Re: Reflux zewnętrzny - kontrola płynu #1.
: niedziela, 2 lis 2008, 13:45
No ładnie ale znów nie mierzysz gęstości i nie będziesz wiedział co dzieje się z cukrem. Jak się gdzieś zapodzieje 1/2 kg to nie wielka strata ale jak zacznie Ci niknąć np 5kg no to już przepuścisz 3L 95% - trochę szkoda.
Problem jest, że wszędzie i każdy ma inne drożdże i nie wiadomo jak je 'czytać' i co doradzać. Paramentry obiecane przez producenta trzeba zmniejszyć o 5%-8%. Ja mam takie co robią 8kg w 21L i zawsze daję 7kg.
Notabene - będę się bawił z drożdżami piekarskimi i starał coś z nich wyciągnąć - nie koniecznie wielkie % ale są łatwo dostępne i z odpowiednią mieszanką można by i 10%-12%
osiągnąć. Wpadnij to popracujemy nad tą sprawą, wtorek/środa jest ok.
Z fermentującymi płynami nie spiesz się, niech się uspokoją, ustoją, oczyszczą - one zawsze jeszcze resztki dorabiają po cichu (też muszą sobie dorobić...).
Ciao
Jules
Problem jest, że wszędzie i każdy ma inne drożdże i nie wiadomo jak je 'czytać' i co doradzać. Paramentry obiecane przez producenta trzeba zmniejszyć o 5%-8%. Ja mam takie co robią 8kg w 21L i zawsze daję 7kg.
Notabene - będę się bawił z drożdżami piekarskimi i starał coś z nich wyciągnąć - nie koniecznie wielkie % ale są łatwo dostępne i z odpowiednią mieszanką można by i 10%-12%
osiągnąć. Wpadnij to popracujemy nad tą sprawą, wtorek/środa jest ok.
Z fermentującymi płynami nie spiesz się, niech się uspokoją, ustoją, oczyszczą - one zawsze jeszcze resztki dorabiają po cichu (też muszą sobie dorobić...).
Ciao
Jules