Strona 1 z 1

Whisky Alembiki

: sobota, 15 wrz 2012, 09:12
autor: radius
Wszyscy ( :?: ) wiemy, że whisky pędzi się w miedzianych alembikach, ale czy ktoś się zastanawiał dlaczego różne gatunki łyskaczy pędzi się w alembikach o różnych kształtach :?:
Poniżej przykłady alembików do kilku gatunków tego szlachetnego napoju.
pot still Drumguish.jpg
pot still Glenkinchie.jpg
pot still Glenmorangie.jpg
pot still Lagavulin.jpg
pot still Strathmill.jpg

Re: Whisky Alembiki

: sobota, 15 wrz 2012, 14:04
autor: Wald
A który aparat jest do którego rodzaju whisky?
Czy nie jest to wyłącznie różna, radosna działalność inżynierów, projektantów?
A może przekonanie konkretnej firmy do danego kształtu? Może tradycja poszczególnych producentów?
Te różnice zapewne mają wpływ na smak, aromat, ale sądzę że to podobnie jak u nas, na forum. Każdy chce tego samego, doskonałej jakości, a mnogość rozwiązań konstrukcyjnych w dążeniu do ideału, może powalić kandydatów do braci kapiącej.

Re: Whisky Alembiki

: niedziela, 16 wrz 2012, 20:01
autor: lesgo58
Rodzaje whisky są w podpisach pod każdym zdjęciem.
Kształt na pewno wpływa na wyrób finalny.
Ale jest jeszcze dodatkowo tyle innych czynników i zmiennych...

Re: Whisky Alembiki

: piątek, 21 wrz 2012, 18:26
autor: JanOkowita
Tu jest ciekawe połączenie alembika i kolumny:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hEPlt88b ... creen&NR=1[/youtube]

Re: Whisky Alembiki

: wtorek, 25 wrz 2012, 23:09
autor: stoney
Reflux, reflux i jeszcze raz reflux.
Dzięki właściwościom miedzi, czyli znakomitemu przewodzeniu ciepła oraz powolnemu operowaniu aparaturą uzyskiwany jest efekt reflux po ściankach alembiku. Z kolei reflux to większy kontakt i reakcja z miedzią: katalizuje związki siarki i nadaje kwiatowych aromatów.

Stosunek powierzchni alembiku do ilości wydobywających się z kotła par, wysokość alembiku, oraz ukształtowaniu łabędziej szyi i ramienia, to wszystko wpływa na stopień refluxu, a zatem produkt finalny może być czystszy i lżejszy w smaku im większy reflux.

Zwróćcie uwagę na ukształtowanie ramienia (łączy łabędzią szyję z chłodnicą): opadające ramię minimalizuje reflux w tej części alembiku (skroplone na tym etapie pary spływają do chłodnicy) z kolei wznoszące się ramię zwraca skropliny na łabędzią szyję, kaptur i dalej po ściankach do kotła.

Re: Whisky Alembiki

: wtorek, 11 gru 2012, 11:34
autor: Arturddz
JanOkowita pisze:ciekawe połączenie alembika i kolumny:
Mi najbardziej podoba się kolor tego aparatu. Ta czerwień jest poprostu piękna. Jak jeszcze sobie pomyślę co ten aparat robi to już wogóle usmiech z japy nie schodzi... :)

Re: Whisky Alembiki

: czwartek, 9 maja 2013, 08:50
autor: JanOkowita
Kto chce mieć coś takiego przed domem ? :D

Re: Whisky Alembiki

: czwartek, 9 maja 2013, 09:15
autor: radius
Qrwa, JanieO, aleś mi dźwignął ciśnienie :poklon; Teraz przez kilka następnych nocy nie będę spał, marząc co mógłbym uzyskać na tym aparacie gdybym go miał w ogródku :odlot: :klaszcze:

Re: Whisky Alembiki

: czwartek, 9 maja 2013, 09:25
autor: Emiel Regis
Wbrew pozorom nie jest to coś niedostępnego, kwestia ceny.
@radius marzenia się spełniają :lol:
Leć do providenta, a ja zarezerwuję dla Ciebie ten alembik i pomogę telefonicznie w transakcji. Nawet biorąc pod uwagę transport cena jest niezła.
http://www.leboncoin.fr/materiel_profes ... tm?ca=19_s
Lubisz dłubać w miedzi to sobie poprawisz to i owo :D

Ps. Wersje zabudowane, ten sam model;

http://www.leboncoin.fr/materiel_profes ... tm?ca=19_s
http://www.leboncoin.fr/materiel_profes ... tm?ca=19_s

Re: Whisky Alembiki

: czwartek, 9 maja 2013, 09:32
autor: radius
@Emiel, coś ty, 3 000 € :?: :o Zapomniałeś, że jestem polskim emerytem :D
Ale maszynki - piękne :ok:

Re: Whisky Alembiki

: piątek, 17 maja 2013, 08:02
autor: JanOkowita
A może taki malusi alembik miedziany ? Pod tymi płachtami z folii chyba kryją się jakieś tajemnicze sterowniki ?