Strona 1 z 1

Salceson domowy

: wtorek, 15 wrz 2020, 07:46
autor: fo11rest
Niedawno zrobiłem po raz kolejny salceson i podzielę się z wami moim przepisem.

Składniki:
- golonka przednia - 2szt
- golonka tylnia - 2szt
- głowizna - 0,5szt
- peklosól
- pieprz
- majeranek
- kminek
- czosnek
- gorczyca
- marchewka, pietruszka, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie
Do tego potrzebujemy osłonkę tekstylną do salcesonu 3kg oraz spory garnek- ja używam takiego do szparagów.

Opis produkcji:
Są dwie metody peklowania. Jedna to peklowanie razem z kośćmi oraz druga samego mięsa(oczywiście kości wtedy nie wyrzucamy tylko dajemy później razem z mięsem do parzenia) Robiłem tak i tak i gotowy wyrób nadaje się do spożycia do 10 dni.
Mięso peklujemy na mokro w ilości 60g peklosoli na litr wody. 3 litry solanki powinno wystarczyć w zupełności, aby mięso było zakryte. Całość wkładamy do lodówki na 48h.
Mięso po peklowaniu przepłukujemy wodą i wkładamy do gara. Dodajemy 3 marchewki, 2 pietruszki, pół pora, pół selera, kilka liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i na palnik. Parzymy przez 1,5 do 2 godzin aż mięso same będzie odchodzić od kości lub jak wykroiliśmy mięso to do miękkości. Mięso wyciągamy do lekkiego ostygnięcia a wywaru nie wylewamy bo przyda się w późniejszym etapie.
Obrazek
Mięso klasyfikujemy na czyste mięso oraz na skórki i tłuste.
Obrazek
Skórki i tłuste kawałki mielimy na 3mm, a mięso na większe kawałki takie po 2cm paski.
Obrazek
Na flak 3kg bierzemy 2kg mięsa i 1kg tłustego i dodajemy przyprawy:
- pieprz, majeranek, gorczyca i kminek po 8g(oczywiście zmielone)
- czosnek 8-10g wyciśnięty na prasce
- 100ml wywaru z gotowania
Całość porządnie wymieszać i ułożyć ciasno w osłonce.
Obrazek
Osłonkę wkładamy do gara i parzymy przez 2h
Obrazek
Po sparzeniu całość trzeba przycisnąć najlepiej na całą noc aż do ostygnięcia.
Obrazek
Rano jeszcze wkładamy do lodówki na kilka godzin i gotowe.
Obrazek
Smacznego!

Re: Salceson domowy

: wtorek, 15 wrz 2020, 08:43
autor: Kòpôcz
Niełatwo teraz głowiznę dostać, a chodzi za mną ozorkowy salceson. Ale i na ten ślinka mi pociekła.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 15 wrz 2020, 12:25
autor: 6nine
Hej ,ja robię z tego przepisu na ozorkach i wychodzi fajny . http://magicznyskladnik.pl/2018/11/prosty-przepis-na-salceson-wieprzowy/

Re: Salceson domowy

: czwartek, 17 wrz 2020, 00:04
autor: nigra
Głowy a raczej "półgłówki" można bez problemu kupić w Dino. Też uwielbiam salceson własnej produkcji.

Re: Salceson domowy

: czwartek, 17 wrz 2020, 06:57
autor: PETER29
Wygląda zajebiście. Pozazdroscic :respect:

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 14:20
autor: acurlydrug
Czy taki salceson bezproblemowo można mrozić? Bardzo lubię i chętnie zrobię domowy, tylko ilość produktu gotowego na dwie osoby jest zbyt duża.

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 18:30
autor: jakis1234
Możesz mrozić, od dawna robię salceson, na ogół większą ilość, dzielę na porcje i zamrażam. Tylko rozmrażaj powoli (najlepiej w lodówce) i jest jak świeżo zrobiony :)

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 18:33
autor: bartek71
Śmiało możesz mrozić. Salceson czy kaszanka, pasztet - zawsze mrożę "nadwyżkę", przecież nie będziesz robił 1 kg :)
Tylko potem rozmrażaj powoli w lodówce.

Re: Salceson domowy

: sobota, 19 wrz 2020, 19:05
autor: fo11rest
Ponoć można, ale ja nie próbowałem.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 10 lis 2020, 15:38
autor: andras
Czym zastąpić głowiznę? Nie mogę jej dostać.

Re: Salceson domowy

: wtorek, 10 lis 2020, 18:16
autor: fo11rest
Daj 2 golonki tylne

Re: Salceson domowy

: wtorek, 10 lis 2020, 22:33
autor: andras
Dziękuję, tak zrobię.