Temperatura i jakość.
: wtorek, 23 wrz 2008, 17:34
W weekend przeprowadziłem pierwszy 'eksperyment' na nowo zbudowanym aparacie - jak się zorganizuję to podeślę zdjęcia.
Jako osoba z tendencjami maniakalnymi prze cały proces robiłem notatki (co kilka minut):
czas, procent, temperatura w głowicy przy odbiorze par, temperatura wody chłodzącej (mam obieg zamknięty z pompą).
Im bliżej szanowanej temperatury 78.4 tym procent wyższy. Dokładność jest bardzo trudna do utrzymania przy pierwszej destylacji metodą kociołkową/garnkową.
od 1 godz 20 min. do 1 godz 40 minut, przy temperaturze oparów 81C-81C odbierałem 80%.
Otrzymałem (z kolumną 70cm wypełnioną zmywakami z S/S) 4L (średnio) 74% gonu. Ma zapach i smak.
Wylałem 70ml z początku (pierwsze krople) - rozpuszczalnika i zostawiłem około 1L pogonu do następnej destylacji (6 godz 27 min. do 7 godz. 34 min. z temp. par rosnącą od 87C do 89C)
Miałem 7.5Kg cukru w 21 litrach wody (razem 27L) i użyłem drożdży Turbo classic.
5L zostawiłem aby się zacier ustał bo był trochę mętny. Gdybym poczekał jeszcze 3 dni mógłbym wziąć 25L bo pięknie się wyklarował.
Juliusz
Jako osoba z tendencjami maniakalnymi prze cały proces robiłem notatki (co kilka minut):
czas, procent, temperatura w głowicy przy odbiorze par, temperatura wody chłodzącej (mam obieg zamknięty z pompą).
Im bliżej szanowanej temperatury 78.4 tym procent wyższy. Dokładność jest bardzo trudna do utrzymania przy pierwszej destylacji metodą kociołkową/garnkową.
od 1 godz 20 min. do 1 godz 40 minut, przy temperaturze oparów 81C-81C odbierałem 80%.
Otrzymałem (z kolumną 70cm wypełnioną zmywakami z S/S) 4L (średnio) 74% gonu. Ma zapach i smak.
Wylałem 70ml z początku (pierwsze krople) - rozpuszczalnika i zostawiłem około 1L pogonu do następnej destylacji (6 godz 27 min. do 7 godz. 34 min. z temp. par rosnącą od 87C do 89C)
Miałem 7.5Kg cukru w 21 litrach wody (razem 27L) i użyłem drożdży Turbo classic.
5L zostawiłem aby się zacier ustał bo był trochę mętny. Gdybym poczekał jeszcze 3 dni mógłbym wziąć 25L bo pięknie się wyklarował.
Juliusz