Moje piwo miodowe jałowcowe - bez zacierania
: wtorek, 27 sie 2013, 21:05
Chciał bym się podzielić moim przepisem więc założyłem nowy wątek.
Wzorowałem się na książce T. Ciesielskiego "Miodosytnictwo - sztuka przerabiania miodu i owoców". W rozdziale o piwie miodowym autor podał przepis na piwo miodowe jałowcowe:
Lekko go zmodyfikowałem, przepis na warkę 25L:
Jeżeli piwo okaże się zbyt mdłe/mało ekstraktywne można dodać ok. 10-15g kwasku cytrynowego. Wpłynie to znacznie na smak i zapach. Głównie zależy to od użytego miodu.
Można również użyć glukozy lub cukru do refermentacji. Wtedy całą wodę oraz miód warzymy na początku. 0,3L miodu jest ekwiwalentem 5g cukru na butelkę 0,5L.
Piwo będzie miało ok 5,5-6% alkoholu w zależność od zawartości wody w miodzie. Smacznego
Wzorowałem się na książce T. Ciesielskiego "Miodosytnictwo - sztuka przerabiania miodu i owoców". W rozdziale o piwie miodowym autor podał przepis na piwo miodowe jałowcowe:
Lekko go zmodyfikowałem, przepis na warkę 25L:
- 2,7L miodu gryczanego (3 duże słoiki) + 0,3L do refermentacji (jeden mały)
21L wody + 1L
25g chmielu Marynka
25g chmielu Lubelski
5g suszone dojrzałe owoce/szyszki Jałowca
drożdże Safale S-04
10g fosforanu dwu-amonowego
10g chipsów dębowych mocno prażonych
Jeżeli piwo okaże się zbyt mdłe/mało ekstraktywne można dodać ok. 10-15g kwasku cytrynowego. Wpłynie to znacznie na smak i zapach. Głównie zależy to od użytego miodu.
Można również użyć glukozy lub cukru do refermentacji. Wtedy całą wodę oraz miód warzymy na początku. 0,3L miodu jest ekwiwalentem 5g cukru na butelkę 0,5L.
Piwo będzie miało ok 5,5-6% alkoholu w zależność od zawartości wody w miodzie. Smacznego