Strona 1 z 1

Re: Wędzarnia elektryczna Browin

: poniedziałek, 22 lis 2021, 18:57
autor: kooalla
Chodzi o tą, Ja jej używam pod kątem parzenia po wędzeniu.
Patrzę na temp. parzenia np. 59 stopni(wiem jakiej krwistości się spodziewać) i mniej więcej czas parzenia.
Resztę robię po swojemu.

Re: Wędzarnia elektryczna Browin

: poniedziałek, 22 lis 2021, 19:13
autor: lesgo58
:ok:

Re: Wędzarnia elektryczna

: piątek, 20 sty 2023, 19:44
autor: Michał sz
Witam wszystkich. Jestem nowy. Widzę w beczce 200l. Samoróbka jak nie wiem. Chciałbym zrobić elektryczna wędzarnie, 80cm na 80cm na 120wysoka. I moje pytanie. Jaka grzałkę zastosować, I jakie są wasze spostrzeżenia. Każda rada mi się przyda.

Re: Wędzarnia elektryczna Browin

: niedziela, 22 sty 2023, 10:52
autor: boxer1981228
@Michał sz 80x80x120 to Panie kawał budy. Masz zamiar wędzić 50 kg mięcha na raz? Do takich rozmiarów to minimum 2x2kW i to wędzarnia musi być dobrze ocieplona.

Re: Wędzarnia elektryczna Browin

: niedziela, 22 sty 2023, 16:54
autor: Szlumf
Mam drewnianą, dobrze ocieploną, o zbliżonych wymiarach. Dymogenerator własnej roboty wzorowany na konstrukcji Rogera. Grzałka 2000W z termostatem pozwala na osiągnięcie 80C zimą. Do podpiekania dodaję drugą około 1500W. Moc 1500W by móc całość zasilić z jednej fazy.