Strona 1 z 1

Destylacja na kolumnie (pot-still)

: wtorek, 21 sty 2020, 12:28
autor: bigi84
Witam mam pytanko i postaram się to jak najkrócej opisać.
Kolumna miedz fi 42
Wysokość 120cm
Wypełnienie zmywaki nierdzewka
chłodnica szkło
Kociol 25l cukrówki
Czas destylacja około 5 godzin. Na kolumnie temp utrzymuje się 80/81*. Odebrany destylat 85% 2.5l.
I tu przestaje lecieć i nic słabszego nie leci A jak chce aby poleciało 60% temp na kolumnie muszę podnieść do 90* destylat leci czysty i pachnący lecz temp strasznie wysoka nigdy tego nie robię odbieram tylko 85%. Co o tym sądzicie . Odbierać 60% np. Do kolejnej destylacji i czy to normalne że tak to wygląda. Dziękuję :piwo:

Re: Destylacja na kolumnie

: wtorek, 21 sty 2020, 16:11
autor: robert4you
Zacznij od zdjęcia tak twojej kolumny bo inaczej nie wiem o czym piszesz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Destylacja na kolumnie

: wtorek, 21 sty 2020, 20:57
autor: bigi84
Zdjęcie Ci kolego nie powie tego co wyżej ale ok postaram się jutro rzucić fotkę

Re: Destylacja na kolumnie

: wtorek, 21 sty 2020, 22:28
autor: Pablito
Chcesz uzyskać czysty spirytus? :scratch:
Podaj prędkość odbioru, moc grzania, ile cukru użyłeś i temperaturę w beczce przy końcu destylacji. Im dokładniej opiszesz, tym precyzyjniej my, brać destylująca ci pomożemy.

A do poduszki dla młodych adeptów spirytusów oczyszczonych polecamy: post80861.html :read:

Re: Destylacja na kolumnie

: środa, 22 sty 2020, 13:11
autor: bigi84
Witam nie mam akurat zamiaru czystego spirytusu odbierać ale po prostu tak leci.
Cukier 7kg
Grzeje na taborecie gazowym ok 92* jest na garnku jak kolumna robi sie ciepła i zaczyna oddawać destylat. Na kolumnie u góry jest 80/81* na cukrówce a na każdym dotychczasowym winie 79*. Prędkość hmm.. około 1.5 godziny na 750ml mówię około bo czasem jest ciut więcej. Gdy zakończy się odbiór destylatu 85* prawie że w ogóle nic nie kapnie A na kotle jest 96*

Re: Destylacja na kolumnie

: środa, 22 sty 2020, 21:26
autor: Pablito
Chcemy ci pomóc, a ty nam tego nie ułatwiasz :angry:
Opisz, jaki produkt końcowy chcesz uzyskać.
Opisz jaki masz sprzęt (pot-still, mini still a'la radius, kolumna rektyfikacyjna).
Jakie masz termometry: analogowe czy cyfrowe (producent/oznaczenie)?
Jak możesz, wstaw zdjęcia.

Po przeczytaniu twoich postów, obstawiam że masz pot-stila, a refluks masz przez oddawanie ciepła przez ścianki. Pod koniec, gdy przestaje ci kapać, zwiększ minimalnie moc grzania.

Z 7 kg cukru powinno ci wyjść 3,5 litra 96% przy procesie prowadzonym do końca (99 stopni w kegu)
Odbierając do 96 wsad ma jeszcze ~5% alkoholu, przez co wywalasz sporo towaru.

Re: Destylacja na kolumnie

: środa, 22 sty 2020, 22:04
autor: bigi84
Resizer_15797269774091.jpg
Resizer_15797269774092.jpg
Pablito i o to właśnie chodzi że prawdopodobnie robię coś źle i sporo towaru jest nie wykorzystane dlatego pytam specjalistów i powoli coś się klaruje w temacie. W garze mam termometr tarczowy biowin A na kolumnie cyfrowy.
Resizer_15797269774093.jpg

Re: Destylacja na kolumnie

: środa, 22 sty 2020, 22:07
autor: .Gacek
A termometr w kotle mierzy temperaturę cieczy czy par? Może termometr przekłamuje i w kotle masz już 99*C a nie wspomniane 96*C. W takiej sytuacji już nie ma co wyssać z tego kociołka :D

Re: Destylacja na kolumnie

: środa, 22 sty 2020, 23:59
autor: bigi84
W kotle termometr jest w pokrywie mierzy parę . Raczej nie kłamie ponieważ w ogóle nie słychać aby cokolwiek się gotowało. Jak już ten znacznie skoczy to i słychać cukrówkę. Ostatnio jak na końcu psocenia na kolumnie podkręciłem do 88* to leciało 65%. Zapach i smak ok ale ta wysoka temperatura mnie przerażała. Musicie mi koledzy pomóc bo czuję że za każdym razem bardzo dużo tracę.

Re: Destylacja na kolumnie

: czwartek, 23 sty 2020, 09:15
autor: Pablito
Sprzęt który posiadasz to pot-still z długim, wypełnionym deflegmatorem. Rozmiary i wypełnienie deflegmatora powodują naturalny refluks w kolumnie, a przez to wzmocnienie par. Sprzęt dobry do alkoholi smakowych i zbożówek.
Zapoznaj się z rybką destylacyjną: wykres-rybka-t16943.html

Co zrobić, by odzyskać cały alkohol? Zwiększ moc grzania, gdy alko przestaje lecieć. Moc alkoholu w potstilu naturalnie spada z ubywaniem etanolu w kotle (rybka destylacyjna)
Po przekroczeniu 96 stopni w garze odbieraj do osobnych butelek. Dokąd odbierasz - aż uznasz, że dłużej nie ma sensu ze względu na koszty gazu/prądu

PS. Sprzęt masz rozwojowy

Re: Destylacja na kolumnie

: czwartek, 23 sty 2020, 12:03
autor: bigi84
Dziękuję kolego bardzo. Nie ukrywam, że od niedawna zacząłem się w to bawić. Sprzęt taki wymyśliłem patrząc na różne technologie. Bałem się walczyć z wysoką temperaturą, ale dużo mi wyjaśniłeś no i rybkę muszę koniecznie wydrukować i wieszać na sprzęt. Gdyby jeszcze coś się przypomniało z góry dziękuję.

Re: Destylacja na kolumnie

: czwartek, 23 sty 2020, 14:16
autor: .Gacek
Zapoznaj się jeszcze z tym wątkiem:

cm-lm-vm-trzy-gracje-a-kazda-piekna-t2945.html

Re: Destylacja na kolumnie

: czwartek, 23 sty 2020, 14:50
autor: bigi84
Wielkie ukłony :poklon; Panowie za zainteresowanie się moim problemem. Dużo mi to wszystko mówi a jeszcze więcej ile dobroci szło niewykorzystane w kanał . :klaszcze:

Re: Destylacja na kolumnie

: czwartek, 23 sty 2020, 16:45
autor: Góral bagienny
Kolego też mam pot-stilla I tak jak Ty termometr wysoko w kegu :).
Gdy gotuje 1raz czyli lecę do 0% w kotle to temperaturę mam 102stopnie w kegu :).
Nie patrz na temperatury patrz na %. To nie kolumna :).
Jeżeli z chłodnicy leci destylat to wszystko jest OK.
Pozdrawiam Góral :)