Strona 1 z 1

Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: piątek, 8 lip 2011, 12:36
autor: pokrec
Tak, żeby nie było potem, że pokażę gotowy produkt a potem będę pytał:

Czy ma sens budowa aparatury czysto VM do wyrobu absolutu na nalewki? Co daje dołożenie systemu LM do tego zestawu?
Bo jest tak, że mam aparaturę CM ze spiralą deflegmacyjną, ale niestety, rurę mam o średnicy wewnętrznej 40 mm. Trochę mało, a poza tym system CM nie spisuje się zbyt dobrze. Dlatego chcę zakombinować coś na średnicy rzędu 50 mm (a może lepiej 60?), mam keg 30 l, grzany gazem.
Smakówki i tak robię na pot - stillu, ew. na deflegmatorze z mojej rury, bez refluksu.
W razie czego wstawkę do LM zawsze będę mógł dorobić - kwestia przewidzenia tego i połączenia rury ze spiralą deflegmacyjną z kolumną właściwą złączką DIN, jak dorobię głowicę LM kiedyś, to po prostu planuję ją zrobić jako "wstawkę" nad odprowadzeniem par w systemie VM a spiralą deflegmacyjną. Najwyżej będzie mnie to kosztować dodatkowe 2 złączki, ale za to aparatura będzie bardziej modułowa.
Pozdrawiam,
Pokręć.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: piątek, 8 lip 2011, 13:40
autor: Calyx
Witaj Pokrec :)

Wybory oczywiście pozostaną w Twojej gestii.
Gdybym miał jednak doradzać to:
VM oczywiście jest świetnym i prostym w obsłudze systemem.
Wybór CM, LM, VM, to wg mnie kwestia upodobań.
Zbudowałem kilka instrumentów inspirowany postami Kolegów z forum
więc gdybym miał poradzić coś w sprawie VM, to nie licz na to,
że z jednego odegrania symfonii Tannenberga uzyskasz "absolut".
Proponuję zbudowanie sprzętu, który potrafi na szybko spsocić
"razówkę", która później będzie spsotyfikowana.
Jedna z moich VM jest tylko VM, bez łączenia z NS (LM).
Psocę na niej "razówkę" wyssaną z prostego sprzętu (trąbka)
nawet bez kontrolowania temperatury.
Zasada 1kg cukru = 1L psoty wystarczy w zupełności.
Taka "razówka" zaprawiona perhydrolem i sodą, puszczona
na puzonie VM daje naprawdę niezłe efekty.
Muszę jednak zaznaczyć, że w takiej metodzie
z LM i CM uzyskać można identyczny efekt :) rewelacyjnego spirytusu.

Z psotnym pozdrowieniem
Calyx

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: piątek, 8 lip 2011, 19:40
autor: pokrec
Dzięki, Calyx!
Oczywiście, że po jednym koncercie nigdy nie przestaję, czasem, tylko, jak psocę jakies zbyt wytrawne wino owocowe, i to z deflegmatorem.
Absolucik cukrowy to zawsze robie na 2 recitale.
Ostatnio wyszedł mi całkiem niezły, z mojego sprzętu, tylko, że refluks kontrolowałem... moca grzania, a i tak mi czasem zalewało kolumnę. Mój drewniany e-ARC włączał deflegmację tylko, kiedy temperatura na wylocie przekraczała ustalony poziom (82 stopnie). Jednak na kolumnie o wysokości 1,5 m. wypełnionej ciętymi wiórami z nierdzewki i 3-ma zmywakami, jak się bardzo ostrożnie grzeje, to ze szczytu można uzyskać całkiem niezły produkt, nawet pracując na naturalnym refluksie kolumny.
Niestety, 40 mm średnicy kolumny to MAŁO. Dlatego myślę o budowie modułowej, kosztem dwóch złączek DIN więcej może uda mi się stworzyć aparaturę uniwersalną, którą można będzie skonfigurować niemal dowolnie wstawiając / usuwając odpowiednie fragmenty. Planuję kolumnę VM, ze wstawką LM Bokakoba (w przyszłości), nad tym spirala deflegmacyjna. Taki system powinien umozliwić konfigurację w dowolnym trybie pracy.
Projekt tak, czy siak, jest długoterminowy. Na razie na tym, co mam, muszę zagrać kolejnych kilka występów, bo wszystko, co zarobiłem na poprzednich poszło na orzechy. I potrzebuję następnego zarobku za te kilka miesięcy, żeby skończyć nalewkę...

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 9 lip 2011, 04:29
autor: sverige2
Kol.@Pokręć.
Projekty aparatury typu VM czy LM, lub obydwu razem,
już od dawna są dostępne, sprawdzone i gotowe do realizacji
i nie ma chyba większego sensu wyważanie otwartych drzwi.
Wystarczy tylko dokładnie projekt zrealizować,
bo częste próby wprowadzania w nich różnych indywidualnych zmian
zawsze kończyły się pogorszeniem parametrów pracy,
oraz gorszą jakością otrzymywanego destylatu.
O czym może zaświadczyć paru forumowych kolegów.
A więc tylko zakasać rękawy i do dzieła.
Pozdrawiam

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: niedziela, 10 lip 2011, 11:48
autor: pokrec
Super, poczytałem, pooglądałem.
Ponieważ uważam, że sparzyłem się na średnicy kolumny, tym razem chcę zrobic kolumne o średnicy ok. 60 mm (złączka DN 65) z odlotem bocznym par średnicy 1 cal z zaworem kulowym takimż właśnie.
Czyli od kega szłoby to tak:
redukcja z gwintu kegowego na złączkę DN 65 (z gniazdem na termometr kegowy),
rura z kwasówki o wysokości 100 cm,
pod następnym złaczem w rurze "metrówce" wspawane gniazdo na termometr, następnie owo złącze DN 65,
30 cm rury, pod nastepnym złaczem odlot par do chłodnicy i gniazdo na termometr
po kolejnej złączce rura ze spiralą deflegmacyjną zaślepiona kołnierzem do śrubowania, żeby wstawić tam spiralę deflegmacyjną, gniazdo na termometr i odlot par w systemie CM (do odbierania przedgonów i pogonów).
W razie czego będę mógł wstawić w środek odcinek 10 cm zakończony 2-ma złaczami do systemu LM. I mam wszystko w jednym.
klarnet.jpg
No i pytanie: czym się różnią złączki DIN od złączek SMS? Które są lepsze?
I skąd je wziąć, bo w sieci trafiłem na taką stronę:
http://www.korpax.pl/armatura_spozywcza.html
Ile za taką złączkę można dać a ile będzie za drogo? Skąd Wy je bierzecie?

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: niedziela, 10 lip 2011, 14:23
autor: radius
Ja polecił bym ci jeszcze dwie firmy:
1. http://www.italinox.pl/
2. http://www.cromostal.pl/

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: niedziela, 10 lip 2011, 22:36
autor: Wald
No i pytanie: czym się różnią złączki DIN od złączek SMS? Które są lepsze?
Pierwszą różnice pewnie znasz -to cena. Złącze SMS to złącze spożywcze gładkie wewnątrz. Nic nie może się tam zaczepić. DIN spełnia nasze wymagania. I tak rozkręcamy i myjemy wszystko po gotowaniu.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: wtorek, 12 lip 2011, 21:14
autor: pokrec
No to zamówiłem rurę 70x2, parę śrubunków DIN65 i innych farfocli. Jak dotrą na miejsce, to rysuję projekt na czysto, w skali i walę do znajomego, zaprzyjaźnionego ślusarza z tym wszystkim. Oj, będzie się działo... Mam nadzieję.
Aparaturę planuję "wszystko w jednym", wstawkę Bokakoba dorobię, jak znajdę "chwile wolnej gotówki". System robię w pełni modułowy. Kosztuje to ze 2 śrubunki DIN więcej, ale powiedzmy, że przeżyjemy, w końcu to ma być na lata.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: piątek, 22 lip 2011, 22:54
autor: pokrec
Szanowne Grono!
Materiały po lekkich bojach z kurierami już przyszły.
Niestety, do dyspozycji ponad kegiem do sufitu piwnicy mam tylko 180 cm na styk, czyli realnie 170 cm. Wygląda na to, że będę musiał zrobić głowicę leżącą typu AAbratek, żeby zmieściło się te 120 - 130 cm wypełnienia. Zadziała to z systemem VM? Tak tylko na wszelki wypadek pytam, bo a nóż ktoś coś wie, że mi się źle wydaje.
Wprawdzie w kuchni mam extra 40 cm do sufitu jeszcze, ale rodzina coś bredzi, że będzie smierdzieć w całym domu, ble, ble, nie chce mi się im dowodzić, że nie jestem wielbłądem. Poza tym w piwnicy jest fajnie. Cisza, spokój, nikt głowy nie zawraca w czasie działalności stricte podziemnej...
Bokakob niestety odpada, bo na samą wstawkę Bokakoba zużyję ze 20 cm wysokości i zostanie mi marne 20 cm na spiralę deflegmacyjną. Trochę mało.
Przy okazji będę miał system LM-VM z możliwością rozbudowy do CM, choć nie wiem, czy w ogóle będzie potrzeba używania CM-a.
Rury mam o średnicy zew. 70 mm.
Wypełnię na razie tym, co jest pod ręką - czyli zmywakami i wiórami z kwasówki. Nad sprężynkami pryzmatycznymi będę myślał w dalszej perspektywie.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: piątek, 22 lip 2011, 23:06
autor: macius
WYDAJE MI SIĘ, że może być skraplacz poziomy(aabratek), bo w sumie chodzi tylko o to żeby skroplić pary i zwrócić je na środek wypełnienia, więc czy skropli się z boku czy z góry to wszystko jedno. Ale powtarzam, że mi się tylko wydaje.
A CM... Ja mam taką opcję, ale jak sobie przypomnę drogę przez mękę z nim, to wolę się herbaty napić :mrgreen:
LM :ok:

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: piątek, 22 lip 2011, 23:12
autor: Calyx
pokrec pisze:...będę musiał zrobić głowicę leżącą typu AAbratek, żeby zmieściło się te 120 - 130 cm wypełnienia. Zadziała to z systemem VM?...
Zadziała :)
Swojego czasu zbudowałem taki instrument VM:

http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=3943

Trochę inne rozwiązanie niż AAbratek ale gra :)

Pozdrawiam Calyx

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 23 lip 2011, 09:56
autor: pokrec
Dzięki , Maciuś i Calyx, ja też tak myślę. Więc leżąca chłodnica pozostanie na tym etapie.
Inna sprawa: warto wspawać kołnierz DIN bezpośrednio do kega zamiast oryginalnego gwintu? Moim zdaniem to jest dobra opcja, bo na taką kolumne ten gwint od fittingu to trochę maławo - złamie się jeszcze, albo co...

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 23 lip 2011, 10:29
autor: Zygmunt
Gwint od kega jest praktycznie pancerny, ale jak masz rury 70tki, to ta "seryjna" dziurka w korku jest po prostu za mała. Nie pamiętam dokładnie, ale ona ma chyba 25mm...

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 23 lip 2011, 10:51
autor: pokrec
Nie do końca, Zygmunt, ma ok. 50 mm. Przynajmniej w tym moim kegu. Starczy? Bo albo wspawam tam połówkę DN65 , albo będę i tak musiał robic przejściówkę z gwinta fi 2 cale 14 zwojów/cal - DN65. Choć jeśli średnica wystarczy i nie będzie mi nic limitować, to wolałbym przy niej pozostać ze względu na mój poprzedni sprzęt, który w sam raz jako deflegmator, bez refluksu, nadaje się do koncertowania na śliwkowej razówce. Chociaż... większa średnica wlotu do kega kusi, bo łatwiej tam wsadzić jakiś kij z czymś na końcu do czyszczenia. No i mniej roboty dla slusarza: wyciąć otwór w kegu (wykrawając część z gwintem) i wspawać kolnierz. A tak - musiałby ciąć gwint (to akurat tokarką robi się łatwo) i pieścić redukcję średnicy. Poza tym grzałki łatwiej będzie założyć i serwisować jak mnie najdzie...
Ech! Jak zwykle - sporo do zadecydowania.
No i rzecz prozaiczna: jak zrobić sitko na dole, żeby wypełnienie się nie sypało do kega, jesli kolumna jest gładka i nie ma żadnego rantu do oparcia sitka?
Bo przy tej średnicy zmywaki już nie bardzo się klinują - są za małe. W rurze 40-tce wchodziły wsciekle ciasno, musiałem je wyciągać metodą wkręcania w nie gwintowanej szpilki budowlanej, zeby wyciągnąć po jednym, wypchnąć kilku zmywaków zaklinowanych w takiej rurce nie idzie żadną siłą. A tutaj - ledwo się trzymają ścianek, i to po rozczochraniu.
Chyba, żeby wepchać 2 równolegle, obok siebie na sam dół a potem - jak zwykle.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 23 lip 2011, 11:12
autor: Zygmunt
Chodzi Ci o cały gwint, czy o seryjny korek? Mi o korek, tamta dziura ma 35mm:
Obrazek

I kurcze nie bardzo jest jak to powiększyć... Najlepiej byłoby użyć takiego nypelka, jaki jest u mnie w LMie- wtedy masz rzeczywiście 50mm, a to spokojnie wystarczy. Tylko, że od jakiegoś czasu nie widać ich na Allegro... Pamiętaj, że gwint kegowy to nie jest gwint standardowy! Parametry tego gwintu są na forum i na piwowarstwo.eu


Zmywaki do dużych średnic wkłada się parami.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 23 lip 2011, 11:15
autor: Calyx
Wykręcany korek ma przelot trochę większy niż napisał Zygmunt.
Jest to ciut mniej niż 4 cm (przynajmniej w moim przypadku).
Po wykręceniu wlew ma 5 cm. Przejściówkę z mocowaniem
zrobiłem na korku ale można przecież spawać bezpośrednio do wlewu.
przejsciowka.jpg
edit: Zanim wysłałem Zygmunt już wstawił fotkę :)

Ten 4 cm przelot bez problemu wystarcza przy rurze 6,3 (2").
Nigdy nie udało mi się zalać instrumentu, choć grzałem na maxa.
Tym bardziej nie będzie problemu z powrotem do kotła,
jeśli otwór będzie miał 5 cm, nawet przy 7 cm rurze.

Pozdrawiam Calyx

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 23 lip 2011, 13:24
autor: pokrec
Ja mam już taki nypel pasujący do gwintu w kegu, robiony wg. wzoru z gwintu korkowego. Mam znajomego bardzo zdolnego slusarza - frezera - tokarza - spawacza, autentyczna złota rączka i on mi to zrobił z tekstem, że to jest gwint calowy, nie metryczny, fi 2 cale i 14 zwojów na cal.
Tylko ten nypel, to on pasuje do mojej poprzedniej aparatury, do nowej już nie za bardzo. Za duża różnica w średnicy rur.
A oryginalnego korka od kega nie używam do niczego.
Jak wystarczy 4,5 - 5 cm średnicy wlotu, to mam zagwozdkę, bo jednak ten śrubunek DN65 bardziej by tam pasował pod kolumnę. A dorobienie z blachy Cu zaślepki do śrubunku z wylotem (bo planowałbym używać kega tez jako wytwornicy pary do bełkotki) nie wygląda na arcytrudne.
Tak biję się z myślami na głos. Może z tego wyjdzie jakaś fajna rzecz?

Aha, jeszcze zamieszczę może projekt głowicy, jakby się komuś cos nasunęło:

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: niedziela, 24 lip 2011, 22:27
autor: Wald
Również wykorzystałem śrubunki do unifikacji sprzętu. Zamiast szukać, kupować specjalny nypel, odciąłem gwint od korka. Po odwróceniu dolna część wystaje nad kołnierz kega i doskonale nadaje się do wspawania w śrubunek. Ja roztaczałem śrubunek żeby wchodziło dość ciasno i zlutowałem to razem na srebro. Widać wszystko na zdjęciu http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view Na tym mogę montować wszystko. Jest mocne i trwałe. Bliźniaczy śrubunek mam zamontowany na szybkowarze. http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view To żeby do 5 litrów nie rozgrzewać kega.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 6 sie 2011, 16:22
autor: ksawery
@pokrec:

Wygląda na to, że pójdą przetartą przez Ciebie drogą :)

Chciałbym dopytać o szczegóły projektu przedstawionej przez Ciebie głowicy:
- ten wylot na nyplu 1/2 cala to wyjście VM na zawór kulowy? w innych projektach widziałem 3/4 cala lub 1 cal więc czy to nie za małe wyjście? ... tak tylko pytam...
- a gdzie termometr? nie będzie w głowicy? domyślam się, że w kegu i około 30 cm poniżej poziomu wypełnienia będą, a w głowicy rezygnujesz z termometru?
- w innym poście zadawałem też pytanie, czy aby nie jest potrzebne przewężenie w kolumnie do wyjścia VM, ale póki co nie mam odpowiedzi

Bardzo mi się podoba prostota tej kolumny.
Calyx pisze: Jedna z moich VM jest tylko VM, bez łączenia z NS (LM).
Kolego Calyx,

Chciałem podpytać o ten "tylko VM": tak konstrukcja najbardziej mnie kusi z uwago na prostotę wykonania, ale w innym poście otrzymałem info, że tą metodą nie można oddzielić przedgonów i pogonów od gonu właściwego.

Jak więc tym sterować? - odbierać pierwsze pięćdziesiątki i do zlewu, potem właściwy gon w temperaturze 77,3, a po skoku temperatury po prostu zakończyć proces machając ręką na to co jeszcze udałoby się wycisnąć z kega?

Gdyby to było takie proste, to dla mnie OK - nie ma dla mnie znaczenia że z zawartości kega uzyskam 80% tego co potrafi wycisnąć ktoś inny na LM/VM. Ale tylko pod warunkiem, że to co odbiorę jest towarem wysokiej jakości oraz że jest jakiś w miarę prosty sposób, dzięki któremu można rozpoznać kiedy zacząć a kiedy skończyć odbierać frukty, aby nie dostały się tam ani przedgony, ani pogony.

Ksawery

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 6 sie 2011, 17:29
autor: Roberts
@Ksawery
czy aby nie jest potrzebne przewężenie w kolumnie do wyjścia VM, ale póki co nie mam odpowiedzi
przewężenie jest wręcz niewskazane, jeżeli jest taka potrzeba to znaczy że jest źle zbudowana kolumna. Proporcje powierzchni odbioru do kolumny musza być odpowiednie, może powierzchnia odbioru być za duża bo wtedy zawór zawsze można przymknąć.
Pogony i przedgony odbieram bez problemu i pierwszy raz czytam że się tego nie da oddzielić, niby dla czego?

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 6 sie 2011, 18:09
autor: pokrec
@Ksawery: ta droga jeszcze nie jest przetarta, bo nadal części czekają na spawanie. Sezon urlopowy... Jak dalej tak pójdzie, to kupię spawarkę i sam nauczę się spawać TIG-iem. Na zdrowie mi wyjdzie. Ale projekt jest. I myślę, że będzie działał.
Wylot VM mam na calowym nyplu zaraz nad wypełnieniem. Z drugiej strony kolumny planuję 4 termometry: zaraz nad kegiem, 30 cm poniżej wyjścia VM, na poziomie VM i na głowicy. Wszystkie wkręcane w nyple półcalowe.

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 6 sie 2011, 18:37
autor: ksawery
Roberts pisze:@
przewężenie jest wręcz niewskazane, jeżeli jest taka potrzeba to znaczy że jest źle zbudowana kolumna. Proporcje powierzchni odbioru do kolumny musza być odpowiednie, może powierzchnia odbioru być za duża bo wtedy zawór zawsze można przymknąć.
Pogony i przedgony odbieram bez problemu i pierwszy raz czytam że się tego nie da oddzielić, niby dla czego?
1. "przewężenie raczej niewskazane" - w aparaturze Gobo takowe jest (i w przewężeniu kolumny jest odbiór VM) co opisuje kolumna Gobo http://alkohole-domowe.com/forum/gobo-b ... o%20buduje a z kolei w innym poście (już się pogubiłem w którym...) kolega newcomer pisze "Pary mają wpadać w ruch burzliwy" w kontekście przewężenia

2. moja kolumna będzie z rury 2-calowej więc zawór VM 3/4 cala będzie OK? czy raczej montować 1 cal?

3. kolega pokrec napisał w innym wątku (na moje pytanie o kolumnę z czystym VM, bez żadnych CMów, LMów etc.) że:
pokrec pisze: 1. Gołym systemem VM nie odbierzesz ani przedgonów, ani pogonów. Jesli nie chcesz ich odbierać, system VM powinien Ci wystarczyć.[/quot]

...i stąd moje pytanie o te przedgony, pogony.
Czy mógłbyś mi opisać w skrócie proces destylacji na "gołym VM-ie" w kontekście odbierania przedgonów/pogonów. Bo mam trochę mętlik.

Ksawery

Re: Aparatura VM - zanim zacznę projekt

: sobota, 6 sie 2011, 19:42
autor: raptor
Przewężenie w wejściu VM nie jest konieczne. Pionowy odcinek rury od chłodnicy do kolanka też jest zbyteczny, a przeszkadza we wstępnym zasysaniu par, dłużej czekamy na perwsze krople z chłonicy. Wielkością wejścia VM nie sterujemy stosunkiem R/R podziału par w głowicy. W zależności od średnicy zaworu będzie jedynie większa lub mniejsza prędkość par w padających na chłodnicę. Zawór kulowy 1/2 w zupełności wystarczy do kolumny z rury 60,3mm. W podziale par w systemie VM determinującą rolę pełni chłodnica, a dokładniej jej powierzchnia chłodząca. Zdolność wytworzenia podciśnienia potrzebnego do zasysania par etanolu. Przy odpowiednich rozmiarach, dostosowanych do kolunmy, możemy bez regulacji zaworem kulowym otrzymać rządany podział par, ale jest to raczej niewykonalne, bo musiałyby być stałe parametry takie jak temperatura wody chłodzącej oraz ilość pary dostarczanej przez kocioł(w szczególności to drugie ulega ciagłej zmianie w trakcie procesu). Dlatego należy stosować chłodnice "przerośnięte", dławiąc przepływ zaworem kulowym, bądź też zaworem iglicowym zamontowanym na końcu chłodnicy. Drugie rozwiązanie jest dużo łatwiejsze do regulacji.