Strona 1 z 2

Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:07
autor: mateusz85
Witam. Potrzebuje informacji jak to się robi i czy jest bardzo potrzebne. Chciałem słód zacierać w zbiorniku z płaszczem a następnie przelać studzić i dodać drożdże. Zastanawiam się jak to zrobić z tym wysładzaniem. Chcę użyć drożdży Koji. Dzięki za pomoc

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:14
autor: Góral bagienny
Koji nie potrzebują zacierania ;)
Lejesz wodę sypiesz zboże mieszasz i dodajesz Koji
Czekasz na koniec fermentacji i na rurki :D
Edit. Sypiesz śrutę lub mąkę oczywiście nie całe ziarna.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:16
autor: mateusz85
Z tego co wyczytałem to przy zlewaniu zacieru z plansza oddzielić młóto , następnie je zlać woda 73 C i dodać do beczki . Dobrze rozumiem ?

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:17
autor: mateusz85
Tylko ta fermentacja bez zacierania będzie dłużej trwała ?

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:19
autor: Góral bagienny
Masz kociołek z płaszczem to po kiego grzyba chcesz wysładzać :scratch:
Gotuj całość.
Nie wiem ile będzie trwała fermentacja po zacieraniu :scratch: chyba nikt tak nie robił bo po co :scratch:

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:21
autor: mateusz85
No widzisz na YouTube pokazywali że wysładzają. Jedyne miejsce gdzie mogę zobaczyć jak to się robi. A jak dodam te Koji do zatartego zacieru to też będzie ok ?

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:23
autor: mateusz85
Zamówię inne drożdże

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:37
autor: ogurek
Większość szkockiej fermentowania jest bez młóta. Możesz zacierać i filtrować, możesz zacierać i gotować gęste, miżesz użyć koj.
Tylko po co zacierać do koj?

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:39
autor: mateusz85
Dzięki. Już wiem że nie zacieramy do Koji. Zostanie w pamięci na zawsze.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 19:50
autor: ogurek
Tu masz jeden z filmików jak zrobić to o co pytasz
https://youtu.be/cwxrajCK9mM

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 20:00
autor: mateusz85
ogórek - dziękuję Ci bardzo. Teraz wszystko jest już jasne. Jeszcze raz dzięki

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 20:16
autor: rozrywek
Nie. Nie jest jasne.
Nie możesz tylko zapamiętać że koji się nie zaciera.
Musisz jeszcze wiedzieć dlaczego.
Dowiedz się tego sam. Wtedy będzie nauka.
Słowo klucz: enzymy.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 20:32
autor: Skir
Qrcze ja zaczynałem najpierw cukrówka. Potem ŁKZWJ. Potem śliwka. Potem mąki, skrobie. Potem śruta i słód. Jabłka. Po drodze koji (apage satanas!). Kotła z płaszczem nadal się nie dorobiłem :). A dziś młodzież od razu na kocioł z płaszczem i słód. I jeszcze chce zacierać do koji :))).
@mateusz85 jak radzi rozrywek: czytaj, czytaj, próbuj, eksperymentuj, baw się destylacją. Ale po kolei jakoś :)

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:03
autor: mateusz85
Koledzy ja was doskonale rozumiem, macie 100% racji. Tylko że ja mam 37 lat zapitalam w pracy potem w domu przy dzieciach i koło domu. Nie ma już czasu na wszystko. Tego czego nie doczytać to właśnie proszę was o pomoc. Cukrowe , jabłka, śliwkę , gruszkę już przerobiłem dzięki koledze z forum który mnie pokierował i nie robił z tego żadnych problemów. z tego co próbujący napisali to wyszło całkiem nieźle. Więc teraz postanowiłem ruszyć dalej. Jak będę powoli działał i kombinował to w dzisiejszych czasach może mi czasu nie starczyć bo mnie może coś może schować pod ziemię np za miesiąc. Tak że jestem wam wdzięczny za pomoc i dziękuję.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:06
autor: Skir
@mateusz85 spox, nie bierz do siebie o młodzieży, to są żarty :)

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:14
autor: Góral bagienny
@mateusz85 Na ile możemy to pomagamy po to jest forum :D
Tylko nie rozumie po co chcesz wysładzać :scratch:
Masz kociołek z płaszczem , po to go kupiłeś by się nie bawić w filtrowanie a tu masz Ty chcesz filtrować :scratch:
Boisz się że Ci jakieś aromaty niepożądane przejdą do destylatu?
Nic takiego nie zauważyłem u siebie ;)

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:18
autor: mateusz85
Bo nie wiedziałem że jak ktoś ma płaszcz to nie musi wysładzać. Po prostu niewiedza

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:21
autor: Góral bagienny
No to doszliśmy do sedna :D
No to oszczędziliśmy Ci kupę roboty :ok:

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:23
autor: Skir
i odpuść sobie koji! (moje odrębne zdanie :)) przy zacieraniu enzymami, nawet na lenia, dużo lepszy aromat!

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:28
autor: mateusz85
Dziękuję

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:31
autor: Góral bagienny
Spróbuj raz zrobić na Koji i ocenisz czy Ci smakuje ;)
Ja już z 1.5kg Koji przerobiłem i ani myślę kończyć.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 21:36
autor: ogurek
Demonizujecie filtrację :)

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 23:16
autor: kiwitom23
mateusz85 pisze:Bo nie wiedziałem że jak ktoś ma płaszcz to nie musi wysładzać. Po prostu niewiedza
Wszystko żeście napisali, tylko nie to, po co robi się wysładzanie. Otóż kolego @mateusz85 jeżeli chcesz fermentować sam płyn, czyli brzeczkę, to wysładzasz, czyli wypłukujesz cukry, które są jeszcze w słodzie, bo szkoda ich. Jak fermentujesz z młótem, czyli ze słodem, to nie ma to sensu, bo drożdże i tak zeżrą te cukry, które się ostały na ziarnach. Ot i cała filozofia.
ogurek pisze:Demonizujecie filtrację :)
Filtracja spoko, zwłaszcza przy kociołku piwnym z fałszywym dnem, ale to wynoszenie młóta przez zaspy na kompostownik.... oj upierdliwe. :D

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: poniedziałek, 17 sty 2022, 23:24
autor: ogurek
A wypompowywanie gorącej brei po destylacji? ;)

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 01:15
autor: kiwitom23
ogurek pisze:A wypompowywanie
Tu akurat mam luksusik ;) spust 4" przy dnie zbiornika, podłączam do pompy z rozdrabniaczem i ona wysysa mi do kropelki wszystko, a młynek miele części stałe i wszystko ląduje w kanalizacji. Dobre co? :D

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 06:15
autor: mateusz85
Kiwitom23 - wysłał byś linka do tej pompy albo do podobnej ?

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 06:58
autor: radius
Skir pisze:i odpuść sobie koji! (moje odrębne zdanie :) )
Tak, jak napisał Góral bagienny, spróbuj choć raz zrobić nastaw na Koji a nie będziesz się więcej "bawił" w zacieranie enzymami :D
To moje (i nie tylko) odrębne zdanie :mrgreen:

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 08:44
autor: mateusz85
Spróbuję na pewno zamówiłem 6 opak, ale z tego co wyczytałem w twoich postach o Koji to musi być stała temperatura. Muszę więc poczekać aż będą cieplejsze dni bo w domu nie mam za dużo miejsca no i żona cały czas chodzi i się pyta kiedy te beczki stąd znikną. Więc muszę z tym zacieraniem działać szybko.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 08:45
autor: Skir
Koji to ZŁO!!! :o :o :o

A na poważnie: mając kocioł z płaszczem, zacierając i gotując wszystko razem (piszę tylko o śrucie, mąka to co innego), koji jest ok.
Ale kiedy występuję konieczność odcedzenia młóta, sądzę, że potraktowanie wrzątkiem śruty w pierwszym etapie zacierania wyciąga więcej aromatów i smaków niż zalanie wodą 30 stopni i dodanie koji. Jest też większe niebezpieczeństwo zakażenia. I dlaczego destylarnie whisky nie używają koji tylko drożdżaki, jeszcze określonych szczepów?.
Subiektywna ocena. A po za tym: to z Chin przyszło... jak zaraza. :)

Ceterum censeo KOJI esse delendam :D

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 09:07
autor: Doody
Ja próbowałem Koji ale nie przypadły mi do gustu. Lubię ten zapach przy zacieraniu i moim subiektywnym zdaniem destylat jest lepszy ;)

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 13:16
autor: kiwitom23
mateusz85 pisze:Kiwitom23 - wysłał byś linka do tej pompy albo do podobnej ?
Oczywiście. Mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/pompa-sanitar ... 9594979747 miele prawie wszystko, jedynie przy pestkach ze śliwek raz się zablokowała i musiałem ją rozbierać.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 13:23
autor: mateusz85
Kiwitom23
Dziękuję bardzo. Takie coś bardzo by mi pomogło.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 13:59
autor: MASaKrA_Domingo
Kolego, chyba brakło podstawowej odpowiedzi. Wysladza się dlatego, że w tej wodzie (brzeczce) jest alkohol. Nie w ziarnie. Jeśli grzejesz bezpośrednio, bez płaszcza, to nie możesz dać młóta, bo się przypali. Tylko o to w tym chodzi. Niuanse smakowe również są, ale to daleka droga przed Tobą i przed nami.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 16:26
autor: jakis1234
MASaKrA_Domingo pisze:. Wysladza się dlatego, że w tej wodzie (brzeczce) jest alkohol. Nie w ziarnie. Jeśli grzejesz bezpośrednio, bez płaszcza, to nie możesz dać młóta, bo się przypali.
Trochę Domingo pomieszałeś. Wysładza się młóto, czyli przelewa gorącą wodą, żeby wyciągnąć jak najwięcej cukrów, które zostały po zacieraniu. To jest przed fermentacją, więc alkoholu tam nie ma. Jeżeli fermentuje się wszystko razem z młótem, to wysładzanie nie ma sensu. W sumie można pewnie przepłukać młóto po fermentacji, ale to nie jest wysładzanie.
Potem można grzać też całość, jeżeli jest płaszcz, jeżeli nie to tak jak napisałeś - trzeba młóto oddzielić.
Ja akurat wyciskam przez prasę i potem ewentualnie jeszcze klaruję, nie mam płaszcza.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 17:05
autor: Doody
Kolega @jakiś1234 ma rację wysładza się młóto podczas zacierania, kiedy jeszcze o alkoholu nie ma mowy. Wysładzanie to inaczej przepłukiwanie młóta z resztek cukrów zawartych w nim. Zwykle wodę po wysładzaniu o zawartości Blg 2-4, używa się do kolejnego zacierania podnosząc tym samym Blg kolejnego zacieru.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 17:16
autor: kiwitom23
A o czym ja pisałem wyżej???
kiwitom23 pisze:jeżeli chcesz fermentować sam płyn, czyli brzeczkę, to wysładzasz, czyli wypłukujesz cukry, które są jeszcze w słodzie, bo szkoda ich. Jak fermentujesz z młótem, czyli ze słodem, to nie ma to sensu, bo drożdże i tak zeżrą te cukry, które się ostały na ziarnach.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 22:06
autor: MASaKrA_Domingo
Oczywiście, że tak. Zbyt duży skrót myślowy. Pominąłem cały proces fermentacji, ale tak. Macie rację.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 22:21
autor: drgranatt
Nigdy - jak na razie - nie zacierałem więc nie wypowiadam się.
Przygotowując śrutę pod Koji zalewam ją wodą o temperaturze około 65°C a jak przestygnie do 35 zapodaję drożdże. Temperaturę fermentacji utrzymuję w granicach 27-28 stopni.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 22:25
autor: seneka
Ja dodam od siebie że w piwowarstwie po to też się wygładza żeby brzeczka była maksymalnie czysta. Z resztą pierwsze litry się zawraca właśnie po to. My nie potrzebujemy klarownego płynu. Potrzebujemy jedynie tego żeby gotując bez plaszcza nam się nie przypaliło a to są dwie różne bajki. Dlaczego my możemy fermentować z młutem pieowarzy już nie co z resztą efekcie przenosi więcej aromatu do trunku. Piwowarzy przyprawiają brzeczkę głownie chmielem. Podsumowując po fermentacji wystarczy pozbyć się mluta mętność może być. Można prasą można workiem filtracyjnym i łapami. Trochę więcej pracy ale w efekcie nie przypalimy. W tym wypadku wysladzanie nie ma sensu. Moim zdaniem w naszym przypadku lepszy efekt taki niż babranie się że sracz rurką czy fałszywym dnem. No i jeszcze jedno wysladzanie pochłania dużo czasu.

Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

: wtorek, 18 sty 2022, 22:49
autor: mateusz85
Chciał bym bardzo wszystkim podziękować za tak obszerne wytłumaczenie mi mojego pytania, które zadałem na początku. Jesteście najlepsi z najlepszych. Szacun