Strona 1 z 1

Jaki odstojnik

: czwartek, 18 wrz 2014, 13:10
autor: rolka212
Witam,
zrobiłem jakiś czas temu prosty a tani sprzęt i teraz chce założyć coś takiego, bo wymyśliłem sobie że nie będzie mi przerzucać zacieru, wtedy jest mętne a smak :womit:
Czy to będzie dobre raczej dalej ta piana nie pójdzie jak ten (odstojnik) będzie mijał okół 2-3 litrów pojemność.
W :google: nic nie znalazłem takiego, a nie chciał bym zakładać nic w połowie do chłodnicy.
Co o tym myślicie?

Re: Jaki odstojnik

: czwartek, 18 wrz 2014, 14:17
autor: Emiel Regis
To nie odstojnik a deflegmator. Załóż, a poprawisz osiągi i smak.

Re: Jaki odstojnik

: czwartek, 18 wrz 2014, 14:31
autor: ramzol
Najlepiej jak to będzie rura Fi42-60 z 50cm długości, bezpośrednio nad kotłem (zamontowana w pokrywce).
poczytaj troszkę na temat budowy pot stilla http://alkohole-domowe.com/forum/post57 ... lla#p57254.

Proponuję dołączyć fotkę i opis procesu.
Żółte leci bo za mocno grzejesz i masz małą średnice rury odbierającej pary. Garnka nie zalewaj do pełna tak do 3/4 objętości i spróbuj odbierać kropelkowo (tak żebyś widział spadające krople).
Termometr obowiązkowo w kotle, z czasem będziesz dzielił na smak.
Czytaj, pytaj a będzie Ci dane :D
Czy to co wyleci daje się pić??

Re: Jaki odstojnik

: czwartek, 18 wrz 2014, 16:10
autor: aronia
Jeżeli szukasz w google to coś podobnego szukaj pod hasłem bufor lub stabilizator: http://alkohole-domowe.com/forum/stabil ... 10343.html , ale bez jakiegokolwiek refluksu nie licz na jakieś super efekty(testowałem przy owocówkach). Jak już chcesz przebudowywać to pomyśl o rozwojowym pot-stillu: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-pi ... ml#p106781 . A jeżeli chodzi o odstojnik to przeczytaj to: http://alkohole-domowe.com/forum/odstoj ... t9099.html

Re: Jaki odstojnik

: czwartek, 18 wrz 2014, 19:23
autor: radius
Jeżeli koniecznie chcesz zamontować odstojnik jako zabezpieczenie przed przerzucaniem nastawu, to zrób go w taki sposób;
AdamsStill.jpg