Strona 1 z 1

Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: czwartek, 10 wrz 2020, 18:44
autor: Tomasz98%
Witam wszystkich
Jestem początkujący i posiadam kolumnę Thor.
Osiągnąłem już czysty produkt 96% a teraz chciał bym zrobić bimber czy tam berbeluche jak to nazywacie :D
Wiem że przepuszcza się przez zawór LM co czyni kolumnę destylatorem prostym
Ale nie wiem ile może być przedgonu czy pogonu
Jeśli ktoś ma taką wiedzę to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i podaje link do sprzętu:

https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... 68-wys-170

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: piątek, 11 wrz 2020, 19:53
autor: patrzal
Witaj! Robisz dokładnie tak o: https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
lesgo58 elegancko wszystko opisał.

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: piątek, 11 wrz 2020, 21:00
autor: rozrywek
Zacznnę w formie żartu.
Masz Porsche i chcesz się przejechać na dwójce.
Po mojemu: żeś mnie zaintrygował, wkurwił, zaciekawił, zdeprymowal. Zarozrywkocietrzewił no finalnie wisisz mi dentystę. Szczęka opadła i pizdła o beton.
Ale cieawość bierze górę.
Po cholerę ci berbelucha i śmierdzące cóś?
Ujmę to inaczej:
Masz zrobić bimberek. Tyle rozumiem.
Wyjmij wypełnienie przepuść do zera pierwszy gon, drugi do 20% i masz gotowe.
Bez refluxu.
Dążymy tutaj do perfekcji a ty prosisz o przepis na bimber.

Zastosuj się na NIE do wszystkich porad tu zawartych i wyjdzie ja chcesz.

Ale ostrzegam: skrzypka po konserwatorium Moskiewskim poprosić aby fałszował Odę dla Elizy? Który perfekcyjnie taniec z szablami wykonuje?

Alternatywa zawsze jest.
Zrób dobry bimberek lekko zajeżdzający grzybkami. Nie berbeluchę.
Postaw na moc 60% niech ich trzepnie.

I na litość boską, na rany Chrystusowe, na pochybel czarnym czerwonym niebieskim żółtym i tęczowym nie czyń waść tego więcej.

Tak mi dopomóż destylator mój i moje kubki smakowe.

Z przymrużeniem oka waści to potraktuj ale z odrobinà refleksji.
Pozdrawiam.

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: piątek, 11 wrz 2020, 21:10
autor: Tomasz98%
No właśnie chodzi mi o produkt ok 60% z lekkim zapachem grzybków
Wiem że mam dobry sprzęt do produkcji czystego produktu ;) chłodzi tylko że mam koneserów bimbru ;)

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: piątek, 11 wrz 2020, 21:49
autor: MalyJack
@rozrywek, nie ujął bym lepiej! Berbelucha powinna być tu rzeczownikiem zakazanym.

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: piątek, 11 wrz 2020, 22:15
autor: Góral bagienny
Odczepcie się od bimberku ;) Dobrze zrobiony nawet przy 60% wchodzi gładko nie pali tylko daje delikatnie pogonami :odlot:
Takie smaki pamiętam czy raczej moje kubki smakowe :scratch: i raz na czas robię :D

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: sobota, 12 wrz 2020, 12:28
autor: .Gacek
No Panowie proszę Was nie zlinczujcie mnie...
Ja również od czasu do czasu mam ochotę na berbrluchę i na takiej samej kolumnie jak Twoja robiłem ją następująco:
Rozgrzewanie, stabilizacja oraz odbiór przedgonów tak samo jak przy gotowaniu na spirytus.
Później zmniejszenie mocy na 1,5kW i odbiór z całkowicie otworzonego zaworka LM. OVM nie używamy w ogóle.
Podstawiamy papugę i przy końcówce procesu powiedzmy od 60-55% musisz łapać smak na gębę :mrgreen:
Najlepiej podmień sobie wtedy naczynie i odbieraj do 50 %.
Końcówkę możesz pompować jak na spirytus, czyli zamykasz LM, grzejesz na 2kw i po ustabilizowaniu 10 półki powolutku odbierasz z OVM-a.
Rozrywku pozdrawiam Cię serdecznie :hahaha:

Edit:
Ja pracowałem na Thorze fi54mm.

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: sobota, 12 wrz 2020, 13:20
autor: lesgo58
Tu nie ma co ani kogo linczować. Jest zapotrzebowanie na tradycyjny polski napitek to tak sie go robi - na naszych kolumnach - jak to opisałeś.

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: sobota, 12 wrz 2020, 14:23
autor: robert.michal
Pytanie z czego chcesz robić ten bimber. Cukier?
Wtedy koneserom dawaj póżne przedgony i wczesne pogony z kolumny :)))
A może wystarczy dowalić 1,5 razy tyle cukru do nastawu ?
Osobiście to bym nie truł przjaciół, tylko dawał im 50 % trunek.
Pamietaj o starzeniu.
Jeżeli inne surowce no to już sztuka wytwarzania bimbru się kłania.

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: sobota, 12 wrz 2020, 17:18
autor: rozrywek
Ja nie raz wspominalem że sam lubię bimber. :ok: Tylko że dobry, nie śmierdzący berbeluch a z delikatnym posmakiem i zapaszkiem. :lol:
Kolegom co się lubują zrób dwie wersje.
Jedną na wypasie z dobrym cięciem frakcji i drugą z trafną sugestią robert.Michał. trochę przedgonu i troche pogonu.

Gacku ten kto cię linczować chciał będzie zarobi po nerach kolumną fi 63,5 jaki kijem basebollowym. :mrgreen: I napiszą w podręczniku:

"Rozrywek na spienionym koniu z impetem wpadl w tłum linczujących i piana ciekła mu z pyska"
Koniu nie mi.

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: sobota, 12 wrz 2020, 18:52
autor: .Gacek
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Co do pogonów to obdarowuję nimi okoliczną pod sklepową elitę i zawsze grzecznie dzieńdobry mówią żonie, a dzieciaki mogą spokojnie lecieć do szkoły po między blokami...

Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

: niedziela, 13 wrz 2020, 09:39
autor: Reinchardt
Ja też początkowo musiałem zmagać się z otoczeniem. Każdy chciał bimbru a nie destylatu. Z czasem rodzina się przekonała. Okazuje się też, ze „swojak” nie musi mieć 65 procent - bo tak musi być a wystarcza jedynie 45 procent. Impreza trwa dłużej, lepiej czuć smaki itd. Gust się zmienia Panowie i Panie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk