Strona 1 z 1
Jaki kanał dymowy??
: czwartek, 26 mar 2020, 19:50
autor: gorzalka84
Cześć Koledzy i Koleżanki
Mam starą wędzarnię z kanałem ziemnym i chcę przerobić ją na bardziej mobilną. Jakiej wielkości przewód dymowy i palenisko radzicie dołożyć? Sama wędzarnia ma wymiary 50x50 i wys 100cm. Myślicie że takim kanale można zrobić dwa poziomy czy pozostać na jednym?
Z góry dzięki za pomoc
Re: Jaki kanał dymowy??
: czwartek, 26 mar 2020, 21:28
autor: stefunk
Radzimy kupić dymogenerator i grzałkę
Re: Jaki kanał dymowy??
: czwartek, 26 mar 2020, 23:54
autor: mtx
stefunk pisze:Radzimy
Ale kto jeszcze to radzi? Za kogo jeszcze mówisz?
@gorzalka84 - o co dokładnie pytasz, co chcesz uzyskać?? Bo z opisu nie za wiele można wywnioskować...
Re: Jaki kanał dymowy??
: piątek, 27 mar 2020, 19:26
autor: gorzalka84
Mam wędzarnię, która stoi na ziemi i ma palenisko oraz kanał dolotowy dymu w ziemi. Teraz chcę ją przerobić: dobudować dno, kanał dymu z rury kominowej oraz dostawiane palenisko. Kwestia teraz jakie wymiary powinno mieć palenisko oraz przewód dymu żeby dymu było wystarczająco dużo i żeby temperatura była utrzymywana. Dodatkowo jaka ma być długość tego dolotu dymu i czy go np izolować? Pomysł z dymogeneratorem raczej odpada, jestem zwolennikiem tradycyjnego rozwiązania.
Re: Jaki kanał dymowy??
: piątek, 27 mar 2020, 19:37
autor: mtx
Palenisko największe jakie możesz zrobić, im większe palenisko tym większa kontrola nad temperaturą spalania drewna, co przełoży się na "czyste" wędzenie, tzn. nie będzie dochodzić do pirolizy drewna.
A na kanał rura fi 150mm, co najmniej 1,5m długości - jeśli chcesz wędzić na zimno, jak planujesz tylko ciepłe wędzenie to 1m wystarczy.
Nie ma sensu ocieplać. No i postaraj się by rura była z nierdzewki, żadnego ocynku!!
Re: Jaki kanał dymowy??
: piątek, 27 mar 2020, 19:55
autor: gorzalka84
Dzięki za precyzyjną odpowiedź
Re: Jaki kanał dymowy??
: piątek, 27 mar 2020, 22:17
autor: gorzalka84
Jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła, czy na wysokości komory wędzarniczej można wydzielić 2 półki dla wyrobów czy jest to za mała wysokość i odpuścić?
Re: Jaki kanał dymowy??
: piątek, 27 mar 2020, 22:33
autor: stefunk
mtx pisze:stefunk pisze:Radzimy
Ale kto jeszcze to radzi? Za kogo jeszcze mówisz
Ci nie tkwiący w przeszłości
Re: Jaki kanał dymowy??
: sobota, 28 mar 2020, 00:01
autor: mtx
gorzalka84 pisze:czy na wysokości komory wędzarniczej można wydzielić 2 półki dla wyrobów
Nie ma żadnych przeciwwskazań. Ja przy komorze z wysokością roboczą 1,1m mam 3 poziomy.
Jak chcesz trochę o wędzeniu poczytać to tu z kolegami wymieniliśmy kilka ciekawych zdań:
moje-domowe-wedliny-t5380.html - fakt minęło kilka lat, ale w podejściu niewiele się zmieniło, jedno co mocno poszło do przodu to doświadczenie. Także nie daj sobie wmówić o tych dymogeneratorach i podobnych cudach, przerabiałem to wszystko, ale nic nie zastąpi tradycyjnego wędzenia
stefunk pisze:Ci nie tkwiący w przeszłości
Oczywiście masz racje
Głupiec.jpeg
Re: Jaki kanał dymowy??
: sobota, 28 mar 2020, 07:46
autor: Szlumf
A tu
https://www.cdr.gov.pl/images/Radom/pli ... e%20A5.pdf trochę bardziej naukowe podejście do wędzenia. Polecam szczególnej uwadze rozdział 17.
Re: Jaki kanał dymowy??
: poniedziałek, 30 mar 2020, 10:00
autor: prodwin
Mam wędzarnie fi = 50 cm, wys. = 100 cm (beczka). W środku dwa poziomy. Rura dolotowa fi = 120 mm, dł. = 2 m, nieizolowana. Palenisko 30 x 40 x 30 cm ze zmodyfikowanej węglarki. Wędzenie w niej nie sprawia żadnych problemów
Trzyma temperaturę, jest dym
Jeśli chodzi Ci o mobilność to łączenie rur z paleniskiem i komorą polecam za pomocą rozet - prosty montaż i demontaż
Re: Jaki kanał dymowy??
: poniedziałek, 30 mar 2020, 11:36
autor: gorzalka84
Dzięki wielkie jeszcze raz wszystkim za pomoc