Strona 1 z 1

Saison

: niedziela, 29 maja 2011, 00:38
autor: Marmur87
Saison. Jest to lekkie (jak na belgijski standard :) ) piwo na lato. Podaje mój przepis na to piwko. Więc bierzemy 2,7 kg słodu pilzneńskiego, 0,8 kg wiedeńskiego, 0,7 kg pszenicznego, do tego po 0,2 kg Carahell i Cararoma oraz 0,1 kg zakwaszającego. Oczywiście śrutujemy (lub kupujemy już śrutowany). Zacieramy w 14 l wody w temp. 64 st. C przez godzinę, następnie przez 20 min (chyba że próba jodowa wypadnie pozytywnie to dłużej, do czasu rozłożenia skrobi) w temp.72 st. C. Wysładzamy w trzech turach po 6 l. Następnie brzeczkę zagotowujemy. Gdy to nastąpi dodajemy 30 g chmielu Marynka (w szyszkach, gdy używamy granulatu ilość zmniejszyć o 10%), następnie po 45 min gotowania dodajemy 25g chmielu Lubelskiego i 20g skórki gorzkiej pomarańczy Curaçao. Po kolejnych 15 minutach dorzucamy kolejne 10g Lubelskiego oraz 350 g cukru kandyzowanego brązowego. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. I chłodzimy do temperatury poniżej 25 st. C. Najlepiej użyć drożdży Wyeast 3724 Saison ew. innych dedykowanych do tego stylu. Fermentujemy na burzliwej 2 tygodnie potem zlewamy na cichą i zapominamy o nim na miesiąc. Potem tydzień w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 2 miesiące na leżakowanie w piwnicy.

Re: Saison

: poniedziałek, 3 paź 2011, 09:14
autor: czarna pantera
Cicha w niższej, czy też może być pokojowa?

Re: Saison

: poniedziałek, 3 paź 2011, 21:07
autor: Partyzant
czarna pantera pisze:Cicha w niższej, czy też może być pokojowa?


Na razie może być.
Po butelkowaniu 2-3 dni w normalnej później, do chłodnego, najlepiej od 4º do 12º C.