Strona 7 z 16

Re: RE: Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: czwartek, 7 maja 2020, 20:20
autor: robert4you
.Gacek pisze:Rozbieżność pomiędzy czujnikami jest wręcz znikoma. Widać, że w środku są termometry z napisem Dallas 18B20, a nie tylko ds18B20.
/.../
Czy "e-arc" nie będzie wariować przy takich skokach?


Wszystkie czujniki pracują do trzech miejsc po przecinku. Efekt który widzisz na telefonie to sposób wyświetlania ustawiany bezpośrednio w aplikacji.
Możesz w każdej chwili to zmienić sam.
OLM też ustawiony jest na dwa miejsca po przecinku tylko program nie wyświetlił zera.
Earc jest dodatkowo chronione histerezą i pracuje stabilnie.
Nie wiem o jakich skokach i opadach piszesz, przy stabilnej kolumnie i dobrze zaizolowanych portach odczyt temperatury na 10p stoi jak zamurowany.

Co jest w środku nie wiem, ale dokładność jest ok.

PS:
Odczyty czujników pochodzą ze sterownika składanego dla ciebie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: RE: Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: czwartek, 7 maja 2020, 20:25
autor: george1255
robert4you pisze:Wreszcie doszły DSy w pożądanym wykonaniu.
Niestety ciągle czekam na złącza.
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Robercie, skąd zamówiłeś? Podaj namiary :-) sam szukam porządnych sond, bo moje mają dość spory rozrzut...

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: czwartek, 7 maja 2020, 20:30
autor: robert4you
Poczekajcie aż sam kupię na zapas bo wszystkie mi wykupicie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: czwartek, 7 maja 2020, 20:39
autor: robert4you
Trzeba pamiętać o tym że na dokładność pomiaru wpływ ma też sposób oprogramowania czujników w kodzie. Źle napisany kod może powodować spore przekłamania.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: czwartek, 7 maja 2020, 20:46
autor: robert4you
Czy ktoś z szanownych kolegów zdobił już choć jeden proces na nowym sterowniku?
Mój nastaw ciągle jeszcze pracuje. Jak na złość zrobiło się zimno i wolno mu idzie.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: RE: Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: czwartek, 7 maja 2020, 21:28
autor: .Gacek
robert4you pisze:Nie wiem o jakich skokach i opadach piszesz, przy stabilnej kolumnie i dobrze zaizolowanych portach odczyt temperatury na 10p stoi jak zamurowany.


Każda z moich kolumn zawsze była dobrze odizolowana od czynników zewnętrznych. Od pewnego czasu korzystam ze znanego i lubianego MSR-a od Boleckiego. Bardzo dokładny pomiar czujnika A25 przerzuciłem z 10-tej półki na pomiar temperatury wody chłodzącej. Na 10-tej półce zainstalowany był zwykły DS i nawet podczas godzinnej stabilizacji skakał odczyt pomimo braku odbioru i stabilnej mocy przyłożonej na grzałkę.
Ten sam problem miałem jeszcze gdy pracowałem z kolumną Thor Elite 54mm od Zygmunta. Strasznie irytowały mnie te skoki góra-dół o 0,6 stopnia. Nie wiem czy tylko ja się tak gapiłem jak szpak w gnat na ten termometr. Być może jestem przewrażliwiony... :hahaha:

robert4you pisze:Co jest w środku nie wiem, ale dokładność jest ok.
PS:
Odczyty czujników pochodzą ze sterownika składanego dla ciebie.


No nie ukrywam, że bardzo się cieszę :mrgreen: i czekam na paczkę jak moje dzieci na świętego Mikołaja na gwiazdkę :mrgreen:

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 06:19
autor: .Gacek
Elektrozawór z podanego wcześniej linka jest bardzo masywny i ładnie wykonany. Niestety ma bardzo duże zapotrzebowanie prądowe. Natężenie podczas pracy jest na poziomie 1,40 A :shock:

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 06:50
autor: aakk
W takim wypadku będzie się bardziej grzał? Gdzieś chyba widziałem taki zawór z cewką 12W.

Gacek sondy masz bezpośrednio w kolumnie przez porcik czy w wspawanej zaślepionej rurce?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 07:04
autor: Doody
Jeżeli chodzi o elektrozawory, to kiedyś stosowałem taki w akwarystyce. Służył do otwierania dopływu CO2 do akwarium roślinnego, gdy włączało się i do jego odłączania gdy światło gasło.
Ponieważ światło świeci się w zbiorniku około 10 godzin, szukałem elektrozaworu, po pierwsze takiego aby był na 230V (nie chciałem kombinować w dodatkowymi zasilaczami lub transformatorami) po drugie, żeby był małej mocy i się nie grzał. Udało mi się taki kupić, który po kilku godzinach pracy robił się ledwo ciepły. Jak odnajdę go w starych gratach to wrzucę zdjęcie.

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 07:43
autor: .Gacek
No i właśnie o to mi chodzi. Cewka pobierając taki prąd na pewno będzie się grzać, pytanie tylko jak bardzo.... Całość jest zalana plastikiem i nawet nie ma jak się za bardzo chłodzić.
Elektrozawór Roberta pobiera znikomy prąd na poziomie 360mA.
Przypuszczam, że jest to spowodowane tym, że zawór może zatrzymać nawet 10 barów i dlatego musi być bardzo mocny.

Porty termometrów mam różne.
W zbiorniku oraz płaszczu mam porty ze wspawanych gilz 6mm. Dzięki takiemu rozwiązaniu wsuwam w port gołego DS-a i mam małą bezwładność oraz w miarę rzeczywisty pomiar temperatury. Strzykawką z pastą termoprzewodzącą wstrzykuję tylko raz przy montażu czujnika.
W kolumnie mam wkręcone nyple 1/4 cala z wałkiem silikonowym i gilzę umieszczam "na wcisk".
Termometr na wodzie wychodzącej mam zrobiony na trójniku pneumatycznym. Na przelot idzie woda fi 8, a "w odgałęzieniu" mam wbity wręcz termometr.

Re: RE: Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 07:51
autor: rastro
.Gacek pisze:Ten sam problem miałem jeszcze gdy pracowałem z kolumną Thor Elite 54mm od Zygmunta. Strasznie irytowały mnie te skoki góra-dół o 0,6 stopnia. Nie wiem czy tylko ja się tak gapiłem jak szpak w gnat na ten termometr. Być może jestem przewrażliwiony... :hahaha:

Te 0,6º to takie dziwne przeskoki, może chodziło o 0,06º - to by miało sens i było by możliwe jak temperatura ustabilizuje się gdzieś na granicy x,0625 i konwersja raz da x,0625 a innym razem x,0. Ale 0,6 zupełnie nie pasuje do tego scenariusza.

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 08:15
autor: .Gacek
Kolega @rastro ma oczywiście rację. Chodzi mi właśnie o skoki temperatury 0,06 stopnia :ok:
Dziękuję za poprawkę!

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 08:24
autor: rastro
Pewnie żeby tego efektu nie było wystarczy zrobić uśrednianie kilku ostatnich pomiarów, które zadziała jako prosty filtr.

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 08:59
autor: ogurek
Podpowiecie jak oznaczone są wyprowadzenia w sondach Boleckiego? Głupio nie wykorzystać skoro mam ;)

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 09:22
autor: .Gacek
Z tyłu na panelu jest napisane. Niestety nie mam zdjęcia sondy z wtyczką.

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 09:38
autor: ogurek
+ D - tzn VDD DQ GND?

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 09:38
autor: Moskit81
Zielony V+
Biały DTA
Brązowy GNDObrazek

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 09:53
autor: .Gacek
Tak.

Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 09:56
autor: ogurek
Dzięki
Ktoś ma czas i chęci poprowadzić za rękę laika? Chyba już wszystko skompletowałem ;)

Re: RE: Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

: piątek, 8 maja 2020, 10:49
autor: robert4you
rastro pisze:Pewnie żeby tego efektu nie było wystarczy zrobić uśrednianie kilku ostatnich pomiarów, które zadziała jako prosty filtr.
To jest zły pomysł. Trzeba przyjąć że czas jednego pomiaru to ok 1sek. Więc liczenie średniego pomiaru z np 10 ciu odczytów to słaby pomysł.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka