Strona 1 z 4

Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 31 paź 2019, 22:43
autor: Nowacky
Witam,
Jak każdy wie gotowanie gęstego jest pewną naszą zmorą a więc najlepszym rozwiązaniem staje sie wtedy płaszcz+mieszadło, jednak koszta tego są już dosyć znaczne a i waży to też trochę więcej.
A więc w mojej głowie zrodził się taki pomysł podgrzewanego / podwójnego dna. Rozglądając się na znanym portalu aukcyjnym pewien producent stosuje coś takiego tylko, że dla gazu a ja myślałem o prądzie.
Szukałem też na forum ale zbyt wielu informacji na ten temat nie znalazłem.

Czy któryś z kolegów miał okazje coś takiego testować i może powiedzieć coś więcej na ten temat??

Pozdrawiam:)

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 1 lis 2019, 06:45
autor: jatylkonachwile
Nie mam doświadczenia w tym temacie ale kilka razy ktoś się wypowiadał że gęste zaciery zbożowe grzał na taborecie gazowym i bez przypalenia.
Jeśli chcesz płaszcz to robią takie kotły z płaszczem wodnym lub olejowym. Wtedy nic się nie przypala bo za duża powierzchnia.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 1 lis 2019, 12:45
autor: Nowacky
Ja właśnie mówie o podgrzewanym spodzie czyli płaszczu tak jakby tylko od dołu zbiornika, wspominał o tym kolega @Herbata666
Tutaj:post95234.html?hilit=podw%C3%B3jne%20dno#p95234
Gęste destylowane 2-3 razy na rok a więc pełnego płaszcza chciałbym uniknąć a bardziej mieć możliwość wlania do zbiornika dowolnej ilości płynu :mrgreen:
Ale wracając do podwójnego dna, gdy zbiornik jest fi400 to pole podstawy a wiec i podwójnego dna wynosi 1256cm2 a wiec zakładająć, że na 1cm2 można dać 2W to moc maksymalna jaką możemy grzać nie bojąc się o przypalenia wynosi 2,5KW a więc teoretycznie można przeprowadzić pełną rektyfikacje na kolumnie fi63,5.
Wiem, że mając jeszcze płaszcz na bokach powierzchnia wymiany ciepła jest dużo większa, ale czy podstawa jest niewystarczająca do naszych celów i ilości??

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 1 lis 2019, 19:57
autor: czamnian
Ja posiadam grube dno w garze, grzane gazem ale gdy destyluje młóto po-browarnicze gęste na 3/4 pojemności, to używam dociętej blachy dziurkowanej. Młóto zatrzymuje się na blaszy, a pod blachą 2,5cm luzu gdzie znajduje się płyn, czyli podwójne dno i sprawa rozwiązana.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 1 lis 2019, 22:11
autor: Imbir
czamnian pisze:gdy destyluje młóto po-browarnicze
Sory że nie w temat ale co dokładnie robisz z tym młótem, "cukrówkę na młócie" pochwalisz się ? Jestem też piwowarem i zwyczajnie młóto daję w kanał...plisss udziel rąbka tajemnicy :shock:

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: sobota, 2 lis 2019, 17:06
autor: Nowacky
O możliwości destylacji z sitem perforowanym już czytałem tylko potrzeba odpowiednio duży otwór aby to sito tam włożyć :D
Natomiast ja myślałem o wykonaniu czegoś takiego https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 956#p66956
Tylko zamiast normalnej grzałki 5/4 zastosować taką https://destylandia.pl/szukaj?controlle ... it_search=
Zmiana grzałki na kołowej zamiast wkręcanej w mufę według mnie pozwoli nam zrezygnować z zespawywania 2 kegów. :scratch:

Ale nadal czekamy może znajdzie się właściciel podobnego cudeńka i opowie coś o nim:D

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: sobota, 2 lis 2019, 17:06
autor: czamnian
Powiem szczerze że walenie młóta w kanał to ciężki grzech, gdyż jeśli jest świeżo wygotowane to moje kaczki, kury a nawet krowy są za tym szalone! Ale jeśli chce robić odzysk Z TEGO MŁÓTA, to biorę wiadro fermentacyjne i wrzucam je tam ( 15kg przed gotowaniem ), 3l cukru rozpuszczonego w wodzie, sok z cytryny oraz dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Następnie zalewam TO MŁÓTO wodą do poj. 30l ( POJEMNOSC WIADRA FERMENTACYJNEGO ) i dodaje 4 łyżki GĘSTWY DROŻDŻOWEJ i jehana!
Gdy skończy fermentować wrzucam wrzystko jak leci do gara i jadę na PS'ie 160cm fi.28. Potem drugi odpęd i super łagodny spiryt 80'ka jak znalazł do nalewek. Co robię z tym po gotowaniu? Odcedzam resztki wody i mieszam że śrutą owsianą dla krów lub drobiu, jedzą aż im się uszy i dzioby trzęsą haha! :klaszcze:
Raz po pierwszym zabiegu dokładnie posortowałem uzysk i serducho rozcieńczyłem do 50% i też był super bimberek, lecz do łychy mu brakło troszku...

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 18 gru 2019, 22:03
autor: jacek8l
Pozwolę sobie odkopać. Szukam rozwiązania do zacierania piwa. Najlepiej było by mieć płaszcz i grzałki żeby zautomatyzować zacieranie. Pomysł z podwójnym dnem mi się podoba ale jak to działa w praktyce? Czy może lepiej zrobić cały płaszcz keg w kegu? Orientuje się ktoś czy keg 80L wchodzi do 100L? Chciałbym robić większe warki niż 25L, nawet keg 50L by wystarczył.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 20 gru 2019, 21:22
autor: kwik44
Zawsze możesz też uwalcować blachę. Ja tak mam zrobione na kegu 80l.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 3 sty 2020, 22:18
autor: tonku
jacek8l pisze:Pozwolę sobie odkopać. Szukam rozwiązania do zacierania piwa. Najlepiej było by mieć płaszcz i grzałki żeby zautomatyzować zacieranie. Pomysł z podwójnym dnem mi się podoba ale jak to działa w praktyce? Czy może lepiej zrobić cały płaszcz keg w kegu? Orientuje się ktoś czy keg 80L wchodzi do 100L? Chciałbym robić większe warki niż 25L, nawet keg 50L by wystarczył.
Kup garnek 50l i do boju. Nie zacieraj w automacie! Ciężko Ci na chwilę przy garze stanąć z łychą?

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: niedziela, 5 sty 2020, 00:54
autor: jacek8l
tonku pisze:Kup garnek 50l i do boju. Nie zacieraj w automacie! Ciężko Ci na chwilę przy garze stanąć z łychą?
Zacieram w 40L emalii i z warki na warke ulepszam sprzęt, im wygodniej tym lepiej. A grzanie i mieszanie na sterowniku pozwoli na bardziej rygorystyczne trzymanie temperatur. Z łychą nie jest tak prosto utrzymać recepture. Bałtyka zacierałem z "płaszczem" garnek w garnku i to była męka, jeśli nie ulepsze sprzętu to nigdy tego nie powtórze, wolał bym na kolanach przejść maraton.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 9 sty 2020, 21:39
autor: Arti44
Keg 50l din wchodzi w keg euro 50l. Przeważnie, ponoć można trafić na wyjątki. Do tego musisz zrobić samemu wywijkę (lub zlecić). Problemem jest wsadzenie grzałek tak, aby odległość den kegow od siebie była jak najkrótsza.
Ponieważ keg euro jest niższy od kega din, do tego tracisz 7 do 14cm na wsadzenie grzałek, tak uzyskany kociołek będzie miał do 35l pojemności. Licząc do końca płaszcza, bo oczywiście możesz uciąć keg din u samej góry i będziesz miał prawie 50l. Przy mieszadle lub pompie cyrkulacyjnej (sugeruje Biab - to będzie prawie rims jednokotłowy) nie będziesz miał problemu z uzyskaniem jednorodne temperatury a i wydajność się poprawi.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 10 sty 2020, 08:41
autor: Adaszcz31
Witam,
Ja mam rozwiązanie keg w kegu, medium olej. Przy gotowaniu śliwowicy z gęstym i nic nie przypala. Kupowałem u Zygmunta i mogę szczerze polecić.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 10 cze 2020, 09:23
autor: Kòpôcz
Odświeżę trochę temat...
Przyjdzie pewnie pora na gęsty wsad, wolę się na to przygotować. Gabaryty i orurowanie zbiorników z pełnym płaszczem mnie przestraszają, także, jak autor postu, zauważyłem u "propagatorów zimnych palców" kegi z płaszczem tylko w dnie. Obliczenia @Nowacky dot. mocy grzania na 1cm2 wydają się obiecujące, ale... Ma ktoś coś takiego? Używa? Czy gra jest warta świeczki? Proszę na tą chwilę nie namawiać mnie na pełny płaszcz - prędzej podejmę eksperyment z grzałką ULWD, niż postawię w mieszkaniu taki cyberpunkowy kocioł.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 12:10
autor: Góral bagienny
Grzałki ULWD nie zdadzą egzaminu przy gotowaniu gęstego.
Grzałem przefiltrowaną śliwowicę (worek filtracyjny) mocą 1500w i przypaliło grzałkę.
Nie było to mocne przypalenie, śliwowicy wyszło to na dobre :D Niemniej grzałkę musiałem czyścić ;)

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 13:24
autor: donald1209
czamnian pisze:to używam dociętej blachy dziurkowanej.
A jaka średnica tych dziurek? Mam takie coś z otworami 8 mm. Do owocówek typu pigwowica, śliwowica, calvados się sprawdza. Nie próbowałem ze zbożem.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 13:26
autor: drgranatt
Góral bagienny pisze:...Grzałem przefiltrowaną śliwowicę (worek filtracyjny) mocą 1500w i przypaliło grzałkę.
Czy była to grzałka ULWD o mocy znamionowej 1500 W?

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 13:35
autor: Góral bagienny
Grzałka 2000w z Destylatory Miedziane.
Ponoć takie mam zamontowane :scratch:

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 13:39
autor: drgranatt
Góralu, byłbym wdzięczny za podanie długości płaszcza i średnicy rurki tej grzałki, gdyby to nie było zbyt uciążliwe oczywiście.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 13:59
autor: Góral bagienny
Zaraz będę gotował :D to wykręcę grzałkę i pomierzę wszystko :)
Edit. Grzałka ma 80cm długości średnica zewnętrzna rurki to 8.5 mm :)

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 16:48
autor: drgranatt
Może i ta grzałka jest jak zwał tak zwał ULWD a może nie...
Z tego co pamiętam to tego typu grzałki (Ultra Low Watt Density) mają mieć wartość do 2,5 W/cm²
Z podanym wymiarów łatwo można wyliczyć jaka jest obciążalność powierzchniowa w W/cm² wg wzoru:
2 • 3,14 • 0,425 • 80 = 213,5 cm²
Jeżeli powierzchnia płaszcza grzałki wynosi tyle ile wynosi to wykonując działanie otrzymujemy:
2000 W : 213,5 cm² = 9,37 W/cm²

Góralu, jeżeli grzałeś mocą 1500 W to grzałka miała obciążenie powierzchniowe na poziomie ≈ 7 W/cm². Nic więc dziwnego, że przypaliło się. Poziom między 2-2,5 W/cm² jest wartością bezpieczną do grzania gęstych.

Wnioski wyciągnij sam.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 17:01
autor: Góral bagienny
Hmm :scratch: Czyli po prostu to było oszustwo pisząc o grzałkach ULWD :scratch:
Cóż polecałem tego producenta od dziś przestaje :silent:

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 17:05
autor: Kòpôcz
W prawdzie nie temat grzałek mnie interesuje, ale jako alternatywa... Obserwuję okresowo grzałki ULWD od kilku lat (rozważałem rurę RIMS do piwa). Przyznaję, że chyba nie trafiłem na grzalki, które by miały tam małe obciążenie na cm². Czyżby pozostało nam tylko łączenie np. 3x2000 w szereg, albo... no właśnie - płaszcz pod dnem? Czyżby nikt nie miał doświadczeń z takim (pół)płaszczem?

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 17:13
autor: Góral bagienny
Mam płaszcz w kegu 50l i jest tylko 4.5cm grubszy od oryginału wraz z ociepleniem.
Więc nie rozumiem Twojej niechęci do pełnego płaszcza :scratch:
Grzałki mam zamontowane pod kegiem.
Edit. 9 cm grubszy :D 4.5cm ma z jednej strony.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 17:22
autor: drgranatt
Kòpôcz pisze:...Czyżby pozostało nam tylko łączenie np. 3x2000 w szereg...
Jak połączysz tak grzałki i podepniesz pod 230 V to otrzymasz raptem ~630 W. Gdybyś podpiął je pod 400 V to już będzie o wiele lepiej bo wyjdzie ~1900 W.

Re: RE: Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 18:52
autor: Kòpôcz
Góral bagienny pisze:9 cm grubszy
To jedna z przesłanek. Gdyby samo dno mogło spełniać dobrze funkcje grzania gęstego, to kega euro podniosło by to do wysokości DIN i wciąż da się to schować w szafie.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 20:14
autor: Góral bagienny
A nie taniej będzie zmienić szafę :scratch:
Może podaj wymiary tej szafy :scratch:

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: czwartek, 11 cze 2020, 20:17
autor: Kòpôcz
Mam już w niej ukrytą chłodzącą komorę fermentacyjną do piwa

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 12 cze 2020, 14:04
autor: .Gacek
Jest taki jeden gość, który robi takie kociołki z podgrzewanym dnem. Mam tutaj jedno zdjęcie jeszcze przed ociepleniem. Jeżeli ktoś potrzebuje mogę znaleźć do niego kontakt.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 12 cze 2020, 14:24
autor: Kòpôcz
Czyli to może mieć sens... Poproszę o namiar, jeśli można.
P.S. To Twój kocioł?

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 12 cze 2020, 16:22
autor: niebieski-n2
Wydaje mi się, że najlepszy w tym temacie jest Kula. Robi kotły z płaszczem, keg w kegu, w cenie przyzwoitej. Jak ja szukałem, nie było lepszych i tańszych.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 12 cze 2020, 18:03
autor: .Gacek
Mam maila od kolegi @Feti. Wysyłam Ci na PW.
Jak mam piec od kolegi @sero :D i bardzo sobie chwalę.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: piątek, 12 cze 2020, 19:07
autor: Kòpôcz
Dziękuję. Robi się klęską urodzaju... ;)

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: niedziela, 14 cze 2020, 20:10
autor: wolan
Jak będziesz miał daj znać jak się sprawuje bo rozważałem coś takiego zrobić do różnych eksperymentów :).
Ktoś coś takiego na forum rozważał ale temat chyba umarł :(

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 21 kwie 2021, 12:21
autor: Kòpôcz
Temat trochę umarł, bo... Namiar @.Gacka już nie opłaszczowuje kegów, robi piękne od podstaw, ale fi55. Jedna z ofert OLX-owych nie dała się zrealizować z uwagi na okresowy brak czasu wykonawcy. Ostatecznie mam pełny płaszcz, ale udało się go tak zaprojektować, że poza grzałką i spustem nic nie wystaje poza obręb kega.
Ale...
Mąka żytnia. Gotuję gęste, rozgrzewam 3,5kW i nie przekraczam temperatury w płaszczu 120°C. Przy odpędzie nie przekraczam 1,5kW, a temperatura w płaszczu nie przekracza 110°C. Kapie jak ma kapać, pachnie umiarkowanie. Zawartość kotła spuszczam dopiero następnego dnia (20-24h), gdy ostygnie. Czy powinno mnie niepokoić, że:
- dunder jest ciemny, blisko mlecznej czekolady, lub wyrobu czekoladopodobnego;
- zapachu dundru nie nazwałbym spalenizną, ale wykorzystując porównanie do chleba to bliżej mu zapachowi mocno przypieczonej skórki
- delikatne przypalenia w zbiorniku na linii poziomu gliceryny w płaszczu. Być może to nie przypalenie, a jedynie wyschnięty osad.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 21 kwie 2021, 12:50
autor: ZiemniakPyrka
Lesgo w którymś z tematów wspominał właśnie, że zacier karmelizuje się w tym miejscu (co wydaje mi się może wpływać na smak). Może spróbuj grzać z mniejszą mocą? Będzie trwało dłużej ale może unikniesz tego. Opisz może trochę Twój kociołek.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 21 kwie 2021, 12:58
autor: Kòpôcz
Zbiornik wewnętrzny z 30l finnkega. Gliceryny 15l. Zalewam max 25l (jeśli dolewam wcześniejszy pogon, bez pogonów 22-23), rury 54/51. Odpęd robię na wariancie głowicy NS. Na początku 20-30 minut "stabilizuję", przedgony odbieram kropelkowo (2-3 krople /sek, ok. 200ml), potem zaworek odkrecam na full, do niemal zera w kegu trwa to ponad 6h (cały proces ok. 8h). Przy pszenicy, ryżu, czy młótowce problem nie występował, przy życie sie powtarza.

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 21 kwie 2021, 13:01
autor: BrockKennedy
Bardzo ciekawe doświadczenie, muszę to wypróbować

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 21 kwie 2021, 16:23
autor: .Gacek
Kòpôcz pisze: Mąka żytnia. Gotuję gęste, rozgrzewam 3,5kW i nie przekraczam temperatury w płaszczu 120°C. Przy odpędzie nie przekraczam 1,5kW, a temperatura w płaszczu nie przekracza 110°C.
Może tutaj jest problem? Ja nie przekraczam 105*C w płaszczu.
Wrzucisz fotki tego kotła?

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

: środa, 21 kwie 2021, 17:44
autor: Kòpôcz
Golas zaraz po wykonaniu.ObrazekObrazek