Strona 1 z 1

Salceson domowy

: wtorek, 15 wrz 2020, 08:46
autor: fo11rest
Niedawno zrobiłem po raz kolejny salceson i podzielę się z wami moim przepisem.

Składniki:
- golonka przednia - 2szt
- golonka tylnia - 2szt
- głowizna - 0,5szt
- peklosól
- pieprz
- majeranek
- kminek
- czosnek
- gorczyca
- marchewka, pietruszka, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie
Do tego potrzebujemy osłonkę tekstylną do salcesonu 3kg oraz spory garnek- ja używam takiego do szparagów.

Opis produkcji:
Są dwie metody peklowania. Jedna to peklowanie razem z kośćmi oraz druga samego mięsa(oczywiście kości wtedy nie wyrzucamy tylko dajemy później razem z mięsem do parzenia) Robiłem tak i tak i gotowy wyrób nadaje się do spożycia do 10 dni.
Mięso peklujemy na mokro w ilości 60g peklosoli na litr wody. 3 litry solanki powinno wystarczyć w zupełności, aby mięso było zakryte. Całość wkładamy do lodówki na 48h.
Mięso po peklowaniu przepłukujemy wodą i wkładamy do gara. Dodajemy 3 marchewki, 2 pietruszki, pół pora, pół selera, kilka liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i na palnik. Parzymy przez 1,5 do 2 godzin aż mięso same będzie odchodzić od kości lub jak wykroiliśmy mięso to do miękkości. Mięso wyciągamy do lekkiego ostygnięcia a wywaru nie wylewamy bo przyda się w późniejszym etapie.
Obrazek
Mięso klasyfikujemy na czyste mięso oraz na skórki i tłuste.
Obrazek
Skórki i tłuste kawałki mielimy na 3mm, a mięso na większe kawałki takie po 2cm paski.
Obrazek
Na flak 3kg bierzemy 2kg mięsa i 1kg tłustego i dodajemy przyprawy:
- pieprz, majeranek, gorczyca i kminek po 8g(oczywiście zmielone)
- czosnek 8-10g wyciśnięty na prasce
- 100ml wywaru z gotowania
Całość porządnie wymieszać i ułożyć ciasno w osłonce.
Obrazek
Osłonkę wkładamy do gara i parzymy przez 2h
Obrazek
Po sparzeniu całość trzeba przycisnąć najlepiej na całą noc aż do ostygnięcia.
Obrazek
Rano jeszcze wkładamy do lodówki na kilka godzin i gotowe.
Obrazek
Smacznego!

Re: Salceson domowy

: wtorek, 15 wrz 2020, 09:43
autor: Kòpôcz
Niełatwo teraz głowiznę dostać, a chodzi za mną ozorkowy salceson. Ale i na ten ślinka mi pociekła.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 15 wrz 2020, 13:25
autor: 6nine
Hej ,ja robię z tego przepisu na ozorkach i wychodzi fajny . http://magicznyskladnik.pl/2018/11/pros ... wieprzowy/

Re: Salceson domowy

: czwartek, 17 wrz 2020, 01:04
autor: nigra
Głowy a raczej "półgłówki" można bez problemu kupić w Dino. Też uwielbiam salceson własnej produkcji.

Re: Salceson domowy

: czwartek, 17 wrz 2020, 07:57
autor: PETER29
Wygląda zajebiście. Pozazdroscic :respect:

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 15:20
autor: acurlydrug
Czy taki salceson bezproblemowo można mrozić? Bardzo lubię i chętnie zrobię domowy, tylko ilość produktu gotowego na dwie osoby jest zbyt duża.

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 19:30
autor: jakis1234
Możesz mrozić, od dawna robię salceson, na ogół większą ilość, dzielę na porcje i zamrażam. Tylko rozmrażaj powoli (najlepiej w lodówce) i jest jak świeżo zrobiony :)

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 19:33
autor: bartek71
Śmiało możesz mrozić. Salceson czy kaszanka, pasztet - zawsze mrożę "nadwyżkę", przecież nie będziesz robił 1 kg :)
Tylko potem rozmrażaj powoli w lodówce.

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 20:05
autor: fo11rest
Ponoć można, ale ja nie próbowałem.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 10 lis 2020, 15:38
autor: andras
Czym zastąpić głowiznę? Nie mogę jej dostać.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 10 lis 2020, 18:16
autor: fo11rest
Daj 2 golonki tylne

Re: Salceson domowy

: wtorek, 10 lis 2020, 22:33
autor: andras
Dziękuję, tak zrobię.

Re: Salceson domowy

: poniedziałek, 28 gru 2020, 18:37
autor: użytkownik usunięty
Serwus.
Bardzo lubię salceson i często go kupuję.
Zamówiłem kiedyś prywatnie połówkę. Wyglądał pięknie. Pachniał i smakował galancie. Niemniej kiedy wziąłem kęs, gryząc natknąłem się na kawałek kości. Zdarza się. Ale kiedy to wyplułem, okazało się, że to świński ząb. To zobaczywszy, niestety już miałem po salcesonie. Paw zdemolował mój posiłek. Był tak podobny do ludzkiego, że macałem się językiem, czy wszystko w gębie mam na miejscu. Żołądek bolal mnie 3dni :D
Nie poddaje się. Choć tłusty i kaloryczny nadal kupuje salceson.

Re: Salceson domowy

: poniedziałek, 28 gru 2020, 20:15
autor: fo11rest
Ktoś marnie to zrobił, ale najwarzniejsze że nie poddałeś się.

Re: Salceson domowy

: poniedziałek, 28 gru 2020, 21:53
autor: użytkownik usunięty
fo11rest pisze:Ktoś marnie to zrobił,
Być może. Nie wnikam. Uważam, że wypadek w pracy to był. Zdarza się.
Produkt był świeży i smaczny ale co fakt to fakt .Świński ząb w salcesonie, na pewien czas wykluczył z mojej diety ten produkt.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 29 gru 2020, 06:11
autor: spawacz
Ząb można zrozumieć w końcu salcefix z głowizny. Natomiast nie wybaczalne jest nie ogolenie prosięcia przed przetworzeniem na omawiany salcefix. "Cudownie" Łaskoczący podniebienie fragment skóry, niczym jezusek swoją nie ogoloną girą........

Re: Salceson domowy

: wtorek, 29 gru 2020, 15:12
autor: Pawlik67
Kolego Fo11rest. W przepisie podałeś że zarówno mięso jak i potem salceson parzysz. Czy to znaczy że ani mięsa przed , ani salcesonu w osłonce nie można zagotować?
Ja nigdy salcesonu nie robiłem , ale robiłem kilka razy kiełbasę, wiec chętnie bym spróbował zrobić salceson wedlug twojego przepisu.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 29 gru 2020, 16:53
autor: fo11rest
Wszędzie piszą aby parzyć a nie gotować, więc lepiej nie eksperymentować. Może później się salceson rozpadać i nie związać odpowiednio po schłodzeniu.