Strona 1 z 1

Whiskey i pogony

: niedziela, 4 sie 2019, 12:52
autor: Scream85
Witam. Nie mogłem się doszukać tematu, więc piszę w tym wątku.

Mianowicie zrobiłem zacier na whiskey (kukurydza i słód) i poszło w formie strippingu za pierwszym razem. Teraz będę destylować drugi raz i zastanawiam się czy mogę do 6 litrów urobku dodać pogony z cukrówki (ok. 2l)?
Później i tak dodam płatki dębowe

I jeszcze pytanko ostatnie: czy gotowy zacier do whiskey wymaga klarowania?

Re: Whiskey i pogony

: niedziela, 4 sie 2019, 13:52
autor: Góral bagienny
Kolego pogony dodaje się do pierwszego gotowania :)

Re: Whiskey i pogony

: niedziela, 4 sie 2019, 14:41
autor: Kamal
Z cukrówki nie radzę dodawać wegule, bo po co sobie psuć smak później trunku.
K.

Re: Whiskey i pogony

: poniedziałek, 5 sie 2019, 06:37
autor: czytam
Góral bagienny pisze:Kolego pogony dodaje się do pierwszego gotowania :)
Do drugiego, ale nie z cukrówki.

Re: Whiskey i pogony

: poniedziałek, 5 sie 2019, 10:30
autor: Scream85
Czy do pierwszego czy do drugiego to jeszcze można oko przymrużyć, bardziej chodzi o to czy warto/wypada mieszać urobek z nastawu z urobkiem z zacieru

I pytanie wciąż trwa: czy warto klarować zacier na whiskey (pytanie pod kątem utraty walorów smakowych)

Re: Whiskey i pogony

: poniedziałek, 5 sie 2019, 17:07
autor: Góral bagienny
Kolego pogony zawsze dodaję do pierwszego gotowania.
W twoim przypadku bym nie dodawał.
Jak robiłem nastaw, zacier z ekstraktu nie klarowałem ale o efektach porozmawiamy za rok :)
Pozdrawiam Góral ;)

Re: Whiskey i pogony

: wtorek, 6 sie 2019, 02:33
autor: PETER29
Jeśli gotujesz na gazie lub w płaszczu nie musisz klarować.