Strona 3 z 4

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: środa, 23 maja 2018, 22:38
autor: Tomasz-T54
Najpierw bardzo przepraszam Koleżankę Licho, nie spojrzałem na profil. Z reguły nie " podglądam " wszystkich rozmówców :) . Bardzo przepraszam. Kolego dzozef [ sprawdziłem :) ] dziękuję za potwierdzenie. Też to znalazłem tylko chciałem się upewnić. Teraz do przeróbek i dam znać co mi wyszło. Następne psocenie szykuje się w okolicach długiego weekendu więc jak wszystko ogarnę odezwę się. Jestem dobrej myśli , że jednak z mojego sprzętu da się wyciągnąć coś dobrego.
P.s. Jeszcze podpytam ponownie, jest sens przy okazji przeróbki wlotu do kolumienki trochę ją przedłużyć ?

Pozdrawiam.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: czwartek, 24 maja 2018, 08:47
autor: johnex
Poczytaj o półkach teoretycznych. W zależności jakie masz wypełnienie masz różną wysokość jednej półki w kolumnie. Szymonli/Plipek1 piszą, że dla ich sprężynek to 2 cm. W testach wypadły jeszcze lepiej. Wiadomo, że im więcej półek tym lepiej. Skoro i tak znajomy będzie przerabiał aparaturę to dospawanie kawałka rury nie powinno być problemem. Niestety przy takiej średnicy kolumny odbiór będzie się ślimaczył. Teoretycznie przy powyższych sprężynkach będziesz mógł odbierać jakieś 7ml/min i to na początku, później będziesz musiał jeszcze zwalniać. No ale będziesz puszczał 1 raz i na pewno nie będzie to trwało dobę.

P.S. Jak dospawasz rurę to będziesz potrzebował więcej sprężynek. Na 1m twojej rury będziesz potrzebował ok. 0,6 l wypełnienia.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: niedziela, 20 sty 2019, 16:54
autor: Woodworm
odświeżę temat
Posiadam, póki co, CM o następującej konfiguracji:
rura 63,5 wypełniona sprężynkami pryzmatycznymi, cześć Cu, reszta KO.
zakończona zaślepką jak na zdjęciu
Obrazek

Do tego keg 30l z grzałkami 1,5kw na regulatorze, 2kw na 0-1.
Całość ocieplona.

Surowiec cukrówka
Po przeprowadzeniu wszystkich czynności z strony 1,
odbieram około 600ml/h, grzejąc około 1kW, zużywając przy tym w sumie około 30-40l na godzinę, dość mało.
Temperatura na 10 półce stabilna była przez około 1,2l odebranego towaru.
Po czym wzrasta dość szybko z 78,2 do 79,4, w kegu 93,6c
Zmniejszam moc do tej z stablizacji, powrót do 78,2c zajmuje 10min.
Jednak po tym kolumna jest stabilna tylko 15min i konieczna jest ponowna stabilizacja.
10min stabilizacji i znowu można 15 min. odbierać.

Coś można zmienić? żeby było szybciej i dłużej trzymała się temperatura na 10 półce.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: niedziela, 20 sty 2019, 18:52
autor: użytkownik usunięty
Nie za mała moc 1kw?

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: niedziela, 20 sty 2019, 18:56
autor: henik
Zmień głowice.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: poniedziałek, 21 sty 2019, 21:57
autor: Woodworm
Co do mocy to musiałbym pierwsze sprawdzić czy dam rade zatrzymać pary tym skraplaczem bo nie jest za duży.
Pomysł z głowicą bez komentarza, nie oto mi chodzi póki co.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 22 sty 2019, 08:48
autor: johnex
Tak naprawdę to nie jest, żaden skraplacz. Nie opcji aby dał radę zatrzymać pary w kolumnie - no chyba, że przy bardzo minimalnym grzaniu. Nie możesz utrzymać temperatury na 10 półce bo ten kawałek rurki (wg ciebie skraplacz) nie zapewnia wystarczającego refluksu. Zrób porządną spiralę z powiedzmy metra albo więcej karbowanej rurki to powinno to w miarę działać.
Na chwilę obecną masz pot-stilla z minimalnym refluksem. Twoja kolumna działa w miarę stabilnie kiedy znajduje się w niej alkohol "napompowany" podczas stabilizacji.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 22 sty 2019, 10:35
autor: Woodworm
Dzięki :)
W planie nie było robienia na tym spirytusu ale trafiłem na ten wątek i tak sobie próbuje.
Spróbuje zwiększyć następnym razem moc grzania i przepływ wody.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: niedziela, 10 lut 2019, 12:12
autor: pako73
aronia pisze:3. W momencie gdy temperatura na szczycie zaczyna szybko rosnąc zmniejszamy moc grzania do minimum : http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html
Do minimum czyli dokładnie do ilu ?

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: niedziela, 10 lut 2019, 13:54
autor: lesgo58
Jesli cytujesz to staraj się robić to porządnie. Bo z tego cytatu można się tylko domyślać o co chodzi. Zajrzałem więc do pierwszego postu i wyszło mi że sprawa tyczy się zalewania. Prawdo to?
Tak więc redukujesz moc do minimum. Jesli to robisz przez regulator to skręcasz go właśnie na minimum. Możesz w zastępstwie wyłączyć całkowicie regulator z prądu. Po spłynięciu flegmy włączasz go od nowa. Tym razem z ustawieniami na moc roboczą.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: niedziela, 10 lut 2019, 21:51
autor: .Gacek
Flegma z wypełnienia może spływać nawet kilka minut. W moim bardzo skromnym doświadczeniu ustawiłem sobie próg 3 minuty. Nie jest to dużo w porównaniu do całego procesu a mam przynajmniej pewność ocieknięcia całego orosienia.
Leszku co do mocy roboczej na zimnych palcach to wydaję mi się, że nie każdy wie jaka ona jest. Ciężko jest ją ustalić osobom początkującym w tym hobby.
Według mnie należy ustawić tak chłodzenie aby przy danej mocy można było skroplić wszystkie opary w kolumnie. To uważam za moc roboczą. Jeżeli przez pewien czas będę skraplał wszystko to ustabilizuję kolumnę, następnie będę mógł korygować przepływ wody aby otrzymywać kropelkowo destylat. Jeżeli po pewnym czasie temperatura dnia będzie rosnąć to wtedy jest znak aby z powrotem zwiększyć przepływ wody na palcach i ustabilizować kolumnę. Nie umiem tego zjawiska inaczej opisać...

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 12 lut 2019, 17:32
autor: elgreg2
Mam pytanie czy jest jakiś nieinwazyjny sposób zamontowania termometru na 10 polce. Myślę tu o nie spawaniu. Jaki regulator grzałki polecacie? Mam termostat i widzę że to jest nonsens. Kolejne pytanie jest odnośnie sitka na dole kolumny. Jest opinia pana od dobrych sprężynek że to jest duży błąd. Czy na prawdę trzeba to wycinać? Będę musiał wyciąć odstojnik również. Ze wszystkich błędów z mojej allegrowej przygody cieszę się tylko z tego że mam wziernik przed zimnymi palcami. Zastanawiam się tylko czy jak będę napełniał kolumnę sprężynkami czy dać jeden zmywak powyżej wziernika żeby sprężynki mi się nie przesypywaly wyżej. Rozumiem że wziernik ma być cały zasypany. Dzięki z góry za rady. Nie chcę już popełnić więcej błędów lol

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 12 lut 2019, 18:41
autor: .Gacek
Termometr możesz założyć wiercąc otwór około 2 mm większej średnicy niż gilza termometru. W otwór kawałek wężyku silikonowego i na wcisk "na ślinę" wsunąć termometr. Proste i skuteczne.
Co do regularora to możesz zobaczyć co ja sobie wyrzeźbiłem:
prosty-regulator-do-pot-stilla-t19561.html
Zmywak według mnie wskazany z jednej i drugiej strony.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 12 lut 2019, 18:46
autor: elgreg2
Rozumiem że termometry w stylu opaski odpadają?
Ktoś używa tego? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7823883867


Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 12 lut 2019, 20:01
autor: Doody
Zobacz też regulator RGN Bolecki. Wielu ludzi z forum używa i sobie chwali.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 12 lut 2019, 20:14
autor: elgreg2
Z tego co widzę ten umożliwia regulację do jednego stopnia co jest chyba nie najlepsze w teorii.
Rozdzielczość regulacji mocy: 0,25%. Co to znaczy?


Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 19 lut 2019, 02:33
autor: elgreg2
Z tego co doczytałem to zamówię regulator Boleckiego. Sprzęt potrzebuje przeróbek. Zastanawia mnie jak rozwiązać problem portów do czujników jego produkcji. Gdzie coś takiego dostac? Z góry dzięki

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 19 lut 2019, 11:08
autor: lesgo58

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 19 lut 2019, 23:02
autor: michal278
Robi też takie porty Akas.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 6 kwie 2021, 15:25
autor: thxluk
Czołem , przebrnąłem przez lekturę ponieważ za kilka dni wyklaruje mi się 100L cukrówki i chcę potrenować .
Oczywiście proces poprowadzę , mam taką nadzieję, według pierwszego posta .
Mam jednak pytanie dotyczące doprowadzenia wody , a w sumie to dwa .
1.Czy skuteczniejsze jest rozprowadzenie wody w dwóch osobnych obiegach ?Czy zostać przy jednym ? We wspomnianym poście nie było takowej informacji .
2.Czy ktoś z was mierzył temperaturę wody na powrocie ? Sprzedawczyni mojego destylatora twierdzi iż optymalna temperatura na "wyjściu " to 35/40 stopni .
Trochę poczytałem forum i nie spotkałem się z takimi informacjami.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 6 kwie 2021, 16:33
autor: jatylkonachwile
thxluk pisze:Trochę poczytałem forum i nie spotkałem się z takimi informacjami.
Skoro czytałeś forum to dlaczego wybrałeś CM?

1.Czy skuteczniejsze jest rozprowadzenie wody w dwóch osobnych obiegach ?Czy zostać przy jednym ? We wspomnianym poście nie było takowej informacji .
Informacja na pewno się pojawiła, bo pojawia się za każdym razem gdy ktoś kupi wieszak.
I tak, przy CM trzeba rozdzielić obiegi wody.
2.Czy ktoś z was mierzył temperaturę wody na powrocie ? Sprzedawczyni mojego destylatora twierdzi iż optymalna temperatura na "wyjściu " to 35/40 stopni .
Wiele osób mierzy, ale to jaką wartość osiąga jest zależne od konstrukcji sprzętu i mocy grzewczej.
Jeśli producent zaleca 40°C tzn że prawdopodobnie powierzchnia skraplacza jest mała i potrzebna jest duża ∆t żeby osiągnąć odpowiednią moc.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 6 kwie 2021, 17:56
autor: thxluk
jatylkonachwile pisze:
thxluk pisze:Trochę poczytałem forum i nie spotkałem się z takimi informacjami.
Skoro czytałeś forum to dlaczego wybrałeś CM?

1.Czy skuteczniejsze jest rozprowadzenie wody w dwóch osobnych obiegach ?Czy zostać przy jednym ? We wspomnianym poście nie było takowej informacji .
Informacja na pewno się pojawiła, bo pojawia się za każdym razem gdy ktoś kupi wieszak.
I tak, przy CM trzeba rozdzielić obiegi wody.
2.Czy ktoś z was mierzył temperaturę wody na powrocie ? Sprzedawczyni mojego destylatora twierdzi iż optymalna temperatura na "wyjściu " to 35/40 stopni .
Wiele osób mierzy, ale to jaką wartość osiąga jest zależne od konstrukcji sprzętu i mocy grzewczej.
Jeśli producent zaleca 40°C tzn że prawdopodobnie powierzchnia skraplacza jest mała i potrzebna jest duża ∆t żeby osiągnąć odpowiednią moc.

ZP dostałem w prezencie , o obiegach wody owszem było wiele razy ale nie w tym temacie wiec pytałem.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 6 kwie 2021, 18:16
autor: .Gacek
Pierwszy obieg (na refluks) musisz tak wyregulować aby przy grzaniu mocą nominalną (mocą roboczą) mógł zatrzymać wszystkie pary i przeprowadzić stabilizację kolumny.
Drugi obieg (na chłodnicę) musisz tak wyregulować aby skropliło Ci się wszystko co się dostanie do chłodnicy.
Nie możesz dopuścić aby z chłodnicy leciała para.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: czwartek, 8 kwie 2021, 17:29
autor: thxluk
Witajcie , tak jak pisałem wyżej otrzymałem destylator ZP.Po przeczytaniu wpisu @aroni , wielkie dzięki za danie nadziei ,spróbowałem zrobić +90% .
Nastaw klasyczny Coobra 6 , 6 kg cukru - 21 L wody x 4 = 100 L nastawu
Do tego dodałem węgla aktywnego Coobra na 50L , fermentacja 22 st, blg spadło -2 po 5 dniach , 5 dni klarowania grawitacja w temperaturach około 5 st .
Na rury .
Sprzęt :
Keg 30 , 2 grzałki na 1,4 i 2 KW , na mniejszej regulator PRD1 ,4 ZP , dwa odstojniki , katalizator 20cm sprężynki miedziane , kolumna 48,3mm-90cm szło - chyba tyle .
Rozgrzałem wsad do 75st w kegu na dwóch grzałkach , gdy temperatura zaczęła rosnąć gwałtownie na górnej( między ostatnim zimnym palcem a odstojnikiem) , więcej wody i wyłączyłem całkowicie grzałki .Po około minucie włączyłem mniejszą na 50% .Podbiłem temperaturę do 70 i znów off.Po minucie włączyłem ponownie .
Poszedł przedgon , dość powoli kilka kropel /s .Temperatura dość szybko stanęła na 75,3 .
Wylałem 150 ml , oczyściłem odstojniki i do papugi .
Ku mojemu zdziwieniu , :) papuga pokazuje 93/94 procent .Praca stabilna przez 2,5 H .Odebrane 2,5 .Następnie delikatny wzrost temperatury , powoli odbiór jeszcze około 1,5L do osobnego naczynia , wolniejsze kapanie .Dołączyłem druga grzałkę i pociągnąłem do 40% .

Mam kilka wniosków i pytań do procesu , na razie muszę lecieć .Piszcie śmiało .
pzdr

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: czwartek, 8 kwie 2021, 19:56
autor: .Gacek
thxluk pisze: Rozgrzałem wsad do 75st w kegu na dwóch grzałkach , gdy temperatura zaczęła rosnąć gwałtownie na górnej( między ostatnim zimnym palcem a odstojnikiem) , więcej wody i wyłączyłem całkowicie grzałki .Po około minucie włączyłem mniejszą na 50% .Podbiłem temperaturę do 70 i znów off.Po minucie włączyłem ponownie .
Moja rada jest taka abyś przy "zalewaniu" kolumny nie wyłączał grzania, tylko je zmniejszał. Cały syf, który podniosłeś do góry znowu Ci opadnie i zasyfi wypełnienie. Po jednokrotnym zalaniu kolumny przejdź do mocy roboczej Twojej kolumny.
Jeszcze tylko jedno zdanie. Ja zalewam kolumnę dopiero w drugim gotowaniu doczyszczającym. Czyli jak mam już surówkę rozcienczoną do mniej niż 20%. Przy gotowaniu samego przefermentowanego nastawu kolumnę zalewam późnym przedgonem z poprzednich destylacji.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: czwartek, 8 kwie 2021, 21:08
autor: thxluk
.Gacek pisze:
thxluk pisze: Rozgrzałem wsad do 75st w kegu na dwóch grzałkach , gdy temperatura zaczęła rosnąć gwałtownie na górnej( między ostatnim zimnym palcem a odstojnikiem) , więcej wody i wyłączyłem całkowicie grzałki .Po około minucie włączyłem mniejszą na 50% .Podbiłem temperaturę do 70 i znów off.Po minucie włączyłem ponownie .
Moja rada jest taka abyś przy "zalewaniu" kolumny nie wyłączał grzania, tylko je zmniejszał. Cały syf, który podniosłeś do góry znowu Ci opadnie i zasyfi wypełnienie. Po jednokrotnym zalaniu kolumny przejdź do mocy roboczej Twojej kolumny.
Jeszcze tylko jedno zdanie. Ja zalewam kolumnę dopiero w drugim gotowaniu doczyszczającym. Czyli jak mam już surówkę rozcienczoną do mniej niż 20%. Przy gotowaniu samego przefermentowanego nastawu kolumnę zalewam późnym przedgonem z poprzednich destylacji.
Dzięki za uwagę .
Mam kilka pytań , spostrzeżeń .
1.Temperatura 75,3 za ZP stabilna , oznacza że gdzieś "tam" jest 78,3 czyli prawidłowo .Tak jak pisał kilkukrotnie @Rozrywek - nie patrz na temperaturę , rzeczywiście nie widzę na tym etapie sensu przerabiania termometru i szukania miejsca w kolumnie gdzie będzie idealnie.
Dodaję +3 st i powinno grać.
2.Wypełnienie - wiadomo ze sprężynki są najlepszą opcją na wypełnienie , z drugiej strony czy szkło które jest tak rzadko spotykane nie jest przypadkiem nie doceniane .Chodzi o to ile % mógłbym jeszcze więcej wyciągnąć wymieniając szkło , zakładam niewiele ale może są jeszcze inne + przemawiające za tym rodzajem wypełnienia.
3.Dwa osobne obiegi tj. na ZP i chłodnice osobno .
Nie rozdzieliłem na dwa więc pytanie co by się stało z % ?
4.Odstojniki - jak pisałem w innym temacie dla mnie sa do wyjęcia , póki co dość często je opróżniam .
Czy ktoś z was spotkał się z takim "odstojniko- aromatuzorem " .Kiedyś na discovery w jednym z odcinków mających premierę w soboty o 11 widziałem coś podobnego z tym ze w ilości kilkudziesięciu .
https://allegro.pl/oferta/sloikowy-odst ... 6869114226
To chyba tyle , a dziś w trakcie procesu zabrakło prądu na 1h , po godzinie wróciłem do procesu .
Jaki to ma wpływ przy pierwszej bądź drugim procesie , kolumna była ju stabilna - urobku ponad 1 L .
Dzięki wielkie , pzdr

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: czwartek, 8 kwie 2021, 23:55
autor: kondon
2. Nie chodzi o %, tylko o czystość. Poza wodą oddzielasz wszystkie inne śmierdzące związki. Czym więcej półek teoretycznych w kolumnie, tym ta separacja lepsza. Sprężynki dają najwięcej półek w przeliczeniu na wysokość.
3. Łatwiej ustawić odpowiednie przepływy, jeśli zawory są osobne. Oszczędność wody.
4. Zamiast wydawać pieniądze na takie bzdury, to lepiej zainwestować w dobre sprężynki, które Ci nie zginą i gdybyś chciał zmienić sprzęt na lepszy, to będziesz mógł ich użyć.
Po przerwie trzeba od nowa stabilizować. Można delikatnie odebrać przedgon.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: piątek, 9 kwie 2021, 12:25
autor: .Gacek
1. Temperatura idealna jak piszesz 78,3 stopnia jest tylko w idealnych warunkach tj laboratoryjnych. Składa się na to kilka składowych m.in. ciśnienie atmosferyczne albo wysokość nad poziomem morza.
Temperatura dnia musi być stabilna. Może to być 75,3 ale powinna "stać w miejscu".

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: piątek, 9 kwie 2021, 13:20
autor: michal278
Sprężynki pryzmatyczne mają hept od 2.5cm w górę, gdy szkło ma od 7cm w górę. Przy niskiej kolumnie i małej średnicy każdy cm jest na wagę złota.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: poniedziałek, 12 kwie 2021, 21:51
autor: thxluk
Dzięki za cenne rady .Przy ostatnim pędzeniu kolumna stabilizowała się tak długo , jak dla mnie , ze nie wytrzymałem i zwiększyłem moc o 10% .
Dopiero wtedy ruszyły przedgony .Dla osoby która dopiero zgłębia tajniki to była wieczność , zakładam że trwało to ponad 30 minut .
Zakładam ze zrobiłem błąd zwiększając moc , w pierwszym poście było jasno napisane że czym dłużej tym lepiej .
Zapytam, jakie były konsekwencje przyspieszenia procesu w powyższy sposób .? Jaki wpływ miał na czystość destylatu.
Zadam też drugie , niebawem delikatne zmiany i spawanie . Aktualnie mam 4 ZP . Miejsca na dołożenie około 5,6 szt .
Doczytałem że palce mają iść rozkładem schodów okrągłych , po kolei , z tak zaokrąglonymi rurkami aby skropliny spadały na środek wypełnienia a nie na ściany kolumny .
Powiedzcie czy nie jest to przerost formy na treścią , zakładając iż w przyszłości będę wymieniał sprzęt .Z drugie strony mam szwagra spawacza więc koszt znikomy a dwa razy mocniejszy refluks .?
pzdr

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 13 kwie 2021, 00:08
autor: kondon
Ile chcesz wydać na ten sprzęt i kiedy? Co chcesz otrzymywać?

Moc dostosowuje się do rozmiarów kolumny i wypełnienia. Nie mam pojęcia jaka jest dla szkła.
Refluks reguluje się przepływem wody. Po to właśnie osobne obiegi.
Zamiast dorabiać ZP, to kup sobie DOBRE sprężynki. Jeśli moja tabelka jest aktualna, to potrzeba Ci 1,5 l sprężynek i mógłbyś pracować z mocą ~1750 W. Po zmianie wypełnienia powinieneś poczuć różnicę, a jeśli chciałbyś w przyszłości coś lepszego, to i tak będziesz mógł ich użyć, więc nie ma ryzyka, że będzie to wyrzucenie pieniędzy.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 13 kwie 2021, 06:05
autor: jatylkonachwile
Skoro masz szwagra który mógłby po kosztach pospawać ci co nieco to może warto pomyśleć o przeróbce z CM na LM? ZP możesz zostawić jako skraplacz, dokładasz dwie półki i masz bokakoba.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 13 kwie 2021, 08:08
autor: thxluk
kondon pisze:Ile chcesz wydać na ten sprzęt i kiedy? Co chcesz otrzymywać?

Moc dostosowuje się do rozmiarów kolumny i wypełnienia. Nie mam pojęcia jaka jest dla szkła.
Refluks reguluje się przepływem wody. Po to właśnie osobne obiegi.
Zamiast dorabiać ZP, to kup sobie DOBRE sprężynki. Jeśli moja tabelka jest aktualna, to potrzeba Ci 1,5 l sprężynek i mógłbyś pracować z mocą ~1750 W. Po zmianie wypełnienia powinieneś poczuć różnicę, a jeśli chciałbyś w przyszłości coś lepszego, to i tak będziesz mógł ich użyć, więc nie ma ryzyka, że będzie to wyrzucenie pieniędzy.
potrzebuje jeszcze czasu , zakładam kilka miesięcy -może na urodziny w październiku .Co będę robił .
Ano na razie próbowałem rum i cukier , zaraz zabiorę się za koji .Czytam dość sporo o destylatach owocowych i chyba to będzie kierunek ale muszę popróbować bo pewnie skrobie też spróbuję.Na początku myślałem o tylko o whishy a teraz apetyt rośnie .
Sprężynki już zamówiłem z pracowni , 1,5L do tego keg 50 ,mufa do grzałki dokupiłem także 20cm katalizator na miedz.
Pytam o rozbudowanie ZP zastanawia mnie jak duży wpływ będzie miało rozbudowanie ich np do 8 szt .?

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 13 kwie 2021, 19:19
autor: kondon
Nie bardzo się znam na ZP, ale ja bym sobie darował rozbudowę. Udaje Ci się przy podanej mocy skroplić wszystko jako refluks, bez żadnego odbioru?
Do alkoholi smakowych pomyśl nad kolumną półkową. 5 półek wystarczy do nich, a na spirytus resztę wysokości można uzupełnić sprężynkami.
Do gotowania zacierów i owoców przydaje się też zbiornik z płaszczem.
Masz dużo czasu - dużo czytaj. Przemyśl sobie dobrze co będziesz robił, w jakich ilościach i jaki masz budżet. Na razie spokojnie możesz się bawić tym, co masz.

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 13 kwie 2021, 20:09
autor: thxluk
kondon pisze:Nie bardzo się znam na ZP, ale ja bym sobie darował rozbudowę. Udaje Ci się przy podanej mocy skroplić wszystko jako refluks, bez żadnego odbioru?
Do alkoholi smakowych pomyśl nad kolumną półkową. 5 półek wystarczy do nich, a na spirytus resztę wysokości można uzupełnić sprężynkami.
Do gotowania zacierów i owoców przydaje się też zbiornik z płaszczem.
Masz dużo czasu - dużo czytaj. Przemyśl sobie dobrze co będziesz robił, w jakich ilościach i jaki masz budżet. Na razie spokojnie możesz się bawić tym, co masz.
Tak jak pisałem ostatnio ponad 30 minut bez odbioru .
Dziś przyszły sprężynki z pracowni .W porównaniu z miedzianym które otrzymałem wraz z katalizatorem ,są dość mikroskopijne.
Dzięki wszystkim za dobre słowo .W czwartek spawanie ,grzałki + redukcja , ZP zostawię .
Postaram się zrobić fotorelacje i wrzucę w odpowiednim temacie.
pzdr

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 20 kwie 2021, 08:17
autor: thxluk
No to mam 50L, 2 grzałki 2 i 1,5 KW , katalizator 20 cm/60mm -miedź , kolumna 90cm/48 -sprężynki pracownia , 30cm ZP -4szt , 2 odstojniki , chłodnica.
W pierwszym dniu zagotowałem wodę , na pełnym wypełnieniu - poszła para z odstojników i chłodnicy. Spuściłem wodę , do wylotu podłączyłem wodę - keg obróciłem i tak się płukało .W kegu spawany był nypel 5/4 cala - chciałem w ten sposób pozbyć się resztek po zabiegu.
Po tym 44 L cukru i start dwie grzałki .
Na początku po ponad 1h , dolny analogowy termometr pokazuje 80st a katalizator ledwo co ciepły w połowie .Ok - pewnie termometr do bani - kto pracuje na analogu tak ma;)
Czekam dość długo ponad 30 minut a kolumna z wypełnieniem z pracowni strasznie wolno się nagrzewa - wcześniej miałem szkło więc od katalizatora do górnego termometru szło w kilka minut .Ok prawie godzinie temperatura na górnym powoli idzie do przodu , wyłączam 1 grzałkę - zostaję 1,5 na regulatorze 50% .Bardzo ,bardzo powoli temperatura 75,3 kilka minut stabilizacji i start procesu .Odrzuciłem 100 ml , papuga wychodzi 94.Nie źle , choć na szkle szło 92 .A jest ok .Wracam za 30 minut na sprawdzenie , dość wolno kapie 2-3 krople - niby książkowo .No ale trochę mniej wody na ZP regulator na 60% .Przyspieszyło .Wracam za następne 30minut i temperatura 76,5 procent 90 , hmm .
Wiedziałam , za dużo zmian a przecież jest jasno napisane ze tylko jeden parametr .Od tamtego momentu temperatura niestabilna , podnosi się , moc destylatu spada .Dociągnąłem do 50% . Resztę zebrałem do ponownego procesu choć to co mi wyszło pierwsze pewnie też .Razem "serca" - choć nie do końca jestem pewien tego destylatu - niecałe 6L i około 1,5 L poniżej 50%.

To pierwszy odpęd na 50L , wcześniej udało mi się na 25 wyciągnąć prawie 3L , 90 % z dość stabilną temperaturą przez ponad 2h .
W tym wypadku nie ustaliłem jeszcze mocy grzałki , prawdopodobnie też nie udało mik się zalać kolumny .Do tego przyszły sprężynki z pracowni , jak długo "przebija się " przez nich para !!
Prośba , dajcie znać co o tym myślicie ,
Dziś zamierzam zrobić drugie 50 L i chciałbym opanować , ustabilizować kolumnę bo niebawem czas na KoJI:d

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 20 kwie 2021, 08:49
autor: michal278
Nic nie rozumiem.
Od początku. Rozgrzewasz pełną mocą. Gdy w kotle temperatura zacznie rosnąć puszczasz na ZP wode. Ja bym na początek dał ile wlezie wody. Po godzinie powoli obniżasz ilość wody na ZP aż przepuszczać zaczną opary. Warto zaznaczyć tą ilość wody, ciut więcej i będzie ilość wody potrzebna do schłodzenia 100% par. Odbierasz przedgon przez nawet godzinę. Po tym można znów ciutke zmniejszyć przeplyw i odbierać serce.- Liczysz sobie RR i porównujesz, wtedy będziesz wiedzieć czy nie za dużo odbierasz. Odbiór regulujesz ilością wody na ZP.

Opcja regulacji ZP mocą grzania.
Puszczasz wodę na ZP i przykładasz moc do kotła. Jak zacznie iść temperatura na kolumnie do góry zaczynasz odbior.
Jednocześnie zmniejszasz moc grzania powoli aż ustanie odbiór. To będzie maksymalna moc jaka odbierze głowica - ZP. Po godzinie stabilizacji zwiększasz moc tak by zaczęło kapac kropelkowo. Po godzinie odbioru przedgonu, zwiększasz moc by odbierać serce. Ta moc będzie mocą roboczą. Z czasem na 10 półce będzie wzrastać temperatura. Wtedy trzeba mniejszać moc grzania.
Albo regulujesz mocą albo przepływem wody.
Co do wypełnienia sprężynkami to może są zbyt ubite.
Jak widzisz obsługa wieszaka jest skomplikowania, dlatego tutaj mało kto używa CM w formie ZP.

Jaka jest średnica Rury? W którym miejscu są porty termometrów? Termometry tylko cyfrowe.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 20 kwie 2021, 09:22
autor: thxluk
Rura 48,3 zewnatrz i katalizator 60,3 -20 cm długi .
Sprężynki zbyt ubite ?
Port jest jeden za ZP , przed pierwszym odstojnikiem .

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 20 kwie 2021, 12:39
autor: michal278
Ile mierzy wysokości kolumna bez bufora? Proces prowadzimy wg portu na tzw 10 półce. Czyli już kolumna jest do przeróbek.
Moc robocza z jaka powinna ta kolumna spokojnie pracować przy sprężynkach philipka to 1500w.
Wysyp te sprężynki i wsyp jeszcze raz, bez ubijania itd. Mają się luźno wsypać.
Dam Ci radę. Przerob ten wieszak, bo póki się nauczysz go dobrze obsługiwać to kilka miesięcy minie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

: wtorek, 20 kwie 2021, 13:56
autor: thxluk
Tak jak wyżej
Bufor 20cm fi 60,3 wypelninie miedz
kolumna 90cm fi 48,3 wypelninie sprezynki
potem ZP 30 cm 4 szt
Wiem ze termometr jest nie tam gdzie powinien ale bardziej chodzi o stabilizacje temperatury .
Teraz poszło prawidłowo :
Po 1h 15 minutach , temperatura zaczyna rosnąć - wyłączam grzałkę druga 50% moc , woda dość intensywnie .
Po 30 minutach , grzałka na 60 % , woda delikatniej ,temperatura się stabilizuje 75,3 ,poszedł przedgon .
200 out , resztę osobno .Moc 94% .
Pracuje stabilnie już około godzine.Moc minimalnie spadla do 92%.
Wymieniłem termometr w kegu na inny , z wędzarni - jest ok 80stopni.

@michal278 piszesz o mocy 1500W , u mnie grzałka na 1,5 Kw i regulator 60% i idzie za szybko , musiałem skręcić do 55% wiec około 800w.
Nie za duzo?