Strona 1 z 1

Piwo Pszeniczne

: środa, 2 lis 2011, 20:48
autor: Marmur87
Widzę dział powstał a jakoś przepisów prawie brak :). Dam więc przepis na klasyczne piwo pszeniczne, dość ostatnio popularne nawet wśród browarów koncernowych.

Słody:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód pszeniczny 3,0 kg
Chmiel i dodatki:
Lubelski, szyszka 30 g
Drożdże:
Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen ( można użyć WB-06 po rehydracji)
Zacieranie:
W 15l wody
45°C - 15 min
55°C -15 min
62°C - 40 min
72°C - 40 min
Wysładzanie:
3x 6 l
Gotowanie:
60 min
Lubelski 30g - na początku gotowania

Re: Piwo Pszeniczne

: poniedziałek, 13 sty 2014, 22:19
autor: wicherek
Mogą być problemy z filtracją. Trochę za dużo słodu pszenicznego. Poza tym OK piwo domowe

Re: Piwo Pszeniczne

: niedziela, 12 kwie 2015, 22:43
autor: mjr56
Proponuję odkurzyć temat. Może ktoś zechciałby się podzielić własnymi doświadczeniami.

Re: Piwo Pszeniczne

: czwartek, 16 kwie 2015, 23:11
autor: manowar
Pszeniczne to złe i podstępne piwa.
Dunkela robiłem dwa razy i dwa razy wyszedł kiepski.
Klasyczny weizen był dobry.
Robiłem też wita i również był ok.
To co mnie odrzuca od pszenicznych to zazwyczaj problem z filtracją i przypalanie się zacieru na grzałkach. Jakoś zawsze mi się ześrutuje przy pszenicy drobniej...

Re: Piwo Pszeniczne

: środa, 12 gru 2018, 22:24
autor: maniek86
Mi ostatnio sypło się kaszy bulgur, żona lubi piwa kwaśne mało nachmielone. Jako że wciąż raczkuje w piwowarstwie swoje eksperymenty robie na bazie " to co zostało". Ostatnio była to wcześniej wspomniana kasza bulgur, efekt eksperymentu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie,zasyp to 2 kg pale ale + 1 kg kaszy bulgur .
Jako że jestem fanem mocnych piw- ok 10 abv, planuje zrobić
3 kg słód pilzneński
3 kg kaszy bulgur lub płatkow pszenicznych
200 g płatków owsianych
Chmiel east kent golding
Przyprway dam skórki pomarańczy, kolendre i może delikatnie cynamonu.

Re: Piwo Pszeniczne

: sobota, 29 cze 2019, 18:03
autor: fo11rest
Te wysładzanie 3x6 litrów to kiepski pomysł. Wiem z doświadczenia że słód ma różną zawartość dobroci i wysładza się do odpowiedniej wartości blg.