Jedno gotowanie i przez węgiel, czy wystarczy?
: niedziela, 15 mar 2020, 12:28
Witam
Zawsze gotowałem dwa razy na kolumnie 1,30 m i zimne palce, pierwsze wiadomo, a drugi raz rozcieńczałem do 30-40 proc max i drugie gotowanie z pilnowaniem temperatur na płynnej regulacji, efekt był zadowalający, lecz dało się wyczuć lekki zapach drożdży.
Teraz chciałem spróbować troszkę inaczej, czy wystarczy przegotować raz nie przekraczając np 83 st C i cały destylat przeciągnąć przez węgiel aktywowany, czy węgiel może w pewnym sensie zastąpić drugie gotowanie? Proszę mądrzejszych o radę.
Pozdrawiam
Zawsze gotowałem dwa razy na kolumnie 1,30 m i zimne palce, pierwsze wiadomo, a drugi raz rozcieńczałem do 30-40 proc max i drugie gotowanie z pilnowaniem temperatur na płynnej regulacji, efekt był zadowalający, lecz dało się wyczuć lekki zapach drożdży.
Teraz chciałem spróbować troszkę inaczej, czy wystarczy przegotować raz nie przekraczając np 83 st C i cały destylat przeciągnąć przez węgiel aktywowany, czy węgiel może w pewnym sensie zastąpić drugie gotowanie? Proszę mądrzejszych o radę.
Pozdrawiam