Strona 3 z 6

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 12:51
autor: Góral bagienny
W zeszłym roku zrobione jabca do tej pory mi jadą przedgonem :(
Odebrane dużo przedgonu i :dupa:
No nic zobaczymy bo kuku na koji już się grzeje powtórnie :scratch:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 13:12
autor: lesgo58
Ja trzymam zamknięte. I od czasu do czasu gdy weryfikuję zawartość to otwierając mimowolnie przewietrzam. To nie tak, że przewietrzam specjalnie. Oczywiście kiedyś tak robiłem. Teraz już nie. Wydaje mi się, że za mocne i zbyt intensywne przewietrzanie nie wpływa zbyt pozytywnie.
A co mnie najbardziej zadziwia. To po tych kilku miesiącach urobek w poszczególnych buteleczkach zmienia swój aspekt nie do poznania. To co po skończonej destylacji, czy nawet po kilku dniach wylałbym bym w sposób bezmyślny to okazuje się, że zmieniło się nie do poznania. Na plus. Dla mnie wyznacznikiem, że prawie idealnie trafiłem jest to, gdy po opróżnieniu kieliszka wracam następnego dnia do już pustego i wąchając w środku w dalszym ciągu pachnie surowcem z jakiego był robiony destylat.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 13:38
autor: wieku
Panowie a gdy opary z odpowietrzenia w głowicy mają ok 50°C to nie tracę aromatów ? Jaka jest optymalna temp. par ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 13:41
autor: Skir
OK, Leszku, bo źle zrozumiałem. Ale teraz tak: skoro mam puścić na full, jak PS to barbotaż zero. To po co półki? ja robię tak UCZĄC się od ponad roku półkowej
- stabilizacja 20 minu
- odbiór przedgonów niekropelkowo ok 150- 200ml na wsad 25l
- odbiór serca regulując mocą przy średnio ustawionym refluksie (jak daję full wyczywam pogony)
- odbiór najlepiej do 60%
no i własnie pytanie:
leci koło 55%, biorę próbkę i rozcieńczam do 30% - mętnieje. Co z tym? Ja to ciągnę do końca i daję na kolumnę z wypełnienniem

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 16:22
autor: rastro
No co ty, pułki (przynajmniej kołpakowe) zostaną zalane tym co się wykrolpi w wyniku rozgrzewania sprzętu i utrzyma w wyniku minimalnego refluksu jaki powstaje samoczynnie - szczególnie przy niewielkim grzaniu - w sumie po to ogranicza się moc żeby on wystąpił i miał znaczący udział w procesie.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 16:43
autor: nemeto
Kurde co operator to technika. Jestem jeszcze świeżak na półkowej bo tylko 400l nastawów przeszło przez capsy. U siebie odpęd robię na katalizatorze i głowicy, po odlaniu "ślepotki" jadę do zera. Do drugiego obiegu zakładam półkową (5 półek), po dojściu w kotle do 80 stopni zmniejszam na 500-600 wat (realne) i otwieram LMa, czekam jak ukapie mi jakieś 200 ml i lecę z odbiorem. Odbiór 2kw na otwartym LMie na papugę i "przejrzystość półek". Wraz ze spadkiem mocy widać postępujące zmętnienie na półkach idące od dołu. Gdy zmętnieja mi 3 dolne półki (nie mówię o typowym mleku, ale ewidentnie nie są już takie kryształowe jak były), a papuga dojeżdża do 60% zamykam LM. Czekam na pojawienie się refluksu, który to zaczyna wzmacniać procent na półkach powodując zanikanie zmętnienia (z góry do dołu). Gdy wszystkie półki ponownie są kryształowe otwieram LM. Ciągnę tak do 97-98 w kotle.
Na razie jestem na początku drogi z półkami i raz zamykam całkowicie LMa, a raz go skręcam tak aby pojawił się refluks który wyklaruje mi półki.

Do śliwek które właśnie kończą pracować wyposażę się w buteleczki - co by nie stracić przednich i tylnych aromatów :mrgreen:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 22:47
autor: Góral bagienny
A moja pani "półkowa" odmówiła dzisiaj współpracy :(
Coś się zapychało w niej, wysypałem sprężynki miedziane i niby przez chwilę było ok.
Za chwilę znowu to samo, zaczęła prychać i temp. w kegu rosła, kobita z krwi i kości :D
Wyłączyłem grzanie i dałem se spokój do jutra ;)
Pytanie czy półki sitowe mogły się zapchać jakimś olejem :scratch: na oko czyste.
Czy to sprężynki ko dają popalić :scratch:
Szukałem na forum ale nigdzie nic o tym nie ma :scratch:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: niedziela, 19 wrz 2021, 23:42
autor: Skir
U mnie jabca poszły Ok, ale zanim zmniejszyłem grzanie piana doszła do 2 półki :).
Tym razem robiłem jeszcze inaczej. Dzięki @wieku za pomysł obserwacji strumienia powrotu przy regulacji refluksu. Bardziej płynne niż mocy.
Z 25l przedgon 170 ml. Przedgon późny 100ml dodany do wczesnego pogonu 500mll dał zarąbisty aromat. Na razie nie dodaje do serca., ale zapach ma rewelka.

Re: RE: Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: poniedziałek, 20 wrz 2021, 11:08
autor: wieku
Skir pisze:Dzięki @wieku za pomysł obserwacji strumienia powrotu przy regulacji refluksu.
Nie ma problemu, tak się nakręciłem na skrobię ziemniaczaną, że chyba będę zawracał Ci głowę w przyszłości ;)


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 22:03
autor: kiwitom23
No więc jestem po pierwszym przebiegu na półkowej, bardzo proszę o recenzję, bo z pewnością błędów popełniłem mnóstwo. Kierowałem się wskazówkami kolegi @Skir, któremu bardzo serdecznie dziękuję. Mam odpęd ze śliwek, ale bardzo mi na nim zależy, więc na start poszła skrobia ziemniaczana. Ma z tego wyjść wódka z aromatami surowca, pewnie śliwki trzeba będzie trochę inaczej zrobić.

Odpęd zrobiłem na keg + katalizator ze sprężynkami miedzianymi + głowica, odbierałem przez LM w głowicy. Z około 50 litrowego wsadu otrzymałem ponad 11 litrów 43% odpędu. Rozcieńczyłem to do 18% i uzyskałem 37,5 litra wsadu do destylacji.

Destylacja zrobiona na keg + katalizator ze sprężynkami miedzianymi + 5 półek + głowica, odbiór jak wyżej z LM w głowicy. Zastanawiałem się, czy dawać katalizator, oraz czy nie zredukować ilości półek do 3, ale stwierdziłem, że skoro ma to być wódka, to może warto lepiej to przeczyścić. Rozgrzewanie pełną mocą 4kW, przy około 88*C w kotle zaczęła się zalewać górna półka, a później kolejne, aż do ostatniej. Po zalaniu wszystkich 5, zmniejszyłem grzanie do 3kW i odczekałem 15 minut (stabilizacja), po czym zacząłem odbiór z prędkością około 30ml na minutę. Odebrałem 400ml do wylania, a następnie zacząłem zbierać po 100ml do kolb i tak wypełniłem ich 7, czyli 700ml. Następnie odbiór prowadziłem przez papugę, która początkowo pokazywała około 92%.

Tu mała dygresja, mam Alkocalc na kompie do przeliczania wskazań spławika wg temperatury, ale to gehenna jest, latałem z piwnicy do góry chyba ze 20 razy. Niestety twórca software obraził się na Jobsa i nie chciał udostępnić programu dla nadgryzionego jabłka, a ja niestety takowym się posługuje. Refraktometr, też do :dupa: bo skala kończy się na nim przy 80%, a od 70 do 80 jest niedokładna. Chłodnica destylatu jest w takim przypadku wręcz koniecznością.

OK tak więc początek odbioru serca to 92%. Odbierałem do 75% co chwila latając na górę do Alkocalca, temperatura w kegu przy 75% była już na poziomie 97*C. Odebrałem 3,2 litra serca, a następne 700ml znowu odbierałem do małych kolb po 100ml, procent drastycznie i szybko malał, ale już nie miałem siły latać po schodach, więc odpuściłem mierzenie. Odebrałem jeszcze ponad litr do ponownej obróbki na zasypowej i zakończyłem proces przy 98*C w kegu. Przez cały proces nie zmieniałem ani tempa odbioru, ani grzania. Przez cały proces na wszystkich półkach był barbotaż, nie zauważyłem też żadnego zmętnienia na półkach.

I teraz proszę o zasłużoną krytykę, co było źle? Mam też parę pytań:
1. Czy można prowadzić proces kierując się jakimś termometrem, a nie papugą? Przy takim układzie miałem tylko 4 wskazania: keg, głowica, chłodnica i woda.
2. Jak ustala się przedziały temperatur, lub % kiedy robimy na papugę, kiedy odbierać serce? Czy te przedziały są zależne od wsadów, czy uniwersalne?
3. Co zmienić w powyższym procesie, robiąc śliwki i chcą uzyskać maksimum smaku i aromatu (planuję 3 półki)?

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 22:13
autor: Doody
Kieruj się temperaturą w głowicy. Np. teoretycznie 50% destylat leci przy 94,3 stopnia na głowicy. U mnie w praktyce to 93,9 na głowicy. Jak raz skalibrujesz swój sprzęt to papuga nie będzie Ci potrzebna.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 22:25
autor: jakis1234
I wydrukuj sobie tabelę poprawek mocy alkoholu od temperatury, zaoszczędzisz wielokrotne bieganie z piwnicy.
Chociaż to dobry trening :)

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 22:28
autor: kiwitom23
A gdzie taką tabelę znajdę? Mam taką przy spławikach, ale tylko do 40*C.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 22:38
autor: jakis1234
Ja mam taką książeczkę dołączoną do alkoholomierzy, ale zobacz tutaj:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... ght=tabela - linki nadal działają
albo tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/skala ... t9779.html

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 22:47
autor: Doody
kiwitom23 pisze:A gdzie taką tabelę znajdę? Mam taką przy spławikach, ale tylko do 40*C.
W apce Alkocalc masz korekte alkoholomierza.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 23:12
autor: wieku
Jak będziesz robił śliwki, to po odpędzie, destylacja tylko na 3 półkach. Zaworek odbioru otwarty na maxa. Pierwsze 10 butelek po 50-70 ml i test, jak pachnie i smakuje powinno być ok 87°C w głowicy. Jak pachnie spoko, to masz serce. To samo od temp. 97,5 w Keg, 10 buteleczek. Pamiętaj jak temp będzie osiągać ok 92°C w głowicy można zwiększyć refluks w celu uzyskania wyższego %. Pamiętaj każdy ma swój sposób na destylacje i Ty też musisz sobie taki opracować, tak jak Tobie smakuje.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 23:31
autor: jakis1234
Doody, nie przeczytałeś:
Tu mała dygresja, mam Alkocalc na kompie do przeliczania wskazań spławika wg temperatury, ale to gehenna jest, latałem z piwnicy do góry chyba ze 20 razy.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 23:34
autor: Doody
Sorki nie doczytałem :oops:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 23:36
autor: kiwitom23
jakis1234 pisze:Ja mam taką książeczkę dołączoną do alkoholomierzy, ale zobacz tutaj:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... ght=tabela - linki nadal działają
albo tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/skala ... t9779.html
Ja też mam taką książeczkę, tylko i w niej i w tych linkach, które podałeś temperatury kończą się na 40*C, a ja jak mierzyłem, to było grubo ponad 50*C.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 23:39
autor: kiwitom23
Doody pisze:Kieruj się temperaturą w głowicy. Np. teoretycznie 50% destylat leci przy 94,3 stopnia na głowicy. U mnie w praktyce to 93,9 na głowicy. Jak raz skalibrujesz swój sprzęt to papuga nie będzie Ci potrzebna.
Dzięki, tak myślałem, tylko miałem wątpliwości, czy zawsze jest ta sama zależność temperatury głowicy do procentu, który wypływa. Nie ma na to wpływu wsad, jego ilość, czy moc, albo moc grzania? Jeżeli nie ma, to chętnie przelecę się jeszcze ze 30 razy po tych schodach sprawdzając co stopień w głowicy procenty i zrobię sobie tabelkę.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: czwartek, 4 lis 2021, 23:54
autor: Doody
W praktyce na półkowej odbierasz w granicach 81-83 stopnie - gdy chcesz otrzymać alkohol dosyć oczyszczony np. wódkę zbożową. Gdy odbierasz w widełkach 84-88 stopni otrzymujesz bardziej aromatyczny ale i bardziej zanieczyszczony destylat, który wymaga dłuższego leżakowania i dojrzewania. Gdy odbierasz np. destylat a'la whisky w zakresie 88 - 93 stopnie - liczysz się z długim dojrzewaniem w beczce , bo trunek nie będzie pijalny szybko. To nie ważne czy destylat będzie miał w sumie 80, 75 czy 60% i tak rozcieńczysz go do "chcianych" procentów. Musisz wypracować sobie taki rodzaj destylatu jaki Ci odpowiada. Ja ostatnio robiłem np. destylat z pszenicy z przeznaczeniem do picia po 3-4 tygodniach i odbierałem spirytus o mocy 92-93% (temp na głowicy 79 - 79,5 stopnia. Wychodzi destylat o charakterze zbożowym ale to spirytus do rozrobienia na wódeczkę 40%.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 00:00
autor: kiwitom23
Czyli np gdy odbieram whisky w widełkach 88-93*C, to oznacza że całość do 88*C traktuję jako przedgon?

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 00:52
autor: Doody
Nie.
Najpierw odbierasz przedgon tak jak na zwykłej kolumnie, czyli stabilizacja około 20-30 min. Potem odbiór przedgonów za pomocą zrzutu jeziorka lub odbioru kropelkowego, aż do momentu, w którym to co kapie już jest ok. Wtedy odkręcasz zawór i już wszystko odbierasz do serca. Temp. Rośnie od 78 w górę. Korygować zaczynasz gdy Temp. Zbliża się do 93 tak aby delikatnie spadała. Z czasem znowu zacznie rosnąć. Oczywiście zaworu nie odkręcasz na maksa tylko pozostawiasz lekki refluks aby nie osuszyć wszystkich półek. Z czasem wyda Ci się to łatwe i przyjemnie ;)

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 09:39
autor: jakis1234
kiwitom23 pisze:A gdzie taką tabelę znajdę? Mam taką przy spławikach, ale tylko do 40*C.
Zeskanowałem tabelę, którą mam przy alkoholomierzach. Myślałem, że jest do wyższych temperatur, ale widzę, że też do 40 stopni.
Może się jednak komuś przyda.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:32
autor: Carl
Albo ja nie wiem jak z niej odczytywać, albo jest do 40 st.C i do 100% alko :(

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:35
autor: kiwitom23
Czy jest w ogóle sens kierować się poniższymi wytycznymi, przynajmniej w dużym przybliżeniu?

Krok pierwszy. Wyznaczanie objętości alkoholu (w przeliczeniu na 100%) w nastawie.
Ilość alko = objętość wsadu X moc
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
26L X 17% = 4,42L

Krok drugi. Wyznaczanie ilości podpałki.
Ilość podpału = ilość alko X 5%
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
4,42L X 5% = 0,221L

Krok trzeci. Wyznaczanie ilości przedgonu.
Ilość przedgonu = ilość alko X 10%
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
4,42L X 10% = 0,442L

Krok czwarty. Wyznaczanie ilości gonu.
Ilość gonu = ilość alko X 85%
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
4,42L X 85% = 3,757L

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:36
autor: jakis1234
Tak Carl. Już poprawiłem wpis, faktycznie jest do 40 stopni, tylko wskazania są do 100 % i to mnie zmyliło.
Nie korzystam z niej, bo mam pod ręką Alkocalc.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:37
autor: Carl
OK, to mamy jasność :klaszcze:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:39
autor: kiwitom23
To samo jest u mnie, tylko do 40*C. Cały internet przeszukałem, znalazłem tabele co najwyżej do 50*C, ale nic ponad to. Dziwne, że taka tabela w ogóle nie występuje??? Chyba kupię jakiegoś starego Samsunga, żeby korzystać z tego Alkocalca :scratch:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:42
autor: Doody
Ilość przedgonów w dużej mierze zależy od rodzaju nastawu/zacieru, stopnia wyklarowania, sposobu fermentacji rodzaju użytych drożdży itp. Ja na aabratku zrzucam 3 razy jeziorko (po około 80-100ml) w odstępach 15-20min. a następnie przechodzę do odbioru kropelkowego (około 4krople/s) i wącham/smakuje to co kapie. Gdy uznam, że już leci dobre, zaczynam odbierać. Odbieram na swojej kolumnie do 96 stopni do dużego naczynia, a następnie odbieram do butelek po około 100ml. Na 2 dzień próbuję z butelek i decyduję co wraca do serca a co jest już dla mnie nieakceptowalne i idzie do powtórnej destylacji. Tak w skrócie ;)

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:44
autor: jakis1234
@kiwitom23, można, tylko po co?
Jadę na smak i zapach przy smakówkach i według temperatury na cukrówce. Ile będzie, to będzie.
U mnie przedgonu na ogół jest mniej, ale staram się zrobić jak najlepiej nastaw.
Chyba kupię jakiegoś starego Samsunga, żeby korzystać z tego Alkocalca
A może z Alkocalca dopisać sobie brakujące temperatury?
Przy smakówkach i krótkiej rurze temperatura u mnie ma około 55-57 stopni, to wystarczy dopisać sobie co jeden stopień te brakujące 20 stopni.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 11:54
autor: kiwitom23
jakis1234 pisze:Jadę na smak i zapach przy smakówkach

Ja nie wiem, albo za małe doświadczenie mam, albo moje zdolności organoleptyczne są do :dupa: , w każdym razie jak wącham i smakuję te próbki, to wydaje mi się, że wcale się nie różnią od siebie. Natomiast jak już rozcieńczę to potrafię wyczuć każdy smrodek, nawet jak inni go nie czują, nie wiem dlaczego tak jest.
jakis1234 pisze:to wystarczy dopisać sobie co jeden stopień te brakujące 20 stopni.
Dorobię chłodnicę, to w sumie niewielki wydatek, a komfort pracy dużo większy. Nawet jak nikt się nie podejmie przeróbki, to kupię gotowca za 80-90 złociszy i sam sobie go zamontuję.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 12:04
autor: jakis1234
A wiesz, że właśnie mnie zainspirowałeś do kupienia chłodniczki. Ta, którą podałeś wygląda nieźle, a zamocowanie jej na kolumnie to nie jest wielki problem.
Przy smakówkach odbieram sporo do małych buteleczek i numeruję kolejno, zarówno te przed gonem jak i po.
Zostawiam na tydzień, dwa, potem można próbować próbki nawet rozcieńczone.
Spróbuj wtedy pierwszą i ostatnią z danej partii, zobaczysz wyraźną różnicę. Jak już dojdę do tej, która przestaje mi odpowiadać, to wiem, że wszystkie następne już też są do powtórnej.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 12:07
autor: kiwitom23

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 21:56
autor: Góral bagienny
kiwitom23 pisze: Ja nie wiem, albo za małe doświadczenie mam, albo moje zdolności organoleptyczne są do :dupa: , w każdym razie jak wącham i smakuję te próbki, to wydaje mi się, że wcale się nie różnią od siebie. Natomiast jak już rozcieńczę to potrafię wyczuć każdy smrodek, nawet jak inni go nie czują, nie wiem dlaczego tak jest.
Próbki sprawdzam najpierw nosowo :D jak zapach ok to 4 krople na łyżeczkę i do pełna wody i wącham smakuje :D
Masz ten sam problem co i ja ;) pogon lubię i nawet nieraz specjalnie go dolewam do destylatu :ok:
Natomiast przedgonu nie znoszę :bardzo_zly: i wyczuję go nawet w najmniejszej ilości.
I nie pomoże tu nawet trzymanie i wietrzenie destylatu przez rok :(

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 22:24
autor: kiwitom23
No to jest jakiś pomysł, jutro go wypróbuję na tych 14 próbkach. Tak sobie czytam te Wasze posty i piszecie, że zbieracie w buteleczki po 20-50ml i zachodzę w głowę, jak to robicie. Ja żeby się upewnić, to muszę spróbować ze 3 razy, jak już bym spróbował z takiej 50ml buteleczki, to nie byłoby co wlewać do serca. Dlatego zbierałem w 100ml.

Tak na marginesie, 2 dni temu była degustacja pierwszego wyrobu z cukru z sąsiadem, ten co trochę zalatywał. Po przepuszczeniu przez węgiel smrodek zaniknął. Piliśmy sobie w altance w najlepsze, trunek był w butelczynach 0,7 i wszystko było cacy. Aż tu od pewnego momentu zacząłem czuć na finiszu lekkie posmaki bimbrowe, których wcześniej nie było. Inni biesiadnicy nic nie wyczuwali, ale ja tak. I tak sobie myślę, że @Góral bagienny miał chyba rację, że za bardzo zaufałem buforowi i jednak troszkę pogonów się załapało. Czy jest to możliwe, że alkohol z góry butelki był OK, a po opróżnieniu 0,5l z 0,7 był wyczuwalny posmak? Tak na chłopski rozum pogon jest cięższy, więc przy pionowo postawionej butelce powinien być bliżej dna, dobrze kombinuję?

Jak zwykle obiecywaliśmy sobie, że "dzisiaj to delikatnie, jedna flaszeczka i finito", a skończyło się jak zwykle po 0,7 na głowę.... ale na następny dzień zero kaca i ja i on wstaliśmy jak skowronki. Sąsiad stwierdził, że jeszcze takiej reakcji, a raczej jej braku po takiej ilości nie przeżył.

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 22:29
autor: Góral bagienny
:hammer: :hammer: :hammer: Sorry zapomniałem napisać a to WAŻNE każdą buteleczkę (małpkę 100ml w takie odbieram)
zakręcam i wstrząsam przed pobraniem próbki ;)
Na górze destylat wydaje się ok a na dole przedgon się czai :womit:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 22:35
autor: kiwitom23
No to bardzo ważna informacja jest!!! Dzięki!!! To muszę pokombinować, bo mam te próbki w kolbach... :bardzo_zly:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 22:40
autor: Góral bagienny
O kuna ciekawe rozwiązanie w kolbach trzymać :scratch:
Znajdz miejsce gdzie spotyka się miejscowa elyta :D a gwarantuje małpek będziesz miał w bród :D
U mnie musieli ostatnio zmienić miejsce :scratch: bo marne zbiory mam :angry:

Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

: piątek, 5 lis 2021, 22:43
autor: kiwitom23
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: Dobre!!! Oj ciężko by mi było znaleźć takie miejsce koło mnie. Kiedyś był "Bar u Lucka", ale Luckowi się zmarło na marskość wątroby...