fo11rest pisze:Trochę ilość metrów jelit zawyżona, ale lepiej niech zostaną 2-3 metry niż braknie. Ciekawy pomysł muszę przyznać.
Nie ma idealnego kalkulatora, który jest mega uniwersalny. W zależności jaką kiełbasę robicie to ilość mb jelit jest różna dotyczy to także innych składników. Nawet w tym samym przepisie ilość jelit może być różna w zależności od sposobu ich napełniania.
Ten arkusz można modyfikować i zachęcam do tego. Można sobie zrobić kilka swoich arkuszy dla różnych kiełbas w zależności od rodzaju i ilość przypraw i jelit. Jak ustalicie swój idealny przepis, tak aby smakowo wam i waszej rodzinie odpowiadał to gwarantuję Wam że arkusz będzie bardzo przydatny. Ja na początku swojej drogi miałem problem z powtarzalnością przepisu, raz wędliny wychodziły niedoprawione a innym razem smak idealny.
Poniżej podaję przykładowe ilości jelit jakie stosuje się do wyrobu kiełbas( sami widzicie jakie są różnice):
Kiełbasa myśliwska sucha odkręcana w odcinki 18-20 cm
Kiełbaśnice o fi do 32 mm - 1,65 m/kg
Kiełbasa polska wędzona - batony o długości 30-35 cm
Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,461 m/kg, osłonki białkowe fi 32 do 40 mm - 1,176 m/kg
Kiełbasa bydgoska surowa - dług. batonu 20-30 cm
Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,512 m/kg, osłonki wiskozowe fi 32 do 40 mm - 1,26 m/kg
Kiełbasa rzeszowska - dług. batonu 18-20 cm
Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,548 m/kg
Serwolatka - dług. batonu - 20-25 cm
Osłonki białkowe lub celofanowe fi 60 - 65 mm - 0,54 m/kg
Serwolatka półtrwała - dług. batonu 20-25 cm
Osłonki białkowe fi 60 mm - 0,72 m/kg
Kiełbasa - żywiecka dług. batonu 35-45 cm
Jelita środkowe bydlęce wszystkie kalibry - 0,780 m/kg, przełyki bydlęce - 0,861szt/kg
Kiełbasa bełzka - dług. batonu 35-45 cm
Jelita środkowe bydlęce wszystkich rozmiarów - 0,870 m/kg, przełyki bydlęce - 0,820 m/kg
Kiełbasa głogowska - dług. batonu 45-50cm
Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,264 m/kg
Kiełbasa podhalańska - batony o dług 30-35 cm
Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,411 m/kg
Kiełbasa białostocka
Jelita wiankowe bydlęce fi do 40 mm - 1,232 m/kg. osłonki białkowe lub wiskozowe fi 32-40 mm - 1,320 m/kg
Mortadela - batony o dług. 35-40 cm
Osłonki białkowe fi 85 - 100 mm - 0,317 m/kg
Metka dług. w jelitach wiankowych 45-70 cm na zewnętrznym obwodzie w osłonkach sztucznych - dług. batonu 20 - 25 cm
Jelita wiankowe fi 36 - 40 mm - 1,116 m/kg osłonki wiskozowe fi 32 - 40 mm - 1,069 m/kg
Parówki - dług. batonu 12-14 cm
Jelita cienkie baranie fi do 24 mm - 4,480 m/kg, osłonki białkowe lub wiskozowe fi do 24 mm - 4,256 m/kg
Kiełbasa parówkowa - dług. batonu 14-16 cm
Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,711 m/kg
Serdelki - dług. batonu 6-8 cm
Osłonki białkowe fi 35 mm - 1,627 m/kg, jelita wiankowe bydlęce fi 36 mm - 1,680 m/kg, kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,680 m/kg
Kiełbasa serdelowa - dług. batonu 25-30cm
Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,851 m/kg, osłonki celofanowe, wiskozowe lub białkowe fi 32-40 mm - 1,870 m/kg
Biała surowa - dług. batonu dowolna
Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,780 m/kg
Kiełbasa mielona - długość batonu 40-50cm
Osłonki białkowe fi 80 - 85 mm - 0,360 m/kg
Kiełbasa zwyczajna - dług batonu 35-40cm
Kiełbaśnice fi wszystkie kalibry - 1,650 m/kg
Kiełbasa śląska - długość batonu 12-14 cm
Kiełbaśnice fi do 32 mm - 1,764 m/kg
Kiełbasa podlaska - dług batonu 25-30 cm
Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,617 m/kg