Strona 1 z 1

Pigwa sfermentowala

: czwartek, 19 lis 2020, 10:56
autor: Apsik
Witam. Bardzo proszę o poradę. Robiłam soki z pigwy. Czyli zasypywalam na przemiennie z cokrem i później pasteryzowalam. Dziś po ok miesiącu po otwarciu słoika wszystko gazuje, pozostałe słoiki również. czy jest szansa żeby jeszcze coś z tego zrobić, czy od razu kosz? Jeśli jest szansa, to od razu bardzo proszę o dokładne wskazówki, bo jestem zupełnie zielona w domowych trunkach. Przyznam szczerze, że trochę mi szkoda wyrzucać, bo jak sobie przypomnę ile czasu spędziłam przy tej pigwie, to mi się słabo robi...
Pozdrawiam serdecznie.

Re: Pigwa sfermentowala

: czwartek, 19 lis 2020, 12:22
autor: rozrywek
Pasteryzowane zaczęło fermentację? Coś nie wydaje mi się. A w węchu jak?

Re: Pigwa sfermentowala

: czwartek, 19 lis 2020, 12:28
autor: Apsik
Tak, pasteryzowalam 15 min, w tamtym roku robiłam i wyszły super. A w tym nie wiem co to się podziało- myślę że mogłam za dużo do słoików dawać...
Smak taki mocno kwaskowy

Re: Pigwa sfermentowala

: czwartek, 19 lis 2020, 12:46
autor: Apsik
A w zapachu normalnie...

Re: Pigwa sfermentowala

: czwartek, 19 lis 2020, 13:00
autor: wawaldek11
Zagotuj jeszcze raz. Ja zasypuję bogato cukrem i nie pasteryzuję na ogół, ale czasem zaczyna fermentować i trzeba gotować. Na czterolitrowy słój pokrojonych owocków ok. 2 kg cukru.

Re: Pigwa sfermentowala

: czwartek, 19 lis 2020, 13:43
autor: jakis1234
Tak jak radzi wawaldek11, zagotuj całość, dodaj cukier i zapasteryzuj ponownie, tylko dłużej i dokładniej, wymień też zakrętki.
Miałem tak kiedyś z sokiem z kwiatów czarnego bzu, przegotowanie uratowało sok.
Zawsze też możesz dodać alkohol i zrobić nalewkę :)

Re: Pigwa sfermentowala

: czwartek, 19 lis 2020, 17:43
autor: zaradek
Dokładnie - dodaj ok. 70% alkohol i maceruj miesiąc lub półtora miesiąca. Potem zlej powstały nalew, odciśnij do niego te owoce, przefiltruj i odstaw na kolejny miesiąc (minimum) i masz pyszną nalewkę.