Strona 1 z 2

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 11:51
autor: Qba
Koledzy polecam takie oto polskie sosy Roleski.
Dziś kupiłem Ghosta, niestety Carolinki już nie było a na prawdę świetna, pycha i mega dziarska, jest jeszcze Habanero dostępne.
Widziane w Auchan.

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 12:10
autor: Kamal
Ja się szykuje do tego jak będzie dostępny. ;)
https://bedziepieklo.pl/Ekstrakt-Grim-R ... -15ml-p170
K.

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 12:16
autor: Qba
Matko Bosko Paląca, to trzeba jeść w stroju OP1 !!!

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 12:19
autor: Kamal
Palić to będzie ale :haha: :dupa:, zawsze mam jakiś jogurt w pogotowiu :D
K.

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 12:23
autor: JanOkowita
Trzeba też mieć przygotowany karton schłodzonego mleka w WC, bo najpierw pali w ustach, a potem na wylocie też pali,że hej! :o
Określane to jest jako "Syndrom Palącego Oczka". :D :odlot:

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 13:20
autor: TUTEK
Ja czekam na własne habanero, oraz jalapeno. O sosach z tamtego roku pozostało tylko wspomnienie. a sosów polecanych przez Qbe chętnie poszukam i spróbuję.

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 13:24
autor: użytkownik usunięty
Witam ostrożerców.
Miłośnikom ostrości, polecam dwa sosy ..
Z lewej - Trinidad Scorpion. Nie zrobił na mnie wrażenia ale dla początkujących może stanowić nie lada wyzwanie. Lekka pikanteria w kierunku średniej- ketchupowy aromat. Natomiast sos Blair Ultra Death, stanowi mieszankę najostrzejszych papryczek świata. Ma charakterystycznie dusząco- popielniczkowo-popiołowy aromat. Jako sos ekstraktowy jest mocno gorzki i ekstremalnie mocny. Miłośnikom ostrego żarcia polecam go do wzmacniania (zaostrzania) innych sosów, musztard, ketchupów etc. Raczej nie do bezpośredniego spożycia. Urywa dupę ;/

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 13:25
autor: Qba
W tym roku nic nie siałem, ale w przyszłym roku planuje wyhodowywać Naga Jolokie i jakieś zwykłe Jalapeno.

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 13:40
autor: Kamal
Jalapenio to dobre na przekąskę, kiedyś w kanapki sobie wkładałem. ;)
K.

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 14:50
autor: rozrywek
Dodam coś od siebie:
Pierwszy kebab prawdziwy w życiu.
I ten turek pyta jaki sos. Normalny czy specjalny? Normalny.
Okazało się że normalny to był ich a specjalny to łagodny, dla turystów.
W życiu flaszki majonezu nie wytrąbiłem z dziubka na raz. A ten turban się śmiał. :D

A jak to przez człowieka przeszło... to nawet nie opowiem. Słoniątko chciałem urodzić zamiast tego. :o

Kiedyś zrobiliśmy dowcip. Do hamburgera koledze ileś tam jednostek tej najostrzejszej chili. To się w milonach jednostek liczy.
A mieszkałem i z dwoma hindusami kiedyś.

Gotował gość potrawkę, spróbowałem. Wyparzyło mi wszystko. Ten po pełnej łyżce wszystkiego sypał. :scratch:
Pytam po co dałeś kurczaka? Trzeba było zmywak do naczyń pokroić.
Nie wiem z czego oni te zadki mają. Chyba miedziane.
Jeszcze lepsi Meksykanie. Ci to mają dupy z kwasówki.
Jesz i płaczesz. Bo co? Bo się jełop założył że zje do końca. O co? O pół litra.
Rozwalić sobie żołądek i jelita na tydzień i w kiblu przeżywać katusze? Ale pół litra wygrałem .
Ot mądry i honorowy. :help:
Wolę fajnie pikantne.

Kapsaicyna. W czystej postaci 15mln jednostek.
Jalapeno to przy tym jak motorynka przy Harleyu.
Dla mnie to jakbym na bangie bez liny skakał.

Ale szacun dla tych co takie extremalne pomysły i smaki mają.
Wolę czysty spirytus. Wypali początek a nie koniec człowieka.
Nie wiem jak wyznawcy i twardziele, jalapeno jeszcze przejdzie. Ale nie zdecyduję się na nic powyżej piri piri.
To trochę jak z kacem.
Super było, tylko po co ja tyle chlałem.
Albo zjeść trzy kilo bobu oglądając kabaret. Super się je i nie słucha starszych. Wypluwaj skorupki i jedz ze środka. Acha.
A potem mamo czego nie posłuchałem.

Ja np: bardzo dużo soli używam. Nigdy moja jp nie dostanie opierdziel bo zupa za słona.

A tu inna sytuacyja. Widziałem konkurs w necie jedzenia najostrzejszych papryczek.
Tu by jeszcze pasował konkursik kto walnie mocniejsze i się nie skrzywi. Mogło by być ciekawe. Seta spirytu i brak oznak na twarzy.

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 15:08
autor: użytkownik usunięty
Pozwolicie, że wkleję link. Może nie każdy go zna, nie każdy widział ale można się uśmiać bez "żadnych obawień"
"Piecze jak dzika po żołędziach" :D

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 lip 2020, 15:18
autor: Qba
Znamy, ja sobie pozwolę wrzucić to:

Re: Klub miłośników chili

: niedziela, 19 lip 2020, 17:07
autor: marsyl
Dla wielbicieli ostrości proponuję zakup suszonej papryczki Ghost Pepper inaczej Chilli Naga Bhut Jolokia. Pokroić drobno ( w rękawiczkach) i zalać wszystko, razem z pestkami 0,5l olejem z pestek winogron. Po ok 5 tygodniach można dodawać do potraw. Takie pół literka jak się przegryzie starcza na bardzo długo.

Re: Klub miłośników chili

: niedziela, 19 lip 2020, 17:29
autor: JanOkowita
Sąsiadka przez kilka lat przynosiła mi płatki chili, które dostawała od swojej siostry z Kanady - a sąsiadka nie cierpi chili :) Niestety z powodu wyprowadzki sąsiadki źródełko wyschło, a mnie ten skład i aromat płatków właśnie tej marki smakuje idealnie. Niestety nie jestem w stanie znaleźć tego produktu w PL. Może ktoś przypadkiem wie coś więcej gdzie kupić?
platki-chili.jpg

Re: Klub miłośników chili

: niedziela, 19 lip 2020, 18:22
autor: Wojtek5
Te sosy Roleski są bardzo słabe, ładnie wyglądają, ale kiepsko smakują, ostre nie są ostre tylko palące i bez większego smaku - osobiście nie polecam. Te w podobnych kwadratowych butelkach w Lidlu też są do bani. Tak samo jak Winiary Jalapeno - nie czuć wcale ostrości. Tabasco bije wszystkie na głowę. Natomiast są bardzo dobre sosy Made for meat - szczególnie polecam Sriracha hot chili w szklanych prostokątnych butelkach ok 5 zł w Auchan - nie jest mega ostry, ale jest bardzo dobry szczególnie do mięsa.

Re: Klub miłośników chili

: niedziela, 19 lip 2020, 18:53
autor: Kamal
JanOkowita zostaje chyba Ci import, ale jednej się nie opłaca.
https://laselvabeachspice.com/products/ ... ili-flakes
K.

Re: Klub miłośników chili

: niedziela, 19 lip 2020, 19:12
autor: Wojtek5
To jak już jesteśmy przy papryczkach sypanych to polecam:
zakupić ze 2-3 foremki papryczek Piri Piri w Auchan, 1-2 opakowania takie same tylko Jalopene czy Habanero - kupuje je w Auchan za ok 5-6 zł za małą plastikową foremkę, ale są też w Carrefour. Ususzyć w całości jeśli suszymy na sznurku, jeśli w suszarce to bez szypułek i przekrojone na pół lub 3 części - będą suszyły się ok. 12h w temeraturze ok 55 stopni. Następnie ususzone wraz z ziarenkami wsypujemy do blendera - wyjdą grubo mielone coś jak z linka wyżej, albo na miał - mam słaby blender więc przesypuje je do młynka do kawy i tak kończę dzieło. Gwarantuje że ich moc oraz smak zaspokoi większość gustów :) a szczypta dodana do zupy pozwoli czuć jej smak długo po jej spożyciu :)
Taka domowa papryka jest kilkakrotnie mocniejsza od tej kupionej.

Re: Klub miłośników chili

: środa, 22 lip 2020, 17:27
autor: użytkownik usunięty
Mówią, że ostre żarcie, jedzone w umiarkowanch ilościach i niezbyt często jest całkiem spoko. Ale spójrzcie co się dzieje z ziomalami na tym filmie(ok.6m40s), którzy nie szli tą drogą :D
:D :D :D

Re: Klub miłośników chili

: czwartek, 23 lip 2020, 08:27
autor: Kamal
Widziałem na filmiku co się z gościem dzieje jak zjadł tylko jeden kawałek pizzy, a było to wyzwanie ostrości. ;)
https://m.youtube.com/watch?v=Jm43ek8uwK8
K.

Re: Klub miłośników chili

: piątek, 19 lut 2021, 00:10
autor: mtx
Od nie dawna i ja hoduję sobie pikantne papryczki, na początek nasiona ze sklepowych papryczek chilli, pierwsze wysiane z ciekawości jakoś na początku października 2020, wykiełkowały, później przesadziłem do większych pojemników, później znowu do większych doniczek, i znowu do większych w których są obecnie, nie używałem żadnych specjalnych ziemi, zwykła uniwersalna z wora z marketu, jako nawóz obornik granulowany z ogrodniczego rozrobiony w wodzie stosuję raz na miesiąc, w donicach na dnie keramzyt dla lepszej stabilizacji wilgoci, bez tam jakichś growboxów i innych cudów jak na forach zalecają, światło ze świetlówek 6k i 4k lux świecone dziennie przez około 12godz. temperatura pokojowa 20-21*C , krzaki przycinam co 2tyg. a wszelkie zawiązki i kwiaty regularnie jak się pojawiają, krzaczki rosną szybko i silnie, są mocne, stabilne i robią się coraz bardziej gęste...
Ciekawe co z tego będzie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Klub miłośników chili

: piątek, 19 lut 2021, 15:31
autor: Doody
Ładny ogródek, życzę owocnych zbiorów ;)

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 17:51
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Czy to może być już młoda papryka?

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 19:38
autor: mtx
Tak to zawiązka papryki, ale jeśli krzak jest młody to i tak nie urośnie prawidłowo, o ile w ogóle wcześniej nie odpadnie. Wszelkie kwiaty powinno się obcinać przez pierwsze kilka miesięcy, dopiero tak po pół roku od wysiewu można coś próbować zostawiać i hodować pojedyncze papryki, tak samo z przycinaniem krzaków, warto jest ciąć by roślina rozrastała się i gęstniała zamiast rosnąć w górę, da to o wiele większe zbiory niż przy krzakach nie przycinanych.

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 20:03
autor: użytkownik usunięty
Na hodowli totalnie się nie znam. Dostałem słoik ciętej w zalewie i kilka sztuk naturalnej :lol: Wrzuciłem trzy ziarna do ziemi i wyrosło. Roślinka szczodrze zakwitła ale nie wszystkie kwiatki takie są. Większość się ususzyła i odpadła. Bardziej to eksperyment niż poważna rzecz. To Jalapeno. Galanta pikanteria.

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 20:30
autor: mtx
Ile czasu minęło od wysiewu?

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 20:38
autor: użytkownik usunięty
Wydaje mi się, że nie upłynęło więcej niż 6 miesięcy :ok:

Re: Klub miłośników chili

: poniedziałek, 15 mar 2021, 21:40
autor: mtx
Potrzymaj ją tak do maja bez owocowania, podlej czasem nawozem, ustaw w nasłonecznionym miejscu i niech rośnie :)

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 16 mar 2021, 13:06
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Obalają mi się te papryczki.
Mam to "podparte" wykałaczkami 20cm ale pomału zaczyna jej brakować.
Jaki macie sposób na to?

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 20 kwie 2021, 12:46
autor: mtx
Minęły dwa miesiące od mojego pierwszego posta w tym temacie, krzaczki przez ten czas trochę przycinałem, obcinałem większość kwiatów, ale kilka zostawiłem i oto efekty :D
20210420_121828a.jpg
20210420_121855a.jpg
20210420_121925a.jpg
20210420_121940a.jpg
Może w połowie maja będzie już odpowiednia temperatura, to przesadzę w większe donice i będę powoli wystawiał na dwór :)

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 20 kwie 2021, 12:54
autor: Doody
Maryśka rośnie jak na drożdżach :hahaha:
Fajnie to wygląda :ok:

Re: Klub miłośników chili

: wtorek, 20 kwie 2021, 13:18
autor: użytkownik usunięty
Istotnie
Ładnie to u Ciebie wygląda kol @mtx. U mnie, z trzech sadzonek, zaledwie 1 sztuka się zawiązała.
Dla mnie to i tak jest sukces :ok:

Re: Klub miłośników chili

: piątek, 17 wrz 2021, 20:45
autor: Wojtek5
Muszę się pochwalić swoimi przetworami z papryczek

Od lewej:
w całości Piri Piri RED 100.000 - 350.000
dwa wąskie słoiczki z mieloną Carolina Reaper coś ala Sambal ok 1.640.000
kolejne dwa to ala Sambal z Trinidat Scorpion ok. 1.463.700, ale zawiera dodatki więc pewnie jest słabsza
na końcu ala Tabasco z Carolina Reaper

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 wrz 2021, 09:52
autor: leon24_36
Poproszę przepis wg którego robiłeś sos Sambal
Z góry dziękuję

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 wrz 2021, 10:51
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Również poczynilem starania, ażeby i u mnie ostrego, napewno nie aż tak hardkorowego nie zabrakło. Dwa kilogramy popryczek jalapeno już w szkle. Ostrość jej w zupełności mi odpowiada i oceniana jest między 2.500- 8000 Shu. To niemal 2x więcej od popularnego tabasco. Dają radę :ok:
@Wojtek5 :respect:

Re: Klub miłośników chili

: sobota, 18 wrz 2021, 11:02
autor: Wojtek5
Wiesz co @leon24_36 ja robiłem ten sos po raz pierwszy i bazowałem chyba na 5-6 różnych filmikach z YT z każdego coś tam sobie wyciągnąłem. Nie próbowałem, wiec nie wiem jaki wyszedł, ale finalnie robiłem tak:
Sos Sambal z Caroliny (te dwa małe słoiczki od lewej) - praktycznie bez dodatków by uzyskać jak największą moc
ok. 220g papryczek (ok. 25-27 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa, całe bez szypułek
W garnku zagotowałem, dodając trochę suszonej bazylii, oregano, soku wyciśniętego z pół limonki i ok. 20ml octu winnego
Po złączeniu składników, zagotowaniu mniej więcej połowę z tego przełożyłem do dwóch słoiczków po 80ml
Do drugiej połowy dodałem dwa zblendowane pomidory ok 2 szklanek i dodałem (chyba, dodałem) odrobinę octu.
Po zagotowaniu przetarłem całość na sicie i do słoika do lodówki
Po 3 dniach, gdy się sklarował trochę odciągnąłem wężykiem wodę z pomidorów, zagotowałem i zalałem buteleczki. Wyszło jakieś niecałe 350 ml ala Tabasco

Sos Sambal z Trinidat Scorpion (te słoiczki z czarnymi nakrętkami)
ok 180g papryczek (jakieś 22 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa,
wcześniej cebulę pokrojoną w kostki z czosnkiem zasmażyłem na patelni i odczekałem do wystygnięcia - użyłem 3 cebul i całej główki czosnku, ząbki pokrojone w plasterki, oraz jedna marchewka w plasterki - wyszło dużo, ale nie wiedziałem ile z tego zużyję (finalnie połowa z tego poszła do śmieci)
Zmieloną paprykę zagotowałem w garnku dodając odrobinę octu też jakieś 20ml może ciut więcej się wlało, wyciśnięty sok z całej limonki, dodałem na oko suszonego oregano i bazylii, oraz dodałem wcześniej zasmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką.
Dodałem zbelndowanego 1 pomidora
Całość gotowałem, odparowując trochę wody, jak konsystencja wyszła oczekiwana przelałem do słoiczków
Całość pasteryzowałem

https://www.youtube.com/watch?v=ePGtrIBAjYM
https://www.youtube.com/watch?v=1VAdSuTZrh8

@defacto
Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny, bo jak gotowałem a nachyliłem się nad garnkiem mimo, że byłem w maseczce tak mnie przytkało, że oddechu nie mogłem złapać i dochodziłem do siebie przez kolejnych 5 min na balkonie, a okap chodził na pełnej mocy.

Re: Klub miłośników chili

: niedziela, 19 wrz 2021, 12:53
autor: użytkownik usunięty
Wojtek5 pisze: Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny,.. .

Mówią, że dobra papryka, pali dwa razy. Może poprostu odkupię jedno zbędne szkielko? :D
Ekstrakt Blair's Ultra Death o mocy ok. 0.8mln SHU jadłem,(http://www.bedziepieklo.pl) ale nigdy nie była to papryka w naturze o podobnej mocy. Myślę, że wszystkie te ekstrakty mają kilka wspólnych cech. Poza tym, że apogealnie palą wszelkie śluzy to wyczuć taki popiołowo-(niekiedy popielniczkowy)ziemisty aromat. To mi nie podchodzi.

Re: Klub miłośników chili

: środa, 1 gru 2021, 12:13
autor: majster1
Polecam spróbować Pikantny czosnek kiszony z papryką gochugaru z sosem sojowym
Papryka Gochugaru to koreanska papryka grubo mielona stosowana do kimchi

Obrazek