suszonej bazylii, oregano, soku wyciśniętego z pół limonki i ok. 20ml octu winnego
Po złączeniu składników, zagotowaniu mniej więcej połowę z tego przełożyłem do dwóch słoiczków po 80ml
Do drugiej połowy dodałem dwa zblendowane pomidory ok 2 szklanek i dodałem (chyba, dodałem) odrobinę octu.
Po zagotowaniu przetarłem całość na sicie i do słoika do lodówki
Po 3 dniach, gdy się sklarował trochę odciągnąłem wężykiem wodę z pomidorów, zagotowałem i zalałem buteleczki. Wyszło jakieś niecałe 350 ml ala Tabasco

Sos Sambal z Trinidat Scorpion (te słoiczki z czarnymi nakrętkami)
ok 180g papryczek (jakieś 22 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa,
wcześniej cebulę pokrojoną w kostki z czosnkiem zasmażyłem na patelni i odczekałem do wystygnięcia - użyłem 3 cebul i całej główki czosnku, ząbki pokrojone w plasterki, oraz jedna marchewka w plasterki - wyszło dużo, ale nie wiedziałem ile z tego zużyję (finalnie połowa z tego poszła do śmieci)
Zmieloną paprykę zagotowałem w garnku dodając odrobinę octu też jakieś 20ml może ciut więcej się wlało, wyciśnięty sok z całej limonki, dodałem na oko suszonego oregano i bazylii, oraz dodałem wcześniej zasmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką.
Dodałem zbelndowanego 1 pomidora
Całość gotowałem, odparowując trochę wody, jak konsystencja wyszła oczekiwana przelałem do słoiczków
Całość pasteryzowałem

https://www.youtube.com/watch?v=ePGtrIBAjYM
https://www.youtube.com/watch?v=1VAdSuTZrh8

@defacto
Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny, bo jak gotowałem a nachyliłem się nad garnkiem mimo, że byłem w maseczce tak mnie przytkało, że oddechu nie mogłem złapać i dochodziłem do siebie przez kolejnych 5 min na balkonie, a okap chodził na pełnej mocy.

Re: Klub miłośników chili

: niedziela, 19 wrz 2021, 12:53
autor: użytkownik usunięty
Wojtek5 pisze: Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny,.. .

Mówią, że dobra papryka, pali dwa razy. Może poprostu odkupię jedno zbędne szkielko? :D
Ekstrakt Blair's Ultra Death o mocy ok. 0.8mln SHU jadłem,(http://www.bedziepieklo.pl) ale nigdy nie była to papryka w naturze o podobnej mocy. Myślę, że wszystkie te ekstrakty mają kilka wspólnych cech. Poza tym, że apogealnie palą wszelkie śluzy to wyczuć taki popiołowo-(niekiedy popielniczkowy)ziemisty aromat. To mi nie podchodzi.

Re: Klub miłośników chili

: środa, 1 gru 2021, 12:13
autor: majster1
Polecam spróbować Pikantny czosnek kiszony z papryką gochugaru z sosem sojowym
Papryka Gochugaru to koreanska papryka grubo mielona stosowana do kimchi

Obrazek