Strona 10 z 18

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 22 gru 2018, 21:28
autor: akczak
Sprawdź szczelność wszysktich połączeń i spawów. Jeden z kolegów miał podobny problem a przyczyną okazał się jak dobrze pamiętam rozszczelniony spaw gdzieś na kotle.
Pozdrawiam

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: niedziela, 23 gru 2018, 09:46
autor: lesgo58
mirek-swirek pisze:Koledzy. mam problem i go nie rozumiem.
Mirek - mógłbyś przenieść post albo opisać swój problem w innym temacie? ;)
Ten temat dotyczy zupełnie czegoś innego. :scratch:
Zresztą jak dobrze się wczytasz w pierwsze kilka postów to odpowiedź znajdziesz od razu... :ok:

:piwo:

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: niedziela, 23 gru 2018, 12:48
autor: mirek-swirek
Leszku, posta niestety nie przeniosę, bo nie mam uprawnien moderatorskich i nie mam jak :)
Czy mógłbyś mi proszę pomóc i wskazać rozwiązanie?
Ja przeczytałem ten temat już jakieś 87 razy w życiu :) Albo mam postępująca demencję, albo bystrość mi przytępiała w związku z ostatnimi wydarzeniami na gruncie społeczno-polityczno-osobistym. Nie umiem znaleźć. Gupi jestem. Nie umiem też stwierdzić, do którego tematu by się bardziej mój post nadawał. :(

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: piątek, 4 sty 2019, 20:00
autor: mirek-swirek
No i się chyba wyjaśniło. Chociąz wciąż nie jestem pewien, co do rektyfikacji drugiej czesci nastawu, z korej odzyskałem tylko cca.3 litry.
Woda odwarowa po rektyfikacji ostatniej partii nastawu miała słodkawy smak. Nastaw był niedofermentowany. Trzecia częśc nastawu oddestylowała się tak samo, czyli przy 96 stopniach zaczęła rosnąc temperatura w kolumnie i nie bardzo dało się ją ustabilizowac. Sprawdziłem grzałki przy różnych temperaturach, ich rezystancja się nie zmieniała, ani pobór mocy sie nie zmieniał. Zdemontowanie regulatora równiez nie wniosło nic do procesu.
Dzisiaj reketyfikowałem urobek w ilości 12,5L metodą 2,5 czyli de facto dzisiaj 1,5. razem z przedgonami i pogonami, odebrałem 12 litrów. Pół litra zostało w odwarze. Proces zakończyłem, kiedy na termometrze w 2/3 kolumny temperatura poszybowała w górę, a w kotle wskazanie wynosiło 99,8 stopnia.
Z maszyną wszystko okej. Musi była to wina nastawu. Nie rozumiem tylko, dlaczego alkohol skończył się w zbiorniku, a temperatura była tak niska.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: niedziela, 6 sty 2019, 17:15
autor: michal278
Bo to co gotujemy to nie mieszanina dwuskladnikowa woda-spirytus. Dlatego w wodzie odwarowej jest nie tylko woda.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: poniedziałek, 7 sty 2019, 02:28
autor: wkg_1
Leszek - mam pytanie. W pierwszym poście wątku kompendium masz zdjęcie z podpisem "Bufor - dwie wersje". Czy Ty próbowałeś rektyfikacji w tej konfiguracji "bufor nad buforem" czy to tylko do zdjęcia ?
Bo jeżeli Duch Buraka mieszka koło pogonów to ta konfiguracja powinna zadziałać : )

Pozdrawiam !

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 9 lut 2019, 16:10
autor: aakk
Ile urobku powinienem uzyskać przy drugim podejściu? Powiedzmy mam 3L serca i po odlaniu przesgonow itp ile mi powinno wyjść samego serca po drugim razie?

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: niedziela, 10 lut 2019, 08:15
autor: lesgo58
To zależy od sprzętu jego konfiguracji, a przede wszystkim Twojej cierpliwości. 2 litry to minimum. 2,5 litra będzie wynikiem rewelacyjnym.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: niedziela, 10 lut 2019, 08:31
autor: aakk
Czyli wszystko ok bo mialem jeszcze kilka przecieków na maszynie i musiałem w trakcie na gwint dać teflonu więc jakieś tam straty były i łącznie wyszło nieco ponad 2L. (wliczając przedgony) więc chyba wszystko w miarę ok.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: środa, 20 mar 2019, 20:34
autor: irek89
Czy można gotowanie 2,5 podzielić na dwie części?
Tzn jeśli zaleje wsad ~ 50% i odbiorę przedgony a później doleje wody to będą jakieś przeciwskazania żeby ponownie zagotować wsad dzien później?

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: środa, 20 mar 2019, 20:58
autor: lesgo58
Nie ma żadnych przeciwwskazań..
Ja kiedyś, gdy mój zbiornik był mniejszy i bez płaszcza gotowałem przez dwa dni. Pierwszego dnia wsad o maksymalnym stężeniu. Po czym odlewałem połowę do osobnego garnka a pozostałość w zbiorniku głównym uzupełniałem wodą rozcieńczając do tych 20% i gotowałem na wyjściowo. Drugiego dnia gotowałem tę część odlaną poprzedniego dnia.
Teraz po zmianie zbiornika mieszczę się z tymi operacjami w jeden dzień.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: środa, 20 mar 2019, 22:06
autor: .Gacek
Leszku to jaki Ty masz teraz zbiornik? Mi takie stężenia nie wchodziły do kega 50 litrów, nawet jak starałem się lać "pod korek"...

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: czwartek, 21 mar 2019, 06:32
autor: lesgo58
Teraz mam zbiornik 60l. Idealnie pasuje do nastawów po 46l. Jednego dnia gotuję dwa nastawy. Następnego zaś dnia robię operację doczyszczania i dopieszczania surówki z poprzedniego dnia... :punk:

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 10:03
autor: wkg_1
A jakie grzanie ?

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 10:42
autor: aakk
Taboret gazowy ten ~ 7kw z tego co na aukcji pisali. Skręcony jest prawie na maks. Ledwo ledwo płomień.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 10:51
autor: lesgo58
adamkli pisze:Czy to normalnie że w kegu osiągnęła około 96*C musiałem zjechać aż do 5ml/min z odbiorem aby utrzymać stabilizację kolumny?
Jak najbardziej. Wszystko zależy od jakosci i typu termometru. Sprawdzałeś na samej gotującej się wodzie co Ci pokazuje ten sam termometr?

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 11:36
autor: wkg_1
adamkli pisze:Taboret gazowy ten ~ 7kw z tego co na aukcji pisali. Skręcony jest prawie na maks. Ledwo ledwo płomień.
No wiesz - w takim razie dostarczone ciepło może być tak małe, że par ledwie ledwie wystarcza na to 5 ml odbioru przy refluksie pozwalającym na rektyfikację przy stabilnej 10-ej. Kolumnę masz o bardzo małej średnicy (czyli wydajności) to musisz grzać minimalnie, może spróbuj minimalnie zwiększyć grzanie (parowanie) ale to sam musisz wyczuć. Byle nie zalewało kolumny.
Z gazem to zawsze nie tylko ryzyko ale i kłopotliwe sterowanie mocą.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 12:30
autor: aakk
Faktycznie po zwiększeniu grzania trmp na 10P poszła troszkę do góry ale po chwili zaczęła opadać i się ustabilizowało. Teraz gdy mam już 98.1*C w kegu trmp na 10P 95*C odbiór maksymalnie zamknięty. Obawiam się że jak zmniejsze grzanie to znów będzie taka sytuacja jak na początku..


Edit: czy zwiększenie średnicy samej kolumny bez zmiany wysokości da dużą różnicę w wydajności? Obecnie mam około 120cm wysokości + z boku około 30cm głowicy. (refluks zewnętrzny).

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 12:58
autor: wkg_1
adamkli pisze:Faktycznie po zwiększeniu grzania trmp na 10P poszła troszkę do góry ale po chwili zaczęła opadać i się ustabilizowało.
I tak ma być.
adamkli pisze:Teraz gdy mam już 98.1*C w kegu trmp na 10P 95*C odbiór maksymalnie zamknięty.
No to stanowczo za dużo. Powinno byc tyle ile na początku (najczęściej 77-78 stopni zależnie od ciśnienia atm., dokładności termometrów i strat ciepła na portach termopar) po stabilizacji kolumny. Może kilka setnych więcej - niektórym tak skacze po rozpoczęciu odbioru przy pewnym sprzęcie.
adamkli pisze:Obawiam się że jak zmniejsze grzanie to znów będzie taka sytuacja jak na początku.
Oczywiście. Musisz wyczuć jakie maksymalne grzanie nie zalewa Ci kolumny, odjąć minimalnie i tego się trzymać. @Lesgo58 opisał to w akapicie o mierzeniu wydajności kolumny w pierwszych postach tego wątku. Oczywiście adekwatnie dostosować przepływ wody chłodzącej.
adamkli pisze:Edit: czy zwiększenie średnicy samej kolumny bez zmiany wysokości da dużą różnicę w wydajności? Obecnie mam około 120cm wysokości + z boku około 30cm głowicy. (refluks zewnętrzny).
Różnica w wydajności będzie taka jak różnica pola przekroju kolumny czyli będzie rosła z kwadratem średnicy.

Tak jak na szybko policzyłem to 5ml jest całkiem niezłym wynikiem przy tej średnicy kolumny, małym grzaniu przy 96 w kegu i bez bufora...
Masz sprężynki czy zmywaki ?

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 13:31
autor: aakk
Mam na dole kawałek zmywaka aby tylko sprężynki nie wypadły. No i z 90cm sprężynek tych lepszych, tylko z nierdzewki, miedzi nie stosuję bo tylko cukrówki robię. Mam jeszcze pomysł wspawać od dołu takie sitko aby pozbyć się zmywaka i w to miejsce wsypać sprężynek dodatkowo w połowie długości wspawać kilka prętów 2mm aby nie ubijały się tak bardzo choć i tak co każdą robotę przewracam rurę aby je wzruszyć.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 14:47
autor: wkg_1
Myślę, że większość twoich problemów bierze się z grzania gazem - niestabilności ilości dostarczanej energii a stąd fluktuacji RR.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 14:59
autor: aakk
Czy przy większej rurze łatwiej będzie mi się regulowało gazem? Jeśli dobrze myślę to teoretycznie tak bo będę mógł mocniej grzać więc będę miał większy zakres od małego do dużego płomienia (takiego który nie będzie mi zalewał kolumny).

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 15:02
autor: psotamt
adamkli pisze:Czy przy większej rurze łatwiej będzie mi się regulowało gazem?
Oczywiście. A jeśli jeszcze większy kocioł do tego dołożysz to już całkiem spoko. Bezwładność układu znacznie wrośnie i wtedy stabilniej będzie odbywał się proces.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 30 mar 2019, 15:06
autor: wkg_1
Może i tak, nie wiem, z gazem mam do czynienia głównie przy gotowaniu rosołu a tu tak trzeba żeby pyrkał na minimum przez kilka godzin ; )
Na pewno będziesz miał większą wydajność - przynajmniej zanim nie wyleci Ci to wszystko w powietrze.
Piszę o rurze większej w sensie większej średnicy. Przy rurze dłuższej będziesz miał lepszą separację frakcji - czystszy alkohol.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 2 kwie 2019, 06:58
autor: grzechum79
Witam, kolega lesgo58 wspomniał o przepisie na wódkę czystą. Może go ktoś podać bo nie mogę się go doszukać. Z góry dziękuję.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: piątek, 5 kwie 2019, 23:10
autor: astromax@wp.pl
Kolega autor tematu wszystko ładnie opisują ale ja jako początkujący chętnie bym zobaczył zdjęcia lub rysunki kolumny i oznaczenia OVM czy OLM w którym miejscu to się znajduje , bo jako początkujący a czytam to forum już jakieś 2 tygodnie średnio po 6 godzin dziennie nie wiem gdzie to się znajduje na kolumnie

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: sobota, 6 kwie 2019, 08:03
autor: lesgo58
Mówisz - masz:
post94422.html#p94422
Tutaj zaś masz bezpośredni temat opisujący obniżone ujścia: topic8997.html
A tak wygląda bufor stabilizująco wzmacniający: post103313.html#p103313
A tutaj temat traktujący o buforze: topic10343.html
A na koniec polecam ten dział do poczytania. Są tam zebrane wszystkie potrzebne tematy wprowadzające w tajniki wiedzy rektyfikacyjnej i destylacyjnej. toplist?mode=topic

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 11 cze 2019, 21:56
autor: aakk
Przy gotowaniu 2.5 najpierw rozcieńczamy do 55% a później do 20% a nawet mniej. Jaka jest różnica jeśli ostatecznie rozcieńczę do np 30%? Czy wpłynie to na jakość lub może na ilość?

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 11 cze 2019, 22:04
autor: .Gacek
@adamkli, rozumiem, że to pytanie retoryczne...

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 11 cze 2019, 22:06
autor: aakk
Nie, tak czytam posty na różnych forach i trafiam na takie nawet sprzed 8 lat i kiedyś rozcieńczało się do takich wartości ale nie mogę znaleźć konkretnego wytłumaczenia różnicy..

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 11 cze 2019, 22:19
autor: .Gacek
Metoda 2,5 oraz rozszerzona metoda 4,5 (praca z buforem) jest wymyślona oraz przetestowana orzez autora temata tj lesgo58. Jest to destylacja/rektyfikacja z odbiorem przedgonów oraz pogonów w różnych stężeniach procentowych alkoholu, w zaleźności od metody oraz pracy na otwartym/zamkniętym buforze przy danym punkcie pracy. Jest to metoda bardzo ceniona przez ludzi szukających neutralnego wręcz spirytusu do nalewek, który nie oddawałby do owocu i naoitku niechcianych aromatów. Polecam dogłębną lekturę. Uwierz warto...

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 11 cze 2019, 22:25
autor: aakk
Ale ja to wiem jak działa ta metoda bo sam ją stosuję, czytałem temat wielokrotnie.. Po prostu naszła mnie po kilku głębszych taka myśl i zapytałem.. zadałem tutaj takie pytanie coby nie zakładać nowego tematu. Szybkie pytanie szybką odpowiedź..

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: środa, 12 cze 2019, 06:35
autor: lesgo58
adamkli pisze:Nie, tak czytam posty na różnych forach i trafiam na takie nawet sprzed 8 lat i kiedyś rozcieńczało się do takich wartości ale nie mogę znaleźć konkretnego wytłumaczenia różnicy..
Faktycznie tak się robiło. I oczywiście nikt Ci nie zabroni robić tak w dalszym ciągu. Jeśli jakość będzie Ci odpowiadać to droga wolna.
Jednak metoda 2.5 (obecnie nawet 4.5) jest swego rodzaju ewolucją w stosunku do tamtych metod. Jest kompromisem między efektywnością procesu a jego efektownością. Nie jest procesem idealnym, bo na uzyskanie gotowego produktu składa się tyle czynników, że każdy z własnego doświadczenia powinien wyciągać subiektywne wnioski. I opracowywać swoją własną metodę.
Metoda 2.5 powstała w celu oczyszczenia surówki w sposób prawie idealny. I to się udało.
Tak więc jeśli z jakiś tam powodów chcesz rozcieńczać surówkę tylko do 30% - to możesz tak zrobić. Różnic mimo iż występują nie jestem Ci w stanie opowiedzieć, bo jak tu opowiedzieć jakość i smak. To są tak subiektywne odczucia... Ale ja raczej odradzałbym rozcieńczenie 30%.
Oczywiście jakiekolwiek rozcieńczenie nie wpływa na ilość otrzymanego gotowego produktu.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: czwartek, 4 lip 2019, 22:17
autor: heht
Witam kolgę,

Bardzo dziekuje za twojego wyczerpującego posta, potraktowalem go w calości jak instrukcje do zbudowania kolumny rektyficacyjnej , a później do samego procesu.Wszystko świetnie sie udalo dzieki w wiekszości Twoim informacjom. Od kilku miesiecy jestem wlascicielem kolumny i udaje mi sie wytwarzać w procesie dwukrotnej destylacji świetny bezwonny spirytus mysle , że jest to klasa lux.
Dzieki i powodzenia.

Heht ;) :klaszcze:

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: poniedziałek, 23 gru 2019, 19:47
autor: Lord Pagon
:D Po prawie 2 latach pracy na kolumnie 2 dni temu zrobiłem w końcu 2,5 metodą i powiem tak szacun wielki i ukłon w stronę lesgo58 . Nigdy nie było czasu a produkt po 1 przelocie był do przyjęcia i gotowy do picia od zaraz . Dziś spróbowałem formy delux i naprawdę taką jest albo bardzo jej blisko :D . Tak pożegnam mojego szafkowego potwora Cu 54 i zobaczymy co powstanie na nowym sprzęcie :mrgreen:

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: środa, 12 lut 2020, 13:15
autor: jary11
W uzupełnieniu do praktycznego zastosowania metody 2,5 opisanej przez Kolegę lesgo58 dodaję trochę informacji uzupełniających.
Metoda 2,5 działa, ponieważ zanieczyszczenia spirytusu cechują się współczynnikami lotności - różnymi dla poszczególnych frakcji zanieczyszczeń, które w dodatku zmniejszają się wraz z podwyższeniem mocy spirytusu. Rozcieńczanie roztworu podwyższa lotność i tym samym pozwala na dokładniejsze usuwanie niepożądanych frakcji.
Dla niektórych związków - aldehyd octowy, octan metylu, mrówczan etylu i octan etylu współczynnik lotności jest znacznie wyższy od 1 nawet przy wysokich stężeniach spirytusu, ale inne są bardziej lotne przy mniejszych.
Ze współczynnika lotności można przejść na współczynnik rektyfikacji, jako stosunek współczynnika lotności składnika do lotności alkoholu etylowego. Tu istotne jest spostrzeżenie, że jeżeli współczynnik rektyfikacji K jest > 1, to na skutek rektyfikacji otrzymuje się destylat o większej zawartości zanieczyszczeń, niż płyn poddany rektyfikacji. W naszym przypadku są to przedgony.
Natomiast, jeśli współczynnik jest mniejszy od 1 wtedy destylat będzie bardziej czysty niż ciecz źródłowa, czyli zanieczyszczenia stanowią niedogony.
Współczynnik K dla poszczególnych ubocznych składników w spirytusie przy jednakowym stężeniu alkoholu jest różny. Zmienia się on również w znacznym stopniu w zależności od mocy roztworu alkoholowego, w którym znajduje się dany składnik. I tą właśnie zasadę wykorzystuje Kolega legso58.
Poniżej przedstawiam wartość współczynnika K dla poszczególnych alkoholi w zależności od mocy destylowanej cieczy


MOC SPIRYTUSU / K 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
Mrówczan etylu 8 7,2 6,8 6
Octan metylu 5,8 5,2 4,9 4,8 4,5 4
Octan etylu 5,6 5,6 5,3 5 4 3,5 3,3 2,8 2,2
Izomaślan etylu 3 2 1,2 1
Octan izoamylu 1,5 1,2 1 0,7 0,6
Izowalerianian izoamylu 1 0,7 0,5 0,3
Alkohol amylowy 2,8 2,4 1,6 1 0,7 0,5 0,4 0,3 0,25

Jak z powyższego zestawienia wynika, destylacja w stężeniu 50 - 55 % powoduje usunięcie w przedgonach pierwszych pięciu estrów. Natomiast kolejna destylacja w stężeniu niższym - 20 % sprzyja lepszemu usunięciu octanu metylu oraz alkoholu amylowego.
Trudnym do usunięcia jest octan izoamylu - jego lotność jest bliska lotności alkoholu etylowego, natomiast temperatura wrzenia jest wysoka - 142 stopnie, co sprzyja jego pozostawaniu w roztworze wyczerpanym (nastawie).

Poglądowo zamieszczam temperatury wrzenia aldehydów, estrów, kwasów i alkoholi w roztworze z alkoholem etylowym. Czyli niektórych ze składników wchodzących w skład spirytusu surowego.

Nazwa Temperatura wrzenia w °C

Aldehydy
octowy 20,8
propionowy 49,0
furfurol 162,0

Estry
mrówczan etylu 54,2
octan metylu 56,0
octan etylu 77,2
izomaślan etylu 110,1
maślan etylu 121,0
octan izoamylu 142,0
izwalerianian etylu 134,3
Acetal 102,9

Alkohole
metylowy 64,7
n-propylowy 97,2
izobutylowy 107,0
n-butylowy 118,0
amylowy (optycznie czynny) 128,0
izoamylowy 132,0

Kwasy
mrówkowy 101,0
octowy 118,0
masłowy 163,5

Teraz do dzieła - udanych destylacji.

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: poniedziałek, 16 mar 2020, 20:16
autor: tomek1192
Hej,

Świetny temat. Dzięki niemu zauważyłem wiele swoich błędów :)
Mam kilka pytań, nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na nie (kolumna 60.3 LM):
1. Po stabilizacji kolumny i odebraniu przedgonów, może (powinna?) wzrosnąć temperatura na głowicy o ~0,3-0,4*C, na 10 półce może wzrosnąć o 0,1*C. Rozumiem, że temperatury po odbiorze przedgonu uznaję za stabilne i nimi powinienem się sugerować podczas dalszego odbioru?

2. Na innym forum przeczytałem, że po odbiorze przedgonu trzeba odkręcić zaworek, opróżnić źródełko, ustabilizować kolumnę i dopiero później odbierać gon. Przebrnąłem przez ten temat i nic takiego nie jest wspomniane. Dobrze rozumiem, że kończę odbierać przedgon, zwiększam odbiór i odbieram początek serca?

3. Po skoku temperatury na 10 półce powinienem wprowadzać korektę odbioru. Zakładając, że odbieram 22ml/min i zauważyłem podczas odbioru serca skok o 0,3*C na 10 półce, jaki powinienem mieć odbiór? ~10ml/min? Jestem ciekaw zgrubnych wartości o jakie powinienem korygować odbiór

4. Odbiór pogonu - 96*C mam plan przejść na mniejszy odbiór, przy kolejnym skoku temperatury znowu zmniejszyć odbiór. Kiedy zakończyć proces? Domyślam się, że przy 98.5*C będzie ciężko odbierać mi cokolwiek, nawet 5ml/min. Jak zakończyć proces, aby nie zmarnować resztek pogonu? Czy otworzenie zaworu do końca jest dobrym pomysłem?

5. Ostatnie, czy możecie zaproponować jakiś termometr z większą rozdzielczością niż 0.1*C?

z góry dziękuję za pomoc! :)

Więcej staranności - pamiętaj o polskich znakach - MANOWAR

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 17 mar 2020, 09:13
autor: lesgo58
@tomek1192
AD 1 - pisząc kompendium starałem się opisać proces rektyfikacyjny w sposób jak najbardziej ogólny, bez zbędnego wdawania się w szczegóły. Podałem pewne przekłady, które mają być tylko punktem odniesienia. Tak więc to czy w czasie odbioru przedgonów będzie rosłą tempe. w głowicy (raczej powinna) zależy od wielu czynników. Jakości termometru, punktu umiejscowienia, jakości/czystości wsadu. Tak więc w tym punkcie powinieneś kierować się bardziej intuicją i ciągłym sprawdzaniem w sposób organoleptyczny. Być może to co napisałem w tym zdanie może być odebrane jako herezja ale niestety z powodów opisanych wyżej nasz węch i smak powinien być na pierwszym miejscu.
Ad 2 - tak jak wyżej opisałem - nie byłem w stanie umieścić w kompendium wszystkich możliwych sytuacji i sposobów na odbiór przedgonu. Ten punkt procesu rektyfikacyjnego jest jeszcze piętą achillesową domowych rektyfikacji. Każdy ma na to swój sposób wypracowany w czasie wielu rektyfikacji. Tutaj doświadczenie i racjonalne myślenie jest chyba obok całej wiedzy zawartej w kompendium - najważniejsze. Dopóki nie poznasz dokładnie sprzętu i wszystkich niuansów procesu rektyfikacyjnego żadne kompendium ci nie pomoże. To kompendium to tylko punkt odniesienia.
Ad 3 - gon odbierasz opierając się na wskazaniach termometru na tzw. "10 półce". Obserwowany skok temperatury jest sygnałem do redukcji odbioru. Możesz oczywiście redukować za każdym razem nawet o połowę i będzie dobrze. Z czasem sam wypraktykujesz swój najlepszy sposó.
Ad 4 - Końcówkę możemy odbierać na różne sposoby. Zależy od pedantyczności i temperamentu oraz cierpliwości operatora. Najgorzej mają osoby ze sprzętem bez bufora stabilizującego. Końcówka procesu może wydawać się wiecznością. Można poradzić sobie w następujący sposób. Jeśli ocenisz, że nie chce Ci się dłużej siedzieć pilnować a masz świadomość że w baniaku zostało trochę alkoholu to po prostu przerwij odbiór i postabilizuj kolumnę. Tak ok. 30-40 minut. Po czym na szybko odbierz to co się zgromadziło w kolumnie. To co odzyskasz gromadź i po zebraniu ilości logistycznej przepędź jeszcze raz odzyskując masę dobrego spirytusu.
Ad 5 - np. bardzo dobre termometru są tutaj: https://www.aabratek.pl/produkty/527/ST ... _v1_3.html

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 24 mar 2020, 13:57
autor: tomek1192
Lesgo dziękuję bardzo za pomoc :)
Przejrzałem jeszcze raz kompendium i znalazłem sporo błędów. Dodatkowo przyjrzałem się sprzętowi.
Jeszcze raz - keg 50l, kolumna 90cm/60,3mm + ok. 30cm katalizator z miedzią (umiejscowiony nad kegiem). Termometr na 10 półce - 40cm nad kegiem. W międzyczasie wymieniłem także termometry oraz sprawdziłem wypełnienie w kolumnie, okazało się, że było kiepsko ułożone + jego gęstość to 160g/l.
Kupiłem odpowiednie zmywaki (250g/l, czyli w sumie ok 650g) i ułożyłem zgodnie z metodą z białego forum.
Przeprowadziłem kolejną destylację, niestety nie mogę uzyskać wydajności 12ml/min, przy większej wydajności skacze mi temperatura na 10 półce. Nastaw -3blg, temperatura w kegu na start to 90*C. Grzeję 2kw
Ktoś ma jakiś pomysł w jaki sposób mogę poprawić wydajność? Kolumnę stabilizowałem równą godzinę, temperatury na start na głowicy 78,3*C, na 10półce 78,6.

dziękuję

Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

: wtorek, 24 mar 2020, 16:48
autor: lesgo58
tomek1192 pisze:...
Przeprowadziłem kolejną destylację, niestety nie mogę uzyskać wydajności 12ml/min, przy większej wydajności skacze mi temperatura na 10 półce. Nastaw -3blg, temperatura w kegu na start to 90*C. Grzeję 2kw...
Opisz te skoki temperatury. Jak są duże? Z jaką częstotliwością?