Strona 1 z 1

Mała wędzarnia metalowa

: piątek, 21 lut 2020, 10:55
autor: maniek86
Drzwi od szafy przerobiłem na wędzarko-grilla o wymiarach 430mm x 430mm wysoki na 860mm- tak wiem maleństwo ale takie cudo pasuje do mojego małego ogródka.
Jaki długi zrobić kanał ...1.5 metra wystarczy?
Jaki minimalny rozmiar rury dać ..? Wystarczy fi 76 mm ?
Czy kanał koniecznie musi byc w podłodze? Mi pasuje wywiercic otwór 100 mm od podłogi i dać go z boku.

Re: Mała wędzarnia metalowa

: piątek, 21 lut 2020, 12:17
autor: Szlumf
Zrób dymogenerator. Prostsze wykonanie, łatwiejsze wędzenie i zdrowiej.

Re: Mała wędzarnia metalowa

: piątek, 21 lut 2020, 12:41
autor: maniek86
Dziękuje, wiem ze jest zdrowiej i lepiej łatwiej ogarnać proces. Otwór 25 mm juz jest z boku aby podłaczyć DG.Ale ta paczka bedzie pożyczana znajomemu który uparcie twierdzi ze bedzie wędził na działce.
Ja przyznam ze sam mam dużo drewna ktore fajnie było by wykorzysta.

Re: Mała wędzarnia metalowa

: czwartek, 23 kwie 2020, 18:11
autor: fo11rest
Miałem składaną wędzarnię metalową i miała wlot dymu od spodu przez kolanko. Wylot dymu w wędzarni musi być koniecznie osłonięty blachą z otworami w celu rozproszenia dymu. Całość kanału dymnego była wykonana z rury fi-100 o długości 2m. W zależności czy chcesz wędzić ciepłym czy bardziej zimnym dymem to proponuję rurę mieć dzieloną na 2 odcinki po metrze. Palenisko standardowej wielkości. Wylot dymu z wędzarni też fi-100 wystarczy. Możesz dać tam szyber do regulacji wylotu dymu ale uwierz mi że to potrzebne jak umarłemu kadzidło. Wystarczy regulacja drzwiczkami od paleniska.

Ogólnie to kiepsko się wędzi w takich wędzarniach, ale na początek w zupełności wystarczy. Ja ostatnio skończyłem budowę murowanej i jest rewelacja.