Strona 1 z 1

Zapach a smak domowej whisky

: piątek, 29 lis 2019, 21:36
autor: Vinagaut
Zastanawialiście się może kiedyś jaka jest zależność między zapachem a smakiem ? :scratch:
Zrobiłem sobie prostą domową whisky, zaprawiłem ją i w zapachu praktycznie niczym nie odstępuje od znanej amerykańskiej whisky z czarną etykietą ;) jeszcze jej nie próbowałem bo ma zaledwie dwa dni... I przez to naszła mnie taka myśl, czy podobnie pachnące alkohole mogą bardzo się różnić pod względem smaku ? :?:

Re: Zapach a smak domowej whisky

: sobota, 30 lis 2019, 10:59
autor: AndrzejGdz
Jaką zaprawkę dawałeś i w jakiej ilości na 1 litr destylatu ?

Re: Zapach a smak domowej whisky

: sobota, 30 lis 2019, 12:53
autor: Vinagaut
Sam wymyśliłem zaprawke, ale nie o to chodziło w moim pytaniu żeby komentować w jaki sposób zaprawiłem alkohol. Pytanie dotyczyło zależności smaku względem zapachu.

Re: Zapach a smak domowej whisky

: sobota, 30 lis 2019, 14:33
autor: scalak
Właśnie o to chodzi jaką zaprawkę użyłeś. G..no skropione dezodorantem też ma całkiem inny zapach. Jak już odczekasz i spróbujesz swojej whiskey, to nie opisuj tego, bo nie oto chodzi, żeby ktoś się czegoś od Ciebie dowiedział.
Pozdrawiam Tadek

Re: Zapach a smak domowej whisky

: sobota, 30 lis 2019, 17:15
autor: Vinagaut
Odpowiedź widzę na poziomie. Ty piszesz o g***e, ja piszę konkretnie o alkoholu przygotowywanym w warunkach domowych.
Merytorycznie nie wniosłeś żadnej wartości do rozwinięcia tematu więc z mojego punktu widzenia Twój komentarz był zbędny.
Nie szukam zwady, po prostu mam swoje przemyślenia.

Re: Zapach a smak domowej whisky

: sobota, 30 lis 2019, 18:18
autor: Góral bagienny
Kolego przegiąłeś :( . Forum jest po to żeby z niego czerpać informacje :D ALE też się nimi dzielić.
Wydaję Ci się że znalazłeś dobry dodatek do rudej ok ALE może Ci się tylko wydawać.
Za chwilę będziesz chciał popróbować owocówek i nie dziw się że nikt nie pomoże, nikt nie odpowie na pytanie.
Pozdrawiam Góral :(

Re: Zapach a smak domowej whisky

: sobota, 30 lis 2019, 18:30
autor: scalak
@Vinagaut. Zagotowała mnie Twoja odpowiedź AndrzejowiGdz. Odpowiem teraz na spokojnie. Dodaj tą samą zaprawkę do wody i porównaj zapach. Pewnie będzie podobny, a smak musisz sam porównać, bo ja Ci nie podpowiem.

Re: Zapach a smak domowej whisky

: sobota, 30 lis 2019, 18:35
autor: Vinagaut
Nie uważam żebym przegiął ;) temat postu nie dotyczy whisky a'la Vin tylko przemyśleń odnośnie smaków i zapachów :) a zaprawka składa się z przepalanki, płatków dębowych i syropu klonowego.

Re: Zapach a smak domowej whisky

: niedziela, 1 gru 2019, 12:15
autor: szadok34
Vinagaut zadałeś pytanie na zasadzie....dodałem zaprawkę jakąś tam do destylatu jakiegoś tam w ilości jakiejś tam. Więc jakiej odpowiedzi oczekujesz?

Re: Zapach a smak domowej whisky

: niedziela, 1 gru 2019, 12:51
autor: Vinagaut
Nie. Zadałem pytanie: "Czy podobnie pachnące ALKOHOLE mogą mieć podobny smak". Nie chodziło mi akurat o ten konkretny przykład. Moim zdaniem kłania się tutaj nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Tytuł roboczy tego tematu też był inny i w innym dziale tylko moderator forum umieścił go tutaj a nie w dziale przemyśleń filozoficznych.
Jeżeli ktoś poczuł sie urażony to przepraszam gdyż nie było to zamierzone.
Pozdrawiam, zamykam temat nie brnąc dalej w kłótnie.

Re: Zapach a smak domowej whisky

: niedziela, 1 gru 2019, 20:45
autor: mirek109
Góral bagienny pisze: Za chwilę będziesz chciał popróbować owocówek i nie dziw się że nikt nie pomoże, nikt nie odpowie na pytanie.
I tu się mylisz.
Ja odpowiem. Chyba że uważasz że ja jestem "nikt"

Pozdrawiam

Re: Zapach a smak domowej whisky

: poniedziałek, 2 gru 2019, 09:01
autor: kwik44
Jest bardzo duża korelacja/zależność między zmysłami węchu i smaku. Smaków, ja pamiętamy ze szkoły podstawowej, mamy raptem kilka, natomiast gdzieś widziałem/czytałem że nosem można zidentyfikować nawet dziesiątki tysięcy zapachów (ale mogłem coś pomieszać). Nawet ci co mówią, że nie mają węchu, są w stanie nauczyć się identyfikować zapachy i o ile pamiętam do kilkuset nawet zapamiętać. Kwestia treningu
A wracając do tematu: przypomnijcie sobie popularny katar ;) Jak go złapiecie to większość potraw jest nijaka. Pamięć wydaje się nie rozpoznawać potraw. To samo może być tutaj. Odbiór zapachów z zaprawki może być na tyle udany, że niewprawny nos oszuka. Miałem kiedyś podobną sytuację, kiedyś poczęstowano mnie w jakiejś restauracji "śliwowicą". Na zapach nawet, smak, ujdzie. Po 15 minutach pusty kieliszek niczym nie pachniał. Tu może być podobnie. Co do pytania kolegi - zależy. W mojej opinii mogą, nawet diametralnie, ale nie muszą. Wszystko zależy od tego co to znaczy "podobnie pachnący" i "podobny/różny smak". Bez precyzyjnego zdefiniowania powyższych porównanie jest bez sensu.

Re: Zapach a smak domowej whisky

: poniedziałek, 2 gru 2019, 09:18
autor: radius
Taki mały OT a propos tematu;
Ludzki węch ma to do siebie, że substancje bezpieczne (przyjazne) rozpoznaje i przestaje wyczuwać po około 3-5 sekundach. (Nagroda Nobla za rozpracowanie działania zmysłu węchu ludzkiego wręczona została w 2007 roku ).
Brzydkie i szkodliwe zapachy czujemy dłużej do 20-30 sekund (jak brzydko pachnie to pewnie trujące, a jak przyjemnie to pewnie bezpieczne - tak działała ewolucja).
Tak działają fizjologicznie receptory węchu w górnej powierzchni jamy nosowej. Są to receptory czysto chemiczne pobudzane przez związki chemiczne lotne dostające się nozdrzami przednimi gdy wąchamy, LUB UWAGA NOZDRZAMI TYLNYMI gdy jemy. Z jamy ustnej lotne substancje idą do góry do nosa. Tam mamy receptory potrafiące rozpoznać około 12 milionów rodzajów cząsteczek chemicznych i kombinacji między nimi. Tak naprawdę to co jemy podoba nam się lub nie POPRZEZ węch w nosie, a nie kubki smakowe na języku.

Zatem smak to zapach.... :D

Re: Zapach a smak domowej whisky

: poniedziałek, 2 gru 2019, 12:47
autor: Vinagaut
Dziekuje za, bez urazy dla co po niektórych, w końcu sensowne odpowiedzi :) teraz mogę już stwierdzić, że pomimo podobnego zapachu to w smaku wyczuwam pewne braki ;) gdy całość dopracuję to chętnie przepisem podzielę się na forum.

Re: Zapach a smak domowej whisky

: poniedziałek, 2 gru 2019, 14:28
autor: scalak
teraz mogę już stwierdzić, że pomimo podobnego zapachu to w smaku wyczuwam pewne braki
I tu, pełna zgoda. Kilka dni z zaprawką, nie zastąpi 12 lat starzenia w beczce.
Ale @radius wykonałeś volte. Stwierdzenie smak to zapach, zastąpiłbym co najwyżej ,,bez zapachu nie da się określić smaku"
Pozdrawiam Tadek

Re: Zapach a smak domowej whisky

: poniedziałek, 2 gru 2019, 16:37
autor: Vinagaut
I sami powiedzcie, po co te kłótnie i zwady...
Skoro na starzenie alkoholu i tak nie ma rady... ;)

Re: Zapach a smak domowej whisky

: poniedziałek, 2 gru 2019, 23:34
autor: klepa
Jeżeli 2-dniowa domowa whisky zaprawiona karmelem, płatkami i syropem "w zapachu praktycznie niczym nie odstępuje od znanej amerykańskiej whisky z czarną etykietą", to niewątpliwie... musisz mieć coś z nosem! Albo to "praktycznie nic" jest nad wyraz teoretyczne. ;)

Grooobego 100 lat już tu nie ma, a jego klon wciąż płynie. :D