Strona 2 z 4

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 14 lis 2010, 20:47
autor: radius
No, to i ja zgłaszam akces do beczkozadymiarzy :lol:
Jako, że robimy to ze sąsiadem już parę lat, nie wyobrażam sobie świąt bez swojskiej kiełbaski, baleroniku, szyneczki tudzież innych specyjałów. Jak pomyślę o sklepowym świństwie to :womit: . Pod koniec listopada będę dymił kiełbaski a w grudniu inne części ciał biednych świnek :cry: więc może wtedy zamieszczę zdjęcia naszej dwubeczkowej (płaszcz powietrzny - sprawdza się zwłaszcza w zimie) wędzarenki. Tylko przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok. Pod koniec roboty widzę dwa razy więcej tego co wsadziłem do beczki :kumple: :piwo: :odlot:
Pozdrawiam całą brać Zadymiarzy :punk:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 14 lis 2010, 21:33
autor: Kucyk
radius pisze:przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok
Destyluj dwa razy... ;)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 gru 2010, 19:43
autor: maciej.goo
A oto mój specjał. Surowa szyneczka z kością.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 gru 2010, 16:21
autor: maciej.goo
Przyszedł czas na zestaw świąteczny:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 18 gru 2010, 17:07
autor: Kucyk
Uuuuuu... To chyba z Kolegą Maciejem Masarzem sobie nie pogadam.
Bo jak mi - maluczkiemu się z takim profesjonalistą równać. :cry:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 20 gru 2010, 23:23
autor: Lothar von Luene
Dzisiejszy dzień spędziłem na powietrzu. :) Zaraz walnę se jeszcze jednego i idę spać.
wolowina wieprzowina.JPG
krzywe kielbaski.JPG
poranek.JPG
parzenie kielbachy.JPG
gotowe.JPG
Zdrowych i Wesołych Świąt !

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: poniedziałek, 20 gru 2010, 23:41
autor: gotiger
Lothar von Luene, aż mi ślinka pociekła i zaśliniłem cały monitor :odlot:

Dość prosta, a zarazem ciekawa konstrukcja tej Twojej wędzarki.
Ciekawi mnie, czy ona jest zamontowana na stałe, czy przenośna ?

P.S. przepraszam za offtopa, ale przy takich wyrobach nie mogłem się pohamować :oops:

Wesołych i Pogodnych dla Wszystkich :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 21 gru 2010, 17:57
autor: maciej.goo
Wędzarenka pierwsza klasa!!! A jakie otoczenie... Ja nie dość, że mam betonową, to jest między garażami i wędze bezpośrednio nad ogniem :/ Trudno więc o zimny dym. Ale za to jak przypilnuje...
Dziś pilnowałem szyneczek:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 21 gru 2010, 18:18
autor: Lothar von Luene
@maciej.goo
Śliczne te szyneczki ! Besposrednio nad ogniem tak ładnie uwędzić, to jest sztuka. :poklon;
@gotiger
Jest przenośna. Dość dobrze się w niej zadymia- 2 metry rury w ziemi i 2,5 wysokości robią ciąg jak w kominie, a drewno nie oddaje ciepła tak jak wędzarki z blachy. Przy minusowych temperaturach można wędzić bez problemów.
Jedyną jej wadą jest to, że zajmuje dużo miejsca. W komórce używam jej jak skrzynię na rzeczy mało używane. :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 19:32
autor: radius
Podkur....ny Waszymi zdjęciami zamordowałem pięć karpi a następnie udałem się na działkę w celu dokończenia przygotowań przedświątecznych. Oto co z tego wyszło:
Nasza (moja i sąsiada) Gruba Berta;
beka.jpg
Gruba Berta załadowana;
ładunek.jpg
W międzyczasie;
dębowa.jpg
Efekty pracy Grubej Berty;
kiełbaska.jpg
szynka.jpg
Mam nadzieję, że i ja co niektórych kapaczy wk.....łem ;P :lol:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:20
autor: Lothar von Luene
Ta Gruba Berta to jakaś wyrafinowana konstrukcja. :geek: Dlaczego jest beczka w beczce?

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:25
autor: radius
To takie moje ulepszenie na zimę - płaszcz powietrzny. Bardzo dobrze się sprawdza, beka szybko się nagrzewa i trzyma ciepło :ugeek: :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:37
autor: Lothar von Luene
:ok: Sprzedam ten pomysł znajomym co wędzą w beczkach.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 22 gru 2010, 20:51
autor: radius
Nie zastrzegam praw autorskich :ok: Co najwyżej :pije:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 25 gru 2010, 15:22
autor: Kucyk
Nie mogłem się powstrzymać od zaprezentowania świątecznego talerza wędlin. A okazja tym donioślejsza, że po raz pierwszy na stole przy którym zasiadłem nie ma żadnego, powtarzam ŻADNEGO mięsiwa które nie było by zrobione w domu przez Agnieszkę lub Jej Mamę, Moją Mamę czy mnie samego...
Talerz.jpg
1. Pasztet naśladujący dziczyznę. Sekretem są zmielone goździki dodane do masy.
2. Schab pieczony ze śliwką w wykonaniu "tradycyjnym".
3. Pasztet "naturalny".
4. Pieczeń z wyfiletowanych kurczaków przełożonych wędzonym boczkiem, z czosnkiem i czubricą.
5. Boczek pieczony na chrupiąco nacierany solą i czosnkiem.
6. Pieczony zawijaniec z wyluzowanego kurczaka.
7. Szynka wędzona w dymie jałowcowym (http://alkohole-domowe.com/forum/post25014.html#p25014)
8. Wytrybowany udziec indyka ze śliwką i morelą udający cielęcinę.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 8 cze 2011, 22:24
autor: Agneskate
A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Obrazek

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 18:57
autor: radius
Ooo :!: Kuc się obudził z letargu :?:
Pieczone świnki z grilla, czy z wędzaczka :?: Normalnie zachlapałem śliną pół klawiatury :klaszcze:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 18:59
autor: macius
Kucyku wróć :mrgreen:
a zdjęcie... dopiero jadłem i znów jestem głodny... A w lodówce pusto...

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 19:32
autor: Agneskate
Z grilla. :) Zresztą jak większość mięsidła Kucykowego wyrobu.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 9 cze 2011, 19:48
autor: JanOkowita
Pokazałem fotkę Kucykowo-Agneskatowych golonek Maryśce Okowitowej.

Rozkaz brzmiał prosto: " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"

Więc do dzieła !

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 10 cze 2011, 01:32
autor: Juliusz
Agneskate pisze:A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Nawet zauważam tu wyraźne zadowolenie na tych świńskich mordkach... Mam nadzieję, że tych dzieł sztuki nie dotykaliście nożem i widelcem - byłoby to barbarzyństwem... :)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 12 cze 2011, 15:27
autor: JanOkowita
JanOkowita pisze:... " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"
Szynki już się moczą w zalewie. Najpierw będzie "Łapeć Wasyla" według Kucykowego przepisu, a na drugą jeszcze nie mam pomysłu. DOJRZEWAM. :D

Jako że wyznaję teorie takie jak Kolega 33Cezary to zamówiłem wędzarnię:

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 15 cze 2011, 20:27
autor: JanOkowita
Wędzarka dzisiaj doszła, jestem bardzo zadowolony. No i poszła pierwsza próba. Zamiast Łapcia Wasyla postanowiłem zacząć w wersji "light".
Nabyłem filet z pstrąga, około 400 g , posoliłem solą himalajską i natarłem pieprzem cytrynowym. Potem do lodówki na 3 godziny.

Odpaliłem maszynę, włączyłem grzałki i obserwowałem na razie "na sucho". Potem dosypałem zrębków bukowo-olchowych do wytwornicy dymu i czekałem na efekt. Po trzech minutach aromatyczny dym zachęcił mnie do włożenia rybki na ruszt.

Pierwsze 40 minut to było osuszanie w temperaturze 35 st., nie uruchamiałem grzałki głównej, wystarczyła temperatura wytwarzana przez wytwornicę dymu.
Potem podwyższyłem termostatem do 50 stopni, tak przez 1 godzinę, a potem przez następną godzinę 60 stopni. Na koniec 20 minut w temp. 80 stopni.
W międzyczasie dodawałem liście śliwy z ogrodu. Fajnie się dymiło, no i Maryśka czekała...

Po trzech godzinach efekt przeszedł nasze oczekiwania. NIEBO W GĘBIE !!!

No i do tego nalewka wiśniowa własnej roboty. :piwo:

Pozdrawiamy

Jan i Maryśka Okowitowie

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 19 cze 2011, 10:42
autor: JanOkowita
Jak wiadomo przymrozki w maju narobiły szkód w ogrodach. Mocno wymarzły nam winogrona i nasze największe na działce drzewo czyli orzech włoski.
Niezrażony tym faktem postanowiłem jednak uzyskać owoce z tego drzewa, tyle że odrobinę inną metodą. :smiech:

Tak więc z lodówki wyszły zapeklowane w ubiegłą sobotę golonka i dwie szyneczki. Teraz spokojnie się osuszają, a za dwie godzinki pójdą do wędzenia.

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: piątek, 28 paź 2011, 19:54
autor: wiking
Koledzy,przeczytałem cały ten temat i się poplułem, takiego ślinotoku dostałem. Powiedzcie jaką wędzarkę elektryczną polecacie, nie mam możliwości zbudowania czegoś koło domu więc tylko taka mi została do wyboru.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 22 wrz 2012, 18:41
autor: tranzing
Z wami to jest paranoja, siedziałem sobie wygodnie na d...e i wszedłem w zakładkę z kiełbaskami, ssanie mi się takie włączyło na widok szynek, boczków...

Nie mogłem wytrzymać podjechałem do znajomego rolnika i zamówiłem u niego świnkę 100kg za miesiąc odbiór zaliczkę dałem nawet do chlewa wszedłem obadać jak wygląda.
To jest bestialstwo taka słodka świnka żyje sobie w chlewie a ja patrze na nią i widzę pieczone... To potworne co my robimy ale jak tu się oprzeć pokusie. Pójdziemy za to do piekła!!!
Tak czy inaczej dołączam do braci dymiących.
Poczytam jeszcze troszkę i w przyszły weekend zamierzam budować nie dużego "wędzaka".
Akurat remontuje domek letniskowy tak że postaram się to jakoś ładnie wkomponować.
Postaram się pocykać zdjęcia podczas uboju i produkcji kiełbasek.
Żałuje że dzisiaj nie mogę sobie chapnąć takiego wędzonego boczka ze Świerzym pieczywkiem :odlot:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 22 wrz 2012, 23:35
autor: wiking
Ja to już od ho ho czasu interesuję się tym tematem, mam już nawet zbudowaną wędzarnię, ale to hobby zabiera mi tyleeeeeee czasu, że nie mam, kiedy uruchomić tej wędzarenki a i wiedzy troszkę brak, na wędlinach jestem, ale tylko czasami i na razie tylko czytam.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 23 wrz 2012, 09:48
autor: tranzing
Ja muszę trochę poczytać o peklowaniu, dziadek wędził. Wędzarnie na całą świnkę mam w domu ale sympatyczniej będzie siąść z kumplami w weekend i po trochu wędzić przy okazji oczywiście destylując. Dokopałem się do zamrażarki na całego świniaka, tak że będzie gdzie przechowywać. Chciałbym się obyć w temacie rozbiórki zwierza, ale tak jak wspominasz czasu brak. Maszynki do tego trzeba, na chwile obecną mam hak do podwieszania, kołowrotki balie do opalania, i duży kocioł na gotowanie, na razie nie stać mnie na maszynki do mielenia etc, wszystko z czasem, myślę że zajmę się tym na dobre, parę razy w roku zakupić świnkę i przechowywać.
Czemu? Kupuje w sklepie kiełbasę i patrzę na etykietkę: zawartość mięsa 17procent (15zł/kg) Ja pierdziele co my jemy ? Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
No i najważniejszy plus skoro alko jest to rzeźnik za free:)
pozdrawiam

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 23 wrz 2012, 10:16
autor: radius
tranzing pisze:... Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
Dorzucę od siebie, gdzieś wyczytane słowa:
"Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić :!: " :mrgreen: :hahaha:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 15:12
autor: McPi
A oto nasze centrum wędzarnicze,nie mam akurat fotek gotowych specjałów.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 20:46
autor: mtx
Tak tylko dopytam - gdzie masz palenisko?
Centralnie pod komorą czy posiadasz jakiś kanał dymny?

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 21:40
autor: McPi
Palenisko z drzwiczkami 2,5m od komory,tuż przed komorą szyber obrotowy (niestety nie pełny) na kanale wykonanym z rury 20 lub 25cm nie pamiętam.Szyber na kominie.
Regulacja i utrzymanie temperatury nie stanowi problemu.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 25 wrz 2012, 22:33
autor: orzechopcja
I ja się pochwale małym co nieco ;)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 26 wrz 2012, 09:22
autor: Emiel Regis
Zamorduję uduszę utopię, powieszę jak tego kurczaka a na koniec płytko zakopię :!: :!:
Wnoszę o bana dla tego użytkownika za znęcanie się psychiczne nad innymi :!:

Ps :klaszcze:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: czwartek, 27 wrz 2012, 15:43
autor: mtx
orzechopcja - na jednym ze zdjęć Twoje wędzonki są dość mocno okopcone, kurczaki też
są dość ciemne i mam w związku z tym pytanie...
Ile u Ciebie zajmuje ociekanie mięsa po peklowaniu i jak długo obsuszasz mięso w wędzarni
przed właściwym wędzeniem?

Ps. Całe kurczaki lepiej jest rozciąć między pierśnikami, wtedy dym lepiej obwędza wnętrze
kurczaka - dzięki temu szybciej się wędza i co za tym idzie nie są takie suche...

Pozdrawiam :piwo:

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 26 lis 2013, 15:25
autor: myszma

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: wtorek, 26 lis 2013, 22:34
autor: Bimbel
myszma: bardzo ładna ta polędwica łososiowa! A serki sam robiłeś czy kupne wędziłeś? Ja ostatnio kupiłem w Lidlu po 1,99zł (obniżka z 2,89zł) serki typu włoskiego (podpuszczkowe). Ciągle je wędzę i nigdy nie nadążam z produkcją bo błyskawicznie znikają ;)

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: środa, 27 lis 2013, 06:20
autor: myszma
Polędwica fakt wyszła rewelka i już po niej, a to obok to pierś kurzęca wędzona na zimno, lekko sparzona i ponownie zadymiona.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: sobota, 14 lis 2015, 15:41
autor: Tołdi1929
Do tych kurczaków przymierzam się od kilku miesięcy, ale ze względu na niewielką pojemność wędzarki, zawsze jakoś się nie mieszczą. Dzisiaj rano zapeklowałem mięsko, we wtorek wędzenie. Tym razem krakowska, jedna szynka i polędwiczka dla młodego.

Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

: niedziela, 3 sty 2016, 21:47
autor: _Krzysztof_
Zdjęcie z niedawnej produkcji :D