Strona 1 z 1

Przygotowanie gęstego nastawu do destylacji

: sobota, 6 paź 2018, 00:17
autor: Adaszcz31
Nurtuje mnie pytanie. Jak przygotowuje się gęsty nastaw do gotowania? Przy filtrowanym wszystko jest jasne. Po filtracji czekamy aż opadną drożdże zlewamy i na rurki.

Re: Przygotowanie gęstego

: środa, 10 paź 2018, 23:12
autor: Bartek92

Re: Przygotowanie gęstego

: czwartek, 11 paź 2018, 16:41
autor: Adaszcz31
@bartek92 Dzięki . Używałem już lupki i czytałem ten temat. Niestety nie ma tam odpowiedzi mną moje pytanie. Nadal nie wiem czy gęsty nastaw się jakoś przygotowuje. No bo jeśli nie to co z drożdżami?!

Re: Przygotowanie gęstego

: czwartek, 11 paź 2018, 17:08
autor: wawaldek11
Specjalne nie przygotowuję gęstego nastawu do gotowania, bo gotuję dwa razy. Nabieram dużą chochlą z beczki i odcedzam na specjalnie wykonanym sicie pestki, bo mi zatykają spust z kotła. Jeśli osad drożdżowy na dnie jest zbity, to go zostawiam,. ale bez przesady.
W tym roku może doleję trochę wody do gotowania, bo śliwki były już mało soczyste i pulpa jest gęsta.

Re: Przygotowanie gęstego

: czwartek, 11 paź 2018, 19:25
autor: kmarian
Adaszcz31 pisze:... nie wiem czy gęsty nastaw się jakoś przygotowuje. No bo jeśli nie to co z drożdżami?!
No to i ja się wypowiem. Po fermentacji, kiedy owoce już opadną, porządnie zamieszam cały nastaw i podobnie jak Kolega wawaldek11, nabieram czerpakiem żądaną ilość "pulpy" do kotła a następnie grzeję w płaszczu wodnym.
Nie przejmujemy się drożdżami, fajne chłopaki były ale już swoje zrobiły, łez ronić nad nimi nie będziemy, gotujemy z nimi taki trochę rosołek. W gęstym nie oddzielamy drożdży to to wręcz niemożliwe.

Re: Przygotowanie gęstego

: piątek, 12 paź 2018, 09:06
autor: prolog1975
To i ja się wypowiem gęstrze zaciery lub owocowe nastawy rozwadniam gdyż nie mam płaszcza i puszczam na gazie grzejąc powoli jak do tej pory działa. Mieszam zawartość do ok 80* oczywiście ładuję wszystko jak leci. Rozwadnianie zaczerpnìęte z tego forum

Re: Przygotowanie gęstego

: piątek, 12 paź 2018, 12:57
autor: Adaszcz31
Dziękuję koledzy, rozjaśniło mi się.

Re: Przygotowanie gęstego

: sobota, 13 paź 2018, 00:05
autor: sero
Do przelewania do baniaka, kiedyś spawalem jednemu gosciowi takie coś. Dawało radę z gęstwą ze śliwek z pestkami. Konsystencja przecieru pomidorowego. Beczka 80 l poniżej 1 min.