Przesłodzony koncentrat winny - jak zredukować słodkość
: sobota, 30 lis 2019, 15:47
Kupilem Koncentrat winny Brendox La Mancha
Nastaw 5l koncentratu plus 17l wody.
Fermentacja trwała 15dni (z ok 18.5blg do 0 blg), potem przelalem i zostawilem do klarowania na kolejne 15 dni.
Wczoraj przelałem znowu. Dodatkowo do ok. 0.5kg cukru wlalem trochę nastawu i powtarzałem aż rozpuścił się cukier. Zostawiłem do ostudzenia i wlalem do całości ... Organoleptycznie sprawdzenie nie wskazywało że jest za słodkie...ale było dość późno i kubki smakowe mogły zawieźć.
Po kilku godzinach zrobilem próbę...i jest za słodkie. Zrobiłem pomiar cukromierzem i wyszlo że winko ma 3blg.
PROŚBA: proszę o wskazówki:
1. Jakie są sposoby redukcji słodkości wina?
- doleje wody to mi się rozcienczy :/
- nie chce na nowo rozpoczynać fermentacji...
- dolać jakiegoś wytrawnego wina?
2. Czy podczas lezakowania wino traci słodkośc ? ...chyba nie skoro nie ma juz drożdży.
3. Trzymam winko jeszcze w plastikowym fermentatorze (szczelnie zamknięty)
Jak już ustale odpowiedni poziom slodkosci to w czym lepiej zeby lezakowalo ? w fermentatorze czy do butelek zlewac?
Dziękuję za pomoc.
Nastaw 5l koncentratu plus 17l wody.
Fermentacja trwała 15dni (z ok 18.5blg do 0 blg), potem przelalem i zostawilem do klarowania na kolejne 15 dni.
Wczoraj przelałem znowu. Dodatkowo do ok. 0.5kg cukru wlalem trochę nastawu i powtarzałem aż rozpuścił się cukier. Zostawiłem do ostudzenia i wlalem do całości ... Organoleptycznie sprawdzenie nie wskazywało że jest za słodkie...ale było dość późno i kubki smakowe mogły zawieźć.
Po kilku godzinach zrobilem próbę...i jest za słodkie. Zrobiłem pomiar cukromierzem i wyszlo że winko ma 3blg.
PROŚBA: proszę o wskazówki:
1. Jakie są sposoby redukcji słodkości wina?
- doleje wody to mi się rozcienczy :/
- nie chce na nowo rozpoczynać fermentacji...
- dolać jakiegoś wytrawnego wina?
2. Czy podczas lezakowania wino traci słodkośc ? ...chyba nie skoro nie ma juz drożdży.
3. Trzymam winko jeszcze w plastikowym fermentatorze (szczelnie zamknięty)
Jak już ustale odpowiedni poziom slodkosci to w czym lepiej zeby lezakowalo ? w fermentatorze czy do butelek zlewac?
Dziękuję za pomoc.