Strona 1 z 2

Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: niedziela, 2 sty 2022, 10:12
autor: boxer1981228
Witam szanowne grono!!!

Jako że ostatnio zacząłem się bawić w wędliniarza domowego oto kilka moich wyrobów :)
Jak by kogoś interesowało co i jak zrobione, zapraszam na kanał YT: https://www.youtube.com/channel/UCZFyuX ... rAyLnJfdeQ Zbudowałem nawet domową dojrzewalnie do mięsa i serów ;) Zapraszam do rozmowy.

Pozdro Box

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: niedziela, 2 sty 2022, 13:17
autor: lesgo58
:poklon; Szacun...

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: niedziela, 2 sty 2022, 14:14
autor: wolan
Super :) też, się muszę zabrać w końcu za, takie specjały :)

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 8 sty 2022, 21:05
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
Jako fan F1 zapytam- czy Michael Schumacher ma swojego sobowtóra? :D
Jeśli smakują tak jak wyglądają, komentarz jest zbędny.
:respect:

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: środa, 23 mar 2022, 09:11
autor: boxer1981228
Kolejna partia fotek z ostatnich produkcji ;)

Większość można zobaczyć na kanale YT: https://www.youtube.com/channel/UCZFyuX ... rAyLnJfdeQ

Pozdrawiam
Box

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 26 mar 2022, 18:18
autor: boxer1981228
Pogoda dzisiaj piękna to trzeba wykorzystać :) Dzisiejsza produkcja :)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 26 mar 2022, 20:35
autor: Doody
Wygląda bardzo apetycznie :ok:

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 7 kwie 2022, 13:42
autor: boxer1981228
A dzisiaj bierzemy się za Beef Jerky. Jako że piekarnik zajęty to podsuszamy w wędzarni :)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 7 kwie 2022, 16:09
autor: rozrywek
Ja się chyba przeprowadzę gdzieś obok ciebie.
Ja będę pędził, ty wędził.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 7 kwie 2022, 16:13
autor: boxer1981228
@rozrywku jak najbardziej ;) Nie widzę najmniejszego problemu.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: piątek, 8 kwie 2022, 16:50
autor: kamilasta
Możecie zaklepać mi działkę obok. Wjadę z przetworami :D

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: piątek, 8 kwie 2022, 23:59
autor: boxer1981228
No to będzie już komplet :)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: niedziela, 10 kwie 2022, 15:17
autor: zadebie
rozrywek pisze:Ja się chyba przeprowadzę gdzieś obok ciebie.
Ja będę pędził, ty wędził.
Drugi ;)
Znajdzie się jakieś miejsce w komórce ?
p.s. o wędzeniu też coś tam wiem ale zawsze przydam się do rozpalania paleniska, chyba, że wędzarnia elektryczna :scratch:

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 11 kwie 2022, 15:35
autor: rozrywek
Opisz proszę ten beef jerky, własnymi słowami.
Wielu jes ciekawych osób tutaj.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 11 kwie 2022, 18:45
autor: boxer1981228

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 29 wrz 2022, 07:29
autor: boxer1981228
Tym razem wjechała krakowska sucha/podsuszana jak kto woli :) Przepis z 1959 roku.
Klasa I - 65% Szynka - Szarpak
Klasa II - 15% Boczek - 13mm
Klasa III - 5% Golonka - 2,7mm
Słonina - 10% - nożem w drobną kostkę
Wołowina kl II - 5% - 2,7mm
Pokrojone w kostkę i peklowane 72h, 18gr peklo/kg, pieprz czarny 2gr/kg, gałka 0,3gr/kg, czosnek granulowany 2gr/kg woda 10% całej masy.
Pierwsze wędzenie 4h zrębką bukową 55-60 stopni, podpiekana do 68 stopni, odwieszona w chłodne pomieszczenie max 18 stopni i wilgotności min 70% do uzyskania wydajności 67% (u mnie 7 dni) Po podsuszaniu ponowne wędzenie dymem o temperaturze do maks 32 stopni. Chłodzenie do 4-5 stopni.
Cały przepis w formie wideo:
https://youtu.be/JGQJqFYCrjs

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 10 gru 2022, 19:49
autor: boxer1981228
Dawno mnie nie było, z nowości wjechał salceson i udziec jagnięcy wędzony na gorąco. Oczywiście całe przepisy tutaj: https://youtu.be/6Q0OvfySZUQ

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 12 gru 2022, 09:52
autor: drgranatt
Ło matko :o Ale pyszności ;P

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 12 gru 2022, 10:22
autor: HeniekStarr
Tej jagnięciny to Ci zazdroszczę. Peklowałeś na sucho czy mokro? Nie mam doświadczenia z wełnianą rogacizną. Chyba że odpowiedź jest na kanale? Mam słaby net obecnie, YT nie pociągnie.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 12 gru 2022, 18:09
autor: boxer1981228
HeniekStarr pisze: Peklowałeś na sucho czy mokro?
Na mokro z wywarem z przypraw. Troszkę za duży kawał żeby się z tym bawić na sucho ;)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 12 gru 2022, 18:14
autor: Doody
Salceson wygląda obłędnie. Jak jest dobry to wolę go od każdej szynki ;)
Dobra robota :ok:

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 26 sty 2023, 06:58
autor: boxer1981228
Kolejne produkt w moim wykonaniu. Tym razem, kiełbasa Polska surowa zimno wędzona (22h w dymie do 22 stopni)
Pełny przepis w linku: https://youtu.be/pgufZrs2e6g

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 26 sty 2023, 09:14
autor: Doody
Dlaczego mieszkasz tak daleko? ;)
Pięknie wyglądają :ok:

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 26 sty 2023, 09:57
autor: drgranatt
Doody pisze:Dlaczego mieszkasz tak daleko? ;)
Pięknie wyglądają :ok:
Dwa razy byłem w Naas ale chyba go jeszcze wtedy nie było bo nigdzie nie wyczułem zapachu wędzonki i nie widziałem dymu unoszącego się z wędzarki ;)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: czwartek, 26 sty 2023, 09:59
autor: Doody
Ja dwa lata mieszkałem w Dublinie ale to było dość dawno. ;)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: wtorek, 31 sty 2023, 04:32
autor: boxer1981228
Kolejny projekt ukończony i kolejne zimne wędzenie. Tym razem polędwica łososiowa wedzona 24h w dymie do 22 stopni. Materiał będzie oczywiście dostępny u mnie na kanale.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: wtorek, 31 sty 2023, 09:53
autor: Doody
:ok: :klaszcze: :klaszcze:

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 1 lip 2023, 17:30
autor: boxer1981228
Moja nowa zabaweczka :) 375 litrów. Z wibratorem do zrębek swojej produkcji i sterownikiem Wifi.

PS: Jak by ktoś w Irlandii, potrzebował takiej samej to mam jeszcze 2 sztuki. Pisać na PW jak coś.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 1 lip 2023, 17:56
autor: Szlumf
boxer1981228 pisze: sobota, 1 lip 2023, 17:30 ................Z wibratorem do zrębek swojej produkcji i sterownikiem Wifi.
...................
Czy wibrator to ta puszka na górze dymogeneratora? Wibruje cały czas czy włącza się okresowo?

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 1 lip 2023, 18:08
autor: boxer1981228
Tak, ta szara puszka, możesz sobie ustawić jak tylko dusza zapragnie. Ustawiasz czas wibrowania i ustawiasz co ile ma się załączyć zakres od 0-999 sek. Możesz też sobie ustawić np ilość powtórzeń wibrowania ale u mnie jest w nieskończoność. Jak skończę testy to zapewne pojawi się około 10 szt. na popularnym serwisie. Sprawdzam jeszcze jakość wydrukowanej obudowy, która trzyma wszystko wewnątrz. Obecnie jeden chodzi od 2 tygodni i jest git :)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: sobota, 21 paź 2023, 08:00
autor: boxer1981228
Dawno mnie nie było ;) Ostatnio pojawiło się kilka filmów z nowymi wędlinami takimi jak śląska, kiełbasa z Jelenia czy np: Jak zrobić sterownik do wędzarni za mniej jak 50 dych. Zapraszam serdecznie: https://www.youtube.com/@cookmylife/videos

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: niedziela, 7 sty 2024, 22:39
autor: boxer1981228
Są tutaj fani wędlin dojrzewających? A może ktoś planuje zacząć takie robić? Zebrałem informację do kupy dlaczego tak ważne jest używanie szlachetnej pleśni :) Materiał rozpoczynający serię jak prawidłowo zabrać się za robienie takich wędlin :)

https://youtu.be/QoMNh4qR7wg

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: niedziela, 7 sty 2024, 22:50
autor: HeniekStarr
Dzięki!
Takie startery, czy kultury bakterii, na pewno przydadzą się tym, którzy nie mają szczęścia i w ich kuchniach ani zakwas z buraków, ani ocet jabłkowy nie wychodzi. Po prostu w środowisku brak odpowiedniej flory.
Dojrzewam, a raczej podsuszam polędwicę, schab i przeciętą wzdłuż na cztery karkówkę. Z powodzeniem. Chętnie też zobaczę Twój cykl.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 8 sty 2024, 04:59
autor: rozrywek
Są fani wędlin dorrzewających.. wiele poszło do wywalenia.ponieważ zbyt mało soli dałem. A chciałem dla kogoś. Jakbym robił dla siebie. To bym nie żałował ani cukru a ty bardziej soli. Ty też nie żałuj. Syp ile wlezie.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 8 sty 2024, 10:11
autor: Doody
Kumpel z Wrocławia robi takie rzeczy. Trzyma wędliny w przeszklonej przemysłowej lodówce i co kilka godzin są automatycznie "spayowane" roztworem pleśni. Pięknie są pokryte białą pierzynką :D Próbowałem szynki to normalnie od parmeńskiej się nie różni :)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 8 sty 2024, 10:19
autor: drgranatt
boxer1981228 pisze: niedziela, 7 sty 2024, 22:39 Są tutaj fani wędlin dojrzewających?
Jak nie jak tak :punk:

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 8 sty 2024, 12:16
autor: grimek
Widzę że wędzarnia ma tylko wentylator do osuszania, bez wentylatora "termoobiegu" nie ma problemu ze zbyt dużą różnicą temperatur?
Powoli zabieram się do własnej wędzarni ale przewiduje w niej właśnie wentylator termoobiegu na tylnej ściance (jak w piekarnikach).
Czy konieczne było tworzenie specjalnego wibratora ? Nie wystarczyło zamontować pompkę na dymogeneratorze? Czy nie testowałeś takiego rozwiązania?

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 8 sty 2024, 13:31
autor: Resal
Na forum Wędliny Domowe koledzy rozpracowali temat wędlin dojrzewających zarówno jeżeli chodzi o sprzęt jak i technologię.
Poprawne i bezpieczne wykonanie tego typu wędlin wymaga komory dojrzewalniczej.

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 8 sty 2024, 16:22
autor: boxer1981228
Resal pisze: poniedziałek, 8 sty 2024, 13:31 Poprawne i bezpieczne wykonanie tego typu wędlin wymaga komory dojrzewalniczej.
I tu jesteś w dużym będzie, wystarczy zapewnić odpowiednie warunki na strychu czy w piwnicy i mieć podstawową wiedzę. Myślisz że włoskie czy hiszpańskie zakłady trzymają te mięsa w dojrzewalniach, mają je na halach z zapewnionymi warunkami. Dojrzewalnie zrobisz za parę groszy z lodówki, zresztą pokazywałem jak: https://youtu.be/DQ6lqA-Y-1U u mnie było drogo bo chciałem mieć zajebisty widok na wędliny. A jak nie masz warunków to wystarczy że kupisz specjalne worki membranowe do dojrzewania/sezonowania mięsa i zrobisz sobie w zwykłej lodówce w kuchni.
Zresztą wspominałem o tym w materiale ;)

Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)

: poniedziałek, 8 sty 2024, 18:30
autor: Resal
Hale z zapewnionymi warunkami to chyba dojrzewalnie.
Nie sprawdzałem ale czytałem, że folie membranowe, z których wytwarzane są worki do dojrzewania/sezonowania wołowiny mają zbyt wysoką przepuszczalność pary wodnej.
Temperatura panującą w domowej lodówce odbiega od zakresu temperatur, w których najczęściej przeprowadza się dojrzewanie 12-14°C.