Strona 1 z 1

Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: środa, 13 sty 2016, 16:25
autor: chprzemo
Koledzy,

Ostatnio dostałem szynkowar w prezencie i chyba pora go użyć, w sieci jest trylion przepisów na ciekawe wyroby z szynkowara, ale może ktoś podpowie jaką szynkę zrobić coby na kanapki do pracy była dobra no i oczywiście jako zakąska do leżakujących trunków :)


Pozdrawiam

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: środa, 13 sty 2016, 18:34
autor: wojs40
Ja od czasu do czasu robię z tego przepisu:
http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szyn ... a-z-indyka

...zamiast indyka stosuję tylko kurczaka.

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: czwartek, 14 sty 2016, 13:22
autor: Jaskin
Polecam Tobie ten przepis na pasztet, wypróbowany pyszny

https://www.youtube.com/watch?v=m5fdPvLGHWE

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: sobota, 16 sty 2016, 09:00
autor: Wald
Szynki z tego nigdy nie robiłem, ale boczek i golonka wychodzi mi super. Wędlinka właśnie na kanapki.
Przyprawy w/g uznania, te ulubione. Ja pekluje "na sucho" solą, pieprzem, liściem laurowym, czosnkiem, cebulą, odrobina cukru i octu, przez dwa do trzech dni.

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: piątek, 22 sty 2016, 13:44
autor: Irvin
Witam
Ja robię szynki, schab, polędwice. Przygotowanie jak do wędzarni, solanka peklująca 8-10%, na 4kg mięska główka czosnku i przyprawy typu babci Leokadii, dziadka Feliksa lub jakaś własna mieszanka - za każdym razem inne proporcje. Czasami szynka tylko w soli. Peklowanie około 10-14dni w 5oC. Oczywiście do szynkowaru wchodzi mi 1-1,4kg, reszta do wędzarni. Do szynkowaru dosypuję jeszcze pół łyżeczki żelatyny, żeby się galaretka zrobiła. Generalnie polecam.

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: niedziela, 31 sty 2016, 07:35
autor: witaur
Ja robię ze zmielonego mięsa tak jak na kiełbasy. Bardzo dobre. Polecam

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: środa, 20 mar 2019, 08:34
autor: meteor297
Mam pytanie techniczne.
Dostałem od Taty jakiś czas temu stary jeszcze czechosłowacki szynkowar. W zestawie do niego są woreczki, ale są starsze ode mnie i się już rozpadają.
Czy robiona przeze mnie wędlina nie straci na jakości, gdy zrobię ją bez woreczka? Czy może się zdarzyć, że mięsko "przejdzie" metalem?

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: środa, 20 mar 2019, 12:04
autor: wawaldek11
Kupiłbym nowe woreczki - są dostępne.

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: czwartek, 21 mar 2019, 06:25
autor: meteor297
Kwestia tego, że nie mam żadnego stacjonarnego sklepu z takimi rzeczami, a wrodzone skąpstwo nie pozwala mi na zamówienie przez internet z powodu kosztów dostawy :)

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: czwartek, 21 mar 2019, 10:32
autor: lesgo58
Obracasz się w świecie bitcoin'ów a zal Ci kilku groszy na woreczki... :scratch:

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: czwartek, 21 mar 2019, 10:45
autor: wawaldek11
Rzeczywiście skąpstwo niebywałe :smiech: https://allegro.pl/oferta/woreczki-do-s ... 7263309935
Woreczek ma głównie chronić mięsko przed wypłukaniem smaków.

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: niedziela, 8 wrz 2019, 17:01
autor: Harcownik
jego glaca mnie przeraża, ale udkówka robi robote - najważniejsze, ze kurczaczek nie jest suchy!



Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: wtorek, 17 wrz 2019, 18:45
autor: fo11rest
Schab:

1kg schabu, 4 liście laurowe, 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki papryki słodkiej, 4 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 4 łyżki octu winnego. Całość dobrze natrzeć i do wora na dobę do lodówki. Potem gotuję do 80stopni oczywiście w środku. Na kanapki przepyszne z oliwy i octu robi się galaretka. Co do soli to można pominąć, ostatnio zapomniałem i wyszło nawet smaczniejsze.

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: środa, 18 wrz 2019, 15:12
autor: 2rek67
Ja schab osobiście parze do 62 stopni w środku jest soczysty . Przy 80 stopniach wydaje mi się że może być za suchy .

Re: Szynkowar- podzielcie się doświadczeniem:)

: czwartek, 19 wrz 2019, 20:49
autor: fo11rest
Jest suchy, ale ja taki wolę. Do tego jeszcze prawdziwy chrzan z działki.