Strona 1 z 1

Aabratek a wysokość pomieszczenia 2m.

: niedziela, 22 gru 2019, 09:34
autor: tomek82
Witam wszystkich.
Przymierzam się do zakupu sprzętu aabratek ale mam pewien problem. Miejsce w którym może stać sprzęt ma 2m wysokości. Słyszałem że długość kolumny ma wpływ na jakość destylatu i zastanawiam się czy warto.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 16:49
autor: Kula
Przy standardowej konstrukcji 2m to minimum na budowę poprawnie zbudowanej kolumny z becką 30L.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 17:30
autor: tomek82
Kolumnę można zmodyfikować? kega chciałem 50l przy tej wysokości to domyślam się że pewnie pod zamówienie do spawania. Podpowiedzcie coś jak możecie.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 18:52
autor: Drupi
Wykop, wykuj elegancki dołek, kanał z większym luzem, żeby był swobodny dostęp do spustu, na dole podłączysz pompkę od pralki i wypompuje ci odpady do góry. Boki obłóż z obciętej w poprzek starej metalowej beczki . Na spód posadzkę samopoziomującą. Gotowa w sklepach.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 19:25
autor: tomek82
A bez rozkuwania posacki i psucia fundamentu?.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 19:42
autor: .Gacek
Zbiornik na leżąco. Szukaj tematu "świnia" kolegi Feti. Do tego głowica typu Thor, chyba kolega Kula ma teraz najniższą takową na rynku. Ewentualnie zostaje Ci budowa zbiornika na zamówienie np u kolegi Ks2507.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 20:54
autor: aakk
2m wysokości to mało i trzeba kombinować? Keg 50cm, wysokość głowicy powiedzmy 20-30cm. Zostaje 120cm na rurę (wypełnienie). Uważam że przy tej wysokości to co uda się otrzymać będzie jak najbardziej dobre, tym bardziej dla osoby początkującej. A przedłużenie rury w przyszłości to nie problem.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 22:31
autor: Skir
Mam kolumnę dzieloną130 cm, głowicę aabratek i niestety przy KEGu 30 mam 2 cm do sufitu piwnicy :(. Towar wychodzi wyśmienity, ale nie ma już miejsca na bufor czy wziernik. Na szczęście od wiosny jest garaż. Powiem szczerze: tez zastanawiałem się nad wkuciem w posadzkę. Piwnica wysokość 205 cm.

Re: Aabratek

: niedziela, 22 gru 2019, 23:23
autor: tomek82
Wkuwanie się w posadzkę wydaje się problematyczne z jeszcze jednego powodu. Zauważyłem że każdy zbiornik ma zlew na dole zbiornika.

Re: Aabratek

: poniedziałek, 23 gru 2019, 16:58
autor: Skir
Zawsze można odkręcić kolumnę i wyciągnąć zbiornik. . Ja mam problem inny: termometr na wysokości 1/3 Kega. Musiałbym przerobić na sondę. Kusi, bo w podłodze mam chyba stare odejście wodkan. W podłodze mam obwód 2cm drewniany kwadrat zalany betonem. Kusi żeby sprawdzić... :)

Re: Aabratek

: środa, 25 gru 2019, 12:36
autor: seneka
Tak jak Ci kolega wyżej radził. Zainwestuj w porządny zbiornik. Mój od KSa ma 67 l i jest niższy od kega 30.

Re: Aabratek

: czwartek, 26 gru 2019, 20:45
autor: tomek82
Czyli nie stracę na jakości destylacji przez to że ogranicza mnie wysokość. To dobrze wiedzieć. Mam jeszcze jedno pytanie czy mogę w jakiś sposób przyspieszyć proces? Co odpowiada za prędkość destylacji, pytam bo widzę że cały proces trochę czasu zajmuje. A czasami po prostu tego czasu nie ma. No i oczywiście nie chciałbym przez to tracić na mocy i jakości.

Re: Aabratek

: piątek, 27 gru 2019, 02:11
autor: aakk
Zastosowanie bufora pozwala skrócić proces. Mimo że jego główna rola jest nieco inna to również przyczynia się do skróceniu całego procesu. No i naturalnie większa średnica rury - większa moc grzania - większa prędkość odbioru.

Re: Aabratek

: czwartek, 9 sty 2020, 22:33
autor: george1255
Ja mam wysokość 200cm razem z keg.
Keg 50l, katalizator 30cm, kolumna 1m, głowica aabratek. Całość daje 200cm. Średnica kolumny 50mm. Wszytko wychodzi ok. Jak to mówią, jakoś towaru zależy od umiejętności operatora :-)

Możesz ładny kwadrat wykuć w podłodze, obrobić go, dać kątownik po obwodzie żeby później jakaś pokrywa ładnie leżała i już.

Re: Aabratek

: wtorek, 11 lut 2020, 14:31
autor: Baryla
aakk pisze:Zastosowanie bufora pozwala skrócić proces. Mimo że jego główna rola jest nieco inna to również przyczynia się do skróceniu całego procesu. No i naturalnie większa średnica rury - większa moc grzania - większa prędkość odbioru.
Przede wszystkim średnica rury. Im większa tym szybciej kapiemy. Im większa średnica tym mocniejsze grzałki do przeprowadzenia procesu.

Re: Aabratek

: niedziela, 29 lis 2020, 11:25
autor: MASaKrA_Domingo
Baryla pisze:
aakk pisze:Zastosowanie bufora pozwala skrócić proces. Mimo że jego główna rola jest nieco inna to również przyczynia się do skróceniu całego procesu. No i naturalnie większa średnica rury - większa moc grzania - większa prędkość odbioru.
Przede wszystkim średnica rury. Im większa tym szybciej kapiemy. Im większa średnica tym mocniejsze grzałki do przeprowadzenia procesu.
Odkopię start temat. Główna zaleta bufora to nie skrócenie procesu, a przede wszystkim świetna separacja pogonow. Mam bufor i nie wyobrażam gotowania zboża lub cukru bez niego. Ewentualnie zacier jeśli robisz na whisky może być bez, ale ja nie lubię zbożowych pogonow, więc i tak bym dał.