Strona 1 z 1
Miód pitny malinowy
: środa, 21 lip 2021, 15:18
autor: Semenenek
Dzień dobry jestem nowy chciałem się zapytać o kilka rzeczy nastawiłem mój pierwszy miód pitny i użyłem drożdży do modów pitnych jedna część miodu i 3 części soku malinowego blg wynosiło ponad 25 blg . Następnie był problem z ruszeniem nastawu ale w końcu ruszył następnie po miesiącu nastaw przestał fermentować i odrzuciłem resztki ale cukier nadal jest na poziomie 24 blg. Co mogłem zrobić źle i co teraz mam zrobić?
Re: Miód pitny malinowy
: środa, 21 lip 2021, 15:40
autor: wawaldek11
Dlaczego pytający są tak oszczędni w opisach tego co robią?
Palce bolą?
Opisz dokładnie jaki mód, sok, drożdże, temperatury, pożywki i co tam jeszcze wiąże się z nastawem, to może uda się coś sensownego doradzić.
Re: Miód pitny malinowy
: środa, 21 lip 2021, 16:18
autor: Góral bagienny
Przez miesiąc fermentacji blg spadło o 1
Coś chyba nie tak z tym mierzeniem albo cukromierz do
Re: Miód pitny malinowy
: środa, 21 lip 2021, 23:10
autor: MASaKrA_Domingo
Semenenek pisze:3 części soku malinowego
Aż zapytam - jak robiłeś ten sok? Na pewno sam sok? Nie syrop?
Maliny nie mają dużo cukrów i przy takich proporcjach spokojnie powinno ruszyć.
Re: Miód pitny malinowy
: środa, 21 lip 2021, 23:18
autor: rozrywek
Kolego. 1 część miodu 3 soku.
Co to ma wspólnego z nazwą miód pitny?
Wino malinowe z miodem.
A co tego blg to tu wszystko jest pokićkane.
I prosimy jak o coś pytasz to naprawdę precyzuj jak najlepiej. Bo nikt nie wie o co cmon.
Re: Miód pitny malinowy
: piątek, 23 lip 2021, 10:15
autor: rastro
Nie no rozrywku - toć to klasyczny czwórniak - maliniak...
Ale czwórniak to powinien ruszyć bez większych problemów i zejść naprawdę nisko - a sok malinowy (jeżeli to był sok wyciśnięty z malin a nie syrop od herbapolu czy innego Łowicza) dodatkowo ustala kwasowość.