Strona 1 z 1

Weizenbock

: czwartek, 3 mar 2011, 13:13
autor: Marmur87
Przepis na weizenbocka (mocne, ciemne piwo pszeniczne) którego robiłem jakiś czas temu. Piwko wyszło super.

Słody:
-Słód pszeniczny 3,0 kg
-Słód pilzneński 1,2 kg
-Słód monachijski 1,2 kg
-Słód karmelowy jasny 0,5 kg
-Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
Chmiel:
-Lubelski, granulat, 25 g
Drożdże:
-Safale WB-06
Zacieranie:
45°C- Wrzucenie słodu do 18l wody
42°C - 10 min
53°C - 10 min
64°C - 30 min
73°C - 30 min
Filtracja i wysładzanie:
-W 3 ratach po 3 l wodą o temp. 74°C
Chmielenie:
Lubelski -60min
Fermentacja:
Burzliwa- 7 dni
Cicha- 12 dni
Rozlew:
Z dodatkiem 145 g cukru w celu refermentacji w butelkach (na 20 l)
Leżakowanie:
4 tygodnie (1 tydzień w temp. pokojowej, 3 w piwnicy)

Re: Weizenbock

: czwartek, 3 mar 2011, 14:23
autor: JanOkowita
Z takiego składu to musiało być pyszne ! :klaszcze:
Sam też kilka lat temu warzyłem piwo domowe, aż w końcu żonka nie wytrzymała procesu nachmielania... :cry:

Re: Weizenbock

: niedziela, 10 kwie 2011, 22:13
autor: MaszynaDoPiwa
Czemu nie wytrzymała tego procesu? :) Nic nie smakuje tak dobrze jak swoje własne, wyważone piwo. Ja co prawda cały czas zbieram doświadczenie, ale idzie mi coraz lepiej.

Re: Weizenbock

: poniedziałek, 11 kwie 2011, 09:22
autor: JanOkowita
Nie wytrzymała, bo żonka nie lubi piwa. Pije tylko wino lub lekkie drinki. A ponieważ mamy kuchnię otwartą połączoną z salonem to w trakcie nachmielania zapach rozchodził się po całej chałupie... Szczególnie nie trawiła chmielu goryczkowego.

Mnie to nie przeszkadzało, bo nam NIC nie przeszkadza w trakcie zajmowania się naszym hobby , prawda ? :piwo:

Re: Weizenbock

: poniedziałek, 13 cze 2011, 10:24
autor: artaks
Pytanie z innej beczki (warki?) kolego Marmur, gdzie się zaopatrujesz w surowce do piwowarstwa? Ostatnio bytuję w Gliwicach, więc niedaleko.

Re: Weizenbock

: piątek, 17 cze 2011, 08:29
autor: Marmur87
Przez internet, nie będę reklamował konkretnego sklepu dla piwowarów bo brałem z różnych i żaden plamy jeszcze nie dał. Stacjonarny sklep dla piwowarów najbliższy Rybnika (i Gliwic chyba też) mieści się w Czechach. Dokładnie w Havířovie, ul. Mírová 1 ale jeszcze tam nie byłem (wybieram się w okolicach Bożego Ciała).

Re: Weizenbock

: poniedziałek, 20 cze 2011, 21:58
autor: artaks
Aha. Myślałem, że może jednak gdzieś w okolicy jest specjalistyczny sklep. Ja znalazłem jeden internetowy, który siedzibę ma w Radzionkowie (piwowin, podaje nazwę, chociaż w sumie jeszcze nic nie kupiłem, ale może komuś się przyda), natomiast ze słodów nie ma tam (na razie?) zbyt dużego wyboru. Planuję niedługo zacząć przygodę z piwowarstwem, ale chyba od jakiegoś brewkita zacznę.

Re: Weizenbock

: wtorek, 21 cze 2011, 00:15
autor: Zygmunt
Nie ma sensu zaczynać od brewkita, jeżeli masz doświadczenie z nastawami i zacierami- kupuj od razu słody. Polecam sklep homebrewing, chyba są najtańsi i śrutują na życzenie w dobrych cenach.

Re: Weizenbock

: wtorek, 28 cze 2011, 00:18
autor: Marmur87
Marmur87 pisze:(...) Stacjonarny sklep dla piwowarów najbliższy Rybnika (i Gliwic chyba też) mieści się w Czechach. Dokładnie w Havířovie, ul. Mírová 1 ale jeszcze tam nie byłem (wybieram się w okolicach Bożego Ciała).
Że zacytuję sam siebie :). No więc byłem. Sklep mieści się koło dość dużej i bardzo charakterystycznej restauracji Lučina leżącej na ulicy Głównej (Hlavní třída), ulica Pokojowa (Mírová) to bocza zaraz za ów restauracją. W sklepie można dostać sporo artykułów piwowarskich, duży wybór brewkitów, jak również chmieli i słodów. Trochę gorzej z drożdżami, tylko suche chwilowo były na stanie. Jest też sprzęt do wyrobu piwa. Jednak ceny to żadna rewelacja, jedyne co opłaca się kupować to środek dezynfekcyjny ChemiPro OXI w cenie 195 Kč (32,50 zł) za 1 kg (w Polsce widziałem fantastów sprzedających nawet po 4,50 zł za 40g paczkę, w Browamatorze polski odpowiednik za 17,50 zł za 400 g więc i tak drożej). Można też kupić piwa głównie browar Svijany. Kart płatniczych co nie dziwne nie uznają. Więc jeśli ktoś akurat jest w Havířovie to można wpaść, jednak na specjalną wyprawę to raczej polecam okoliczne małe browary, dużo ciekawsza wycieczka :)

Re: Weizenbock

: wtorek, 28 cze 2011, 09:03
autor: artaks
Hy hy, dzięki za relację ze zwiadu. Ja też mam informacje z własnego rekonesansu. Niestety wypowiedź Zygmunta nakłoniła mnie jednak do kupienia słodu i chmielu, a nie gotowego brew-kita. Zdecydowałem się zamówić we wspomnianym sklepie http://www.sklep.piwowin.pl/ z odbiorem osobistym w Radzionkowie (przy okazji odwiedziłem rodziców w Bytomiu więc miałem naprawdę rzut beretem).

Powiem, że ogólnie wrażenia pozytywne, jest to prawdziwy sklep, a nie tylko internetowa firma w mieszkaniu. W środku więcej artykułów niż wystawione w necie (można dzwonić, żeby dopytać jeżeli sie potrzebuje coś specyficznego), właścieciel widać, że siedzi w temacie. Asortyment to nie tylko piwa i wina, ale także np. drożdże gorzelnicze. Co do cen to przyzwoite, np wspomniany CHEMIPRO OXI 1 kg - 36 zł.

Re: Weizenbock

: wtorek, 28 cze 2011, 09:20
autor: Marmur87
Browamator np. ciężko nazwać firmą z mieszkania z bloku :) Biorąc pod uwagę że firma działa od 10 lat i są oni generalnym dystrybutorem na Polskę słodów z Weyermanna. Są tam też uznani fachowcy służący radą. Nie chce tu reklamować tego konkretnego sklepu brałem z kilku i na żadnym się nie zawiodłem jednak nie ma co obrażać handlu internetowego, wiele z tych firm daleko wykracza poza 1 osobową działalność faceta handlującego czym popadnie na Allegro.

Re: Weizenbock

: wtorek, 28 cze 2011, 15:32
autor: artaks
Absolutnie nie chciałem 'jeździć' po sklepach internetowych, tym bardziej po tych z 'branży' bo wrażenia mam tylko pozytywne (osłabia je tylko podejście poczty polskiej i ostatnio kurierów). Chciałem tylko podkreślić, że na sklepie jest więcej artykułów, a tylko część z nich jest wystawiona.