Strona 1 z 1

Mało alkoholu na kolumnie, czy wszystko poprawnie?

: niedziela, 22 mar 2020, 11:03
autor: Matrones
Witam,
Drożdże Double snake c 48, nastaw 44l wody i 12kg cukru 22blg, końcowe -3blg.
Sprzęt od franca destylator elektryczny wziernik msr/olm: keg 50l, wyokość kolumy 130cm średnica 63.5mm, wypełnienie sprężynki pryzmatyczne nierdzewne (szymonli) w katalizatorze miedziane speżynki henitom.

Zgodnie z instrukcją obsługi rozgrzanie 3.5 KW aby zbiornik osiągnął 80C, uruchamiam chłodzenie . Czekam na zalanie kolumny wyłączam grzanie na 2min i włączam na 2,4KW. 30 min stabilizacji i wynik: Gór kolumny 76.62C, Dol kol 76.56C, Głowica 77.314C, Keg 89C, CHłodnica 18C.
ODbiór zaworkiem lm podpałke 300ml przedgonu 500ml zajęło mi to kropelkowym 1h.20min zanim Przeszedłem do odbioru serca 100ml odłożone na bok i do damy zbieranie 96% i podgląd na kolumnę dolna aby temp nie podskoczyłą o więcej niż 0.3 czyli max 76.86C. Poprzez regulację zaworkiem OLM.

Zacząłem o godzinie 17 skończyłem 2 w nocy (początkujący jestem i nie umie dojść co źle robię ze tak mało alko). I pytanie moje:
czy zaworek lm ma być później zakręcony jak odbieram już serce czy dalej ma kapać lekko?
Udało odebrać mi się tylko 3.2l a powinno być ok 4.8l ? Zakończyłem prace gdy zbiornik temp 96 i na głowicy wzrosłą do 85 odbierałem pogon.

Re: Mało alko czy wszystko prawnie?

: niedziela, 22 mar 2020, 18:32
autor: Erazer
Te 3,2l to łącznie wszystko razem z przedgonami i pogonami, czy samo serducho?

Re: Mało alko czy wszystko prawnie?

: wtorek, 24 mar 2020, 00:48
autor: bat4c
Ja kończę kiedy w kegu mam 99.5. Tylko, że ja pilnuję termometru na 10 półce cały czas i nie dopuszczam, aby temperatura wzrosła więcej niż 0.1 stopnia przykręcając zaworek odbioru. To robię przy pierwszym gotowaniu i wychodzi około 4,7 litra serca.

Re: Mało alko czy wszystko prawnie?

: wtorek, 24 mar 2020, 10:37
autor: bat4c
Tak przy okazji to myślę, że masz bardzo małą temperaturę na chłodnicy. Któryś z mistrzów tego fachu, prawdopodobnie Lesgo radził, aby na chłodnicy była temperatura powyżej 60 a nawet koło 70 stopni i większość substancji parujących w mniejszej temperaturze od alkoholu etylowego siedzi w głowicy a nie skrapla się na wypełnienie i ląduje w OLM. Oczywiście przy takiej temperaturze trzeba uważać, bo może nam się alkohol przez głowicę wylewać. Ja staram się utrzymywać temperaturę 62-66 stopnia. Wtedy nic się nie leje. Poza tym to niesamowita strata wody jest...

Re: Mało alko czy wszystko prawnie?

: wtorek, 24 mar 2020, 21:59
autor: kucio1
Osobiście odbieram ok 5l serca z 12 kg, a nawet więcej.
Podczas stabilizacji zrzucam 3 razy jeziorko po ok 50-60ml, potem kropelkowo odbiór z LM podczas odbioru serca.
Pierwsze 200-250ml z OLM zbieram do kolejnego procesu.
Kończę jak w zbiorniku jest 99-99,5 stopnia.
Temperatura wody wypływającej z chłodnicy ok 55 stopni.

Re: Mało alko czy wszystko prawnie?

: środa, 25 mar 2020, 12:39
autor: W_TG
12 kg cukru = 5 l spirytusu. To u mnie norma, a przedgonów odbieram więcej niż inni podają.
Wolę przeholować niż zabrudzić serce. Smrodki i tak potem idą na rurę.
Niby BLG miałeś w normie ale czy aby dobrze przefermentował nastaw??

Re: Mało alkoholu na kolumnie, czy wszystko poprawnie?

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 23:29
autor: lefff
Coś nie tak z Twoimi obliczeniami. Tak licząc na szybko:
1Blg odpowiada 10g cukru w 1 kg nastawu
1kg cukru to zwiększenie objętości po rozpuszczeniu o 0,6 litra
12kg cukru*0,6 + x litrów wody=44 litry nastawu
czyli 7,2 + x = 44 więc wody dolałeś (x) = 36,8 litra
Przyjmując że 1l wody =1kg to twój nastaw ważył: 12kg cukru +36,8 kg wody=48,8 kg
więc 12kg/48,8kg= 0,2459 zamieniając kg cukru na 10 gram wychodzi 24,59Blg

Jeżeli miałeś 22 blg to cukru było 10,61 kg (chyba że coś nie tak z cukromierzem lub zawartością cukru w cukrze)

Z tego przy fermentacji przeprowadzonej do końca (-4Blg) powinieneś otrzymać łącznie 6,4 urobku.( z 1 kg ok 0,6 alkoholu 95,6% łącznie z zanieczyszczeniami).
Tobie wyszło -3 Blg (o 1 blg mniej) więc cukier który "pozostał" w nastawie to szybko licząc 1blg*44l=440g. (482g jak by liczyć nastaw "kilogramowo")
Na rury więc "puściłeś" w zaokrągleniu ok 10 kg cukru czyli powinno być 6 litrów "urobku"

0,8l przedgonu + 3,2 l serca + Nie napisałeś ile wyszło pogonów + pozostało w Kegu=6l

Jeżeli zakończyłeś pracę z 96*C w Kegu to zgodnie z tabelą Akasa w Kegu pozostało ok 6%-5% alkoholu czyli 0,05*40l (bo 4 litry już odebrałeś) = 2 litry :shock: Trochę szkoda.

0,8l+3,2l+2l=6l Co by się z grubsza zgadzało.

Jednak jeżeli w Kegu miałeś 96*C a na kolumnie i to w górze 85*C to znaczy że za szybko odbierałeś końcówkę urobku. Z tym że czasowo coś nie gra. Szybko licząc 3 godziny poświęciłeś na rozgrzewanie stabilizację i odbiór przedgonów. Pozostało ci 6 godzin (z twojego opisu). Przy grzaniu 2,4 kW i kolumnie 63,5 spokojnie pierwsze 2 litry powinieneś odbierać z szybkością min. 1l na godzinę więc co robiłeś przez kolejne 4 godziny? :scratch: :)
A może zrobiłeś ten sam błąd co ja na początku mojej zabawy z psoceniem. Chciałem się trzymać kurczowo temperatury ze stabilizacji i cały czas kręciłem odbiorem (zmniejszałem odbiór) co strasznie wpłynęło na czas procesu.
Umknął mi zapis z forum że zaraz po rozpoczęciu odbioru serca temperatura 10 półki może nieznacznie wzrosnąć (nawet o 0,5*C) - ważne by temperatura stanęła po tym wzroście w miejscu i nie zmieniała się przez minimum połowę czasu psocenia (bez kręcenia odbiorem).

Na marginesie: Sprawdziłeś refluks swojej kolumny (RR) i wyliczyłeś z jaką prędkością powinieneś odbierać urobek? Czy jest zgodny z normami na forum?