Strona 1 z 1

Jedno gotowanie i przez węgiel, czy wystarczy?

: niedziela, 15 mar 2020, 12:28
autor: Wizard
Witam

Zawsze gotowałem dwa razy na kolumnie 1,30 m i zimne palce, pierwsze wiadomo, a drugi raz rozcieńczałem do 30-40 proc max i drugie gotowanie z pilnowaniem temperatur na płynnej regulacji, efekt był zadowalający, lecz dało się wyczuć lekki zapach drożdży.

Teraz chciałem spróbować troszkę inaczej, czy wystarczy przegotować raz nie przekraczając np 83 st C i cały destylat przeciągnąć przez węgiel aktywowany, czy węgiel może w pewnym sensie zastąpić drugie gotowanie? Proszę mądrzejszych o radę.

Pozdrawiam

Re: Jedno gotowanie i przez węgiel, czy wystarczy?

: niedziela, 15 mar 2020, 20:48
autor: Pablito
Przeczytaj te tematy:

viewtopic.php?t=9284

oraz temat kol. Aronia viewtopic.php?t=10969

Re: Jedno gotowanie i przez węgiel, czy wystarczy?

: wtorek, 17 mar 2020, 07:27
autor: imar42
Pablito pisze: [...]
oraz temat kol. Aronia nehttps://alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=10969
Z powyższego linka należy usunąć dwie pierwsze literki, bo w takiej postaci prowadzi do pustej strony!
Ten jest prawidłowy (poprawiony) :arrow: viewtopic.php?t=10969